İKV’NİN 62’NCİ GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ

İKV'nin 62’nci Genel Kurulu, 11 Temmuz 2024 tarihinde, Vakfın Kurucu ve Mütevelli Kurum başkanları, Destekçi Kurum temsilcileri ve delegelerin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. Genel Kurul’un Divan Başkanlığı’nı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Divan Başkan Yardımcılığı’nı İSO Meclis Üyesi ve Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu ve Divan Yazmanlık görevini İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas üstlendi. Genel Kurulun açış konuşmaları, İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, TOBB Başkan Yardımcısı Tamer Kıran ve T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay tarafından yapıldı.

Başkan Zeytinoğlu konuşmasında; Türkiye’nin AB ile adaylık sürecinin canlandırılmasının vatandaşların yaşam standartlarının yükselmesini sağlayacağı ve Türk iş dünyasının kazanımlarını artıracağını ifade ederek Türk vatandaşlarının vize süreçlerinde yaşanılan gecikmeler ve engellemelerin AB toplumlarıyla Türk toplumunun temasını da zayıflatarak katılım sürecine olumsuz yansıdığını kaydetti. Gümrük birliğinin çağın gerekliliklerine cevap veremediğini ve daha fazla verim alınabilmesi için güncellenmesi gerektiğini belirten Zeytinoğlu, İKV’nin, Türkiye’yi ve Türk iş dünyasını ilgilendirebilecek farklı düzenlemeler ve çeşitli konular hakkında bilgilendirme faaliyetlerine devam ettiğini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO’nun kurucuları arasında bulunduğu İKV’nin, kurulduğu günden bu yana Türkiye-AB ilişkilerini geliştirmesi sebebiyle Türk özel sektörü için gurur kaynağı olduğunu, İKV’nin Katma Protokol ve gümrük birliği gibi konularda sorumluluk üstlenerek Türkiye’nin AB’ye tanıtılmasında rol oynadığını ifade etti. Türkiye’nin AB ile karşılıklı ticaret hacminin oldukça yüksek olduğuna değinen Özhamaratlı, ikili ticaret ilişkilerinde mutlak kapasiteye ulaşılamadığını ve hala ulaşma ihtiyacı bulunduğunu iletti. Özhamaratlı ayrıca gümrük birliğinin güncellenmesi ve vize politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek vize konusunda elde edilecek kazanımların gümrük birliği kazanımları kadar önemli olduğunu paylaşarak sözlerine son verdi.

Sözlerine Türkiye-AB ilişkilerinin tarihçesini paylaşarak başlayan TOBB Başkan Yardımcısı Tamer Kıran; iktisadi alanda belirginliği yüksek olan İKV’nin Türkiye-AB iş dünyası bütünleşmesinin temsilcisi olduğunu dile getirdi. Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu’nun iş dünyası için olumlu bir gelişme olduğunu değerlendiren Kıran, vize sorununun Türkiye’nin ticaret hacminin büyümesini etkilediğini belirterek karayolu taşımacılığının avantaj sağlamasına karşın belirlenen kotaların teslimatların gecikmesine yol açtığının altını çizdi ve bu sorunun çözümlenmesi gerekliliğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay sözlerine uluslararası sistemin kendini tanımlamaya çalıştığı ve düzensiz bir sistemin yarattığı sıkıntılarla boğuşulan bir süreçten geçildiğini belirterek korumacı ve uluslararası aktörlerin alanlarını daraltmaya çalıştığı bir dönem yaşandığını değerlendirerek başladı. Belirsizliklerin arttığı, korumacılık ve yeniden şekillendirme hamlelerinin devam ettiği bu dönemde İKV’ye eskisinden çok daha fazla ihtiyaç olduğunu belirten Bozay, İKV’nin uluslararası gelişmelerin Türkiye’yi nasıl etkileyeceğinin değerlendirilmesi konusunda politikalara yön verdiğini kaydederek İKV’nin geçmişte olduğu gibi gelecekte de Dışişleri Bakanlığı’nın yol arkadaşı olacağını belirtti.

Açış konuşmalarının ardından İKV’nin 2023 yılı çalışma ve mali raporları ile denetim kurulu raporları ibra edilerek, 2024 yılı çalışma programı ve bütçe talimatı oy birliği ile kabul edildi. Son olarak, İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu İKV Yönetim Kurulu adına delegelere teşekkürlerini iletti ve toplantı son buldu.

2024

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT