İKV, AB EKONOMİK VE SOSYAL KOMİTESİ’NDEKİ SANAYİ 5.0 OTURUMUNA KATILDI

İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, 24 Eylül 2024 tarihinde, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi kapsamındaki “Endüstriyel Değişim İstişari Komisyonu” (CCMI) toplantısına “Genişleme Aday Üyesi” statüsü ile İKV’yi temsilen katıldı.

“Sanayi 5.0: Sistemsel Bir Değişime Doğru” adlı tartışma oturumunda CCMI Komisyonu’nun raportörleri Giuseppe Guerini ve Guido Nelissen tarafından hazırlanan görüş oylanarak kabul edildi. Oylama sonrasında yapılan panelde Genişleme Aday Üyesi olarak Türkiye’den davet edilen üç sivil toplum örgütüne söz verildi. İKV adına Doç. Dr. Nas “Türkiye’de Sanayi 5.0 Süreci: Sorunlar ve Fırsatlar” başlıklı bir sunum yaptı. Diğer konuşmacılar ise KAGİDER Brüksel Temsilcisi Ayşe Yürekli ve HAK-İŞ Temsilcisi Cavit Demiral idi.

Doç. Dr. Nas konuşmasında, Türkiye’de Sanayi 5.0’ın oldukça yeni bir kavram olduğuna değindi ve sanayi 4.0 ile farklarını ortaya koydu. İnsan merkezli, sürdürülebilir ve dirençli bir sanayi politikasına dikkat çeken Sanayi 5.0 anlayışının görece olarak genç bir nüfusa sahip olan ve yeni iş alanları yaratmak durumunda olan Türkiye ekonomisi için uygun bir yaklaşım olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Nas, Sanayi 5.0’ın uygun bir şekilde hayata geçirilebilmesi için dijital erişim, teknolojik altyapı, dijital becerilere sahip iş gücü, işgücünün temsilinin güçlü olduğu iş ortamları ve etkin dijitalleşme stratejilerine ihtiyaç olduğunu belirtti.

“Genişleme Aday Üyesi” (GAÜ) statüsü Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi’nin vermiş olduğu fahri bir unvan olarak, AB aday ülkelerinden seçilmiş sivil toplum temsilcilerinin üye olmadan, aday ülke statüsüne atfen, Komite’nin çalışmalarına katılmalarını sağlıyor. Davet edildikleri toplantılara katılarak görüş beyan edebiliyor, tartışmalara katılabiliyorlar. Ancak üye olmadıkları için oy verme hakkına sahip değiller. İKV’nin davet edilmiş olduğu CCMI Komisyonu ise “Avrupa Ekonomik ve Sosyal Modeli” doğrultusunda sanayide, farklı sektörlerdeki değişimleri ve bu değişimlerin istihdam, sosyal ve yapısal politika, sürdürülebilir kalkınma, enerji dönüşümü gibi konular açısından etkilerini inceliyor. Sanayideki dijital dönüşüm ile sektörel ve toplumsal etkileri de inceleme konuları arasında yer alıyor. Komisyon kendi alanında zorunlu görüşler, Avrupa Parlamentosu, Konsey ve Komisyon’un isteği üzerine opsiyonel görüşler, kendi inisiyatifine bağlı görüşler ve raporlar yayınlayabilir, konferanslar ve oturumlar düzenleyebilir.

 

2024

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT