İKV BAŞKANI ZEYTİNOĞLU: “DIŞİŞLERİ BAKANIMIZIN AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISINA KATILIMINI ÖNEMSİYOR VE YENİ ADIMLAR BEKLİYORUZ”
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 29 Ağustos 2024 tarihinde yapılacak olan AB Dışişleri Bakanları Gayriresmî Toplantısına katılımı hakkında açıklamada bulundu. Başkan Zeytinoğlu, 5 yıllık bir aradan sonra Dışişleri Bakanları Gayriresmî Toplantısına Bakan Fidan’ın katılmasının Türkiye ve AB arasında güvenlik ve bölgesel konulardaki istişare mekanizmalarının işleyişi açısından önemine dikkat çekti.
Başkan Zeytinoğlu şunları söyledi:
“Dışişleri Bakanımız beş yıllık bir aradan sonra ilk kez AB Dışişleri Bakanlarının Gayriresmî olarak toplanarak istişarelerde bulundukları toplantıya katılımına önem verdiğimizi ve devamında yeni adımlar atılması beklentisinde olduğumuzu belirtmek isteriz. AB ve Türkiye’nin bölgesel olarak ilgili oldukları ve Avrupa güvenliğini doğrudan etkileyen konularda görüş alışverişinde bulunulması son derecede önemli. 2023’te yayımlanan AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği ile Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan raporda da Dışişleri Bakanı’nın AB Dışişleri Bakanları Gayriresmî Toplantılarına katılımı öneriliyordu. Macaristan Dönem Başkanlığı programında da bundan önceki dönem başkanlıklarından farklı olarak Türkiye ile ilişkilere özel bir bölüm ayrılmıştı. Türkiye ile stratejik iş birliğinin geliştirilmesi ve Türkiye’nin aday ülke statüsü de dikkate alınarak siyasi diyaloğun geliştirilmesi üzerinde durulmuştu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin itirazlarını aşarak, buna yönelik bir adım atılması olumlu bir gelişme. Yine raporun önerileri arasında yer alan Yüksek Düzeyli Ticaret diyaloğu da temmuz ayında başlatılmıştı. Bu şekilde atılacak adımlarla Türkiye-AB ilişkilerinin canlanmasına yönelik bir ivme başladı. Ancak hala önemli konularda mesafe alınamadı. Örneğin gümrük birliğinin güncellenmesi ve modernizasyonu süreci 2016’dan bu yana başlatılamadı. Siyasi engeller ve Kıbrıs meselesine takıldı. Bunun yanısıra Schengen vizesindeki sorunlar, vize serbestliği süreci, göç ve mülteci konusu gibi alanlarda da çözümlere ihtiyaç var. Dışişleri Bakanlarının Gayriresmî toplantısında bu konulara da değinilmesini bekliyoruz. Jeopolitik gerilimlerin arttığı ve çatışmaların yaygınlaşma eğilimi gösterdiği bir dönemde karşılıklı bilgi ve görüş alışverişi, iş birliği ve güvenlik ve bölgesel konularda eşgüdüm sağlanması Türkiye ve AB arasında güven artırıcı bir ortam oluşturarak ilişkilerin gelişmesine de fayda sağlayacaktır.”
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT