“TÜRKİYE SCHENGEN VİZE BAŞVURULARINDA İKİNCİ ÜLKE OLDU; VATANDAŞLAR TARAFINDAN SADECE BAŞVURU İÇİN 85 MİLYON AVRO ÖDENDİ”
Schengen vize başvuruları önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Vize başvuru sürecindeki gecikme ve bekleme süresinin giderek artması, geçerli olmayan gerekçelerle redler, seyahat tarihi geçtikten çok sonra gelen vizeler, vize süreçlerinde yaşanan sorunlar, seyahat süresi ile sınırlı olan vizeler Türkiye-AB ilişkilerinin halklar arası temas boyutunda önemli engeller yaratıyor. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yeni açıklanan 2023 Schengen istatistikleri üzerinden konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“İKV olarak Türkiye-AB ilişkilerinin sancılı bir alanı olan Schengen vize sürecini yakından izliyoruz. Vatandaşlarımız tarafından yaşanan sıkıntıları AB nezdinde dile getirerek çözüm bulunması için taleplerimizi iletiyoruz. Bunun yanında Türkiye’nin vize serbestliği sürecinde kalan altı kriterin de bir an önce tamamlanması çağrısında bulunuyoruz. 2023 Schengen istatistiklerine göre, Türkiye Çin’in ardından, 1 milyon 55 bin 885 ile en fazla Schengen vizesi başvurusu yapılan ikinci ülke oldu. Başvurular sonucunda 612,841 kişiye çok girişli uniform Schengen vizesi verilirken, red oranı ise % 21,7 oldu. Ortalama red oranı 2022’de % 15,7 iken, 6 puan birden yükseldi. Türkiye’den yapılan başvurularda % 36,5 artış görüldü.
Sadece başvuru ücreti olarak verilen 80 avroyu dikkate aldığımızda, Türk vatandaşları olarak 2023 yılında Schengen vizesi başvurusu için yaklaşık 85 milyon avro ödedik ki buna vize başvurusu ücreti dışındaki banka, tercüme, noter gibi harcamaları ve hızlandırma için alınan ek ücretleri de eklediğimizde toplam fatura 120 milyon ila 150 milyon avro arasında değişiyor. Bir aday ülke ve gümrük birliği ortağı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik bu uygulama, tarife dışı bir engel oluşturuyor.”
-2023’te en fazla Schengen Vize başvurusu Yunanistan, Almanya, Fransa ve İtalya’ya yapıldı.
-Red oranı 6 puan artarak %21,7 oldu.
-En fazla red veren ülkeler Estonya, Danimarka, Finlandiya ve Belçika oldu.
-En az red verenler ise Slovakya, İtalya, Slovenya ve Portekiz oldu.
Ülke bazında başvuru ve red oranları ile ilgili detaylar ise şöyle: Schengen ülkeleri arasında en fazla vize başvurusu yapılan ülkeler sırasıyla Yunanistan, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, İspanya, İsveç, Portekiz, Macaristan ve Avusturya olarak sıralanıyor. Yunanistan’a toplam 254.377 başvuru yapılmış. Bu başvuruların en fazla İstanbul, Edirne, İzmir ve sonra Ankara’daki temsilciliklere yapıldığı görülüyor. En az red oranı ise Edirne (%2,3) ve İzmir’den (%7,2) yapılan başvurularda kaydedildi. Almanya için toplam 253.472 başvuru yapılmış. Ankara’dan yapılan başvurularda red oranı %27,1 iken, İstanbul’dan yapılan başvurularda %21,5 ve İzmir’den yapılan başvurularda %13,1 olmuş. Toplamda en fazla red oranına sahip olan ülke ise %42,5 ile Estonya; ardından %39,4 Danimarka, %31,3 ile Finlandiya, %27,5 ile Belçika, %22 ile Almanya, %21 ile Hırvatistan, %20,8 ile İspanya, %20,6 ile Çekya geliyor. Red oranı en az olan ülkeler ise %6,6 ile Slovakya, %8,7 ile İtalya, %10,92 ile Slovenya, %11,94 ile Portekiz, %14,6 ile Yunanistan ve Fransa, %14,9 ile Macaristan ve %19,22 İsveç. Hollanda, Norveç ve Polonya gibi bazı ülkeler için henüz 2023 red oranları açıklanmadı.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT