İKV’DEN "AB’DE YENİ NESİL SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI VE FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU" BAŞLIKLI DEĞERLENDİRME NOTU
AB, üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarıyla iktisadi açıdan büyümeyi, Birlik içerisinde istihdam ve yatırımı artırmayı ve rekabet gücünü korumayı hedeflemektedir. Ayrıca AB, yeni ticaret stratejisi kapsamında, bir taraftan yeni serbest ticaret anlaşmalarıyla üçüncü ülkelerle olan ticari ilişkilerini güçlendirirken, diğer taraftan bu anlaşmaların kapsamını genişleterek yeni pazarlara ulaşmayı hedeflemektedir. AB’nin son dönemde imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları, hizmet, yatırım, kamu alımları, fikri mülkiyet hakları, tarife dışı engeller ve sürdürülebilir kalkınma gibi “yeni nesil” alanları kapsamaktadır.
Bu alanlar içerisinde oldukça önemli olan fikri mülkiyet, genel çerçevede pazardaki mal ve hizmetin hakkını ortaya koymaktadır. Bu haklar, telif hakları ve sınaî haklar olarak ikiye ayrılmaktadır. Telif hakkı, ürün oluştuğunda kendiliğinden meydana gelirken, sınaî hakların idari bir kurum tarafından tescillenmesi gerekmektedir. Tüm bu ürünler üzerinde izinsiz hak iddia edilmemesi, sahtecilik ve korsanlık yapılmaması için AB belirli standartlar ortaya koymaktadır. Koyduğu bu standartları üçüncü ülkelerle gerçekleştirdiği serbest ticaret anlaşmalarında da uygulayarak tüm ticaret sistemine hukuksal zemini olan bir gelişme sunmaktadır.
Bu çalışmada, değişen uluslararası ticaret sisteminde AB’nin serbest ticaret anlaşmalarının ne şekilde dönüşüme uğradığı incelenirken, özellikle AB müktesebatında yer alan fikri mülkiyet hukukunun AB’nin ticari ilişki ve faaliyetlerindeki yeri ve önemi aktarılmıştır. Fikri mülkiyet hukukuna dair alınan kararlar, AB’nin yeni nesil serbest ticaret anlaşmalarında örneklendirilmektedir. Ayrıca son olarak, Türkiye’nin de fikri mülkiyet hukukundaki durumu analiz edilmektedir.
Söz konusu değerlendirme notuna buradan ulaşabilirsiniz.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT