İKV'DEN TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER POLİTİKASINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME NOTU

Ürünlerin üretildiği yer ile arasındaki bağı gösteren coğrafi işaret, ürün kalitesi hakkında bilgi vermekte, ürünlerin katma değerini artırmakta, tanıtımını yaparak turizm ile gastronomi kültürüne katkıda bulunmakta, satışını artırmakta ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Coğrafi işaret tescili aynı zamanda ürünü sahteciliğe karşı koruma altına almaktadır.

Türkiye’de coğrafi işaretli ürünler menşe ve mahreç işaretleriyle korunmaktadır, bu uygulamanın AB’deki karşılığı ise PDO ve PGI işaretleridir. Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret almış 28 adet ürünü bulunmakla beraber hâlihazırda başvurusu yapılmış pek çok ürünü de mevcuttur. Bu başvurular artış göstermeye devam etmektedir.

Bu değerlendirme notu, Türkiye ile AB’deki coğrafi işaret uygulamaları hakkında ve AB’ye coğrafi işaret başvurusu süreçleri konusunda bilgi vermekte ve Türkiye’nin AB’ye yönelik coğrafi işaretli ürün politikasını değerlendirmektedir. Coğrafi işaretli ürünlerin tescilinin Türkiye’ye beklenen düzeyde fayda getirebilmesi için atılması gereken ilk adımlardan biri AB ile müzakere eden bir ülke olarak Türkiye’nin Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı faslına uyumda ilerleme kaydetmesidir.

Söz konusu değerlendirme notuna buradan ulaşabilirsiniz. 

2024

ARAŞTIRMA MERKEZİ

PROJELER

BASIN

İLETİŞİM

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2025 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT