NİSAN

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, SLOVENYA, SLOVAKYA VE ROMANYA`YI ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, 30 Mart-1 Nisan 2015 tarihlerinde Slovenya, Slovakya ve Romanya’ya resmi ziyarette bulundu. Ziyaret kapsamında, Türkiye’nin AB üyelik süreci,  bölgesel konular, NATO ortaklığı ve ikili ticari ilişkiler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretinde; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanı sıra İKV ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da eşlik etti.

30 Mart 2015 tarihinde Slovenya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile başkent Ljubljana’da bir görüşme gerçekleştirdi. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya’nın Türkiye’nin AB müzakere sürecine  vermiş olduğu destek için teşekkür ederken, Türkiye’nin de NATO’da Slovenya’ya güçlü bir şekilde destek verdiğini hatırlattı.

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile Türkiye-Slovenya İş Konseyi Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, derinleşmesi ve yeni alanlara yayılmasının sağlanması gerektiği vurgusunu yaptı. Türkiye’nin, doğrudan sınırı olmasa da Slovenya’yı komşu ülke olarak gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Slovenya’nın, Balkanlar’da istikrarın sağlanması yönünde büyük çabalar sarf ettiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin 1 milyar doların üzerinde ticaret hacmine sahip olduğunu ve bu rakamı daha da artıracaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin G-20 Dönem Başkanlığı sırasında, G-20’nin küresel ekonomiyi ilgilendiren konuların ele alındığı temel platform olma özelliğini kuvvetlendirmeyi arzuladıklarını vurguladı.

31 Mart 2015 tarihinde üç AB ülkesini kapsayan ziyaretin ikinci durağı olan Slovakya'da, Cumhurbaşkanı Andrej Kiska ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi, askeri, ekonomik, ticari ve kültürel konuları etraflıca müzakere ettiklerini belirtti. Türkiye ile Slovakya arasında uluslararası düzeyde iş birliğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, zaman zaman tıkanma noktasına gelen AB müzakere sürecinin, 2016'nın ikinci yarısında Slovakya'nın AB Dönem Başkanlığı sırasında hızlanacağına inandığını ifade etti. Slovakya Cumhurbaşkanı Kiska ise açıklamasında, Türkiye için AB üyeliği ne kadar önemliyse, AB için de Türkiye’nin üyeliğinin o kadar önemli olduğunu kaydetti.

Slovakya Cumhurbaşkanı Kiska ile Türkiye-Slovakya İş Forumu'na katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Slovakya’nın gerek kendi aralarında gerekse bölgesel ve küresel düzeyde etkin bir iş birliği yapma konusunda her türlü imkâna ve iradeye sahip olduğunu söyledi. Erdoğan, iş adamlarının önündeki engelleri kaldırmanın önemine vurgu yaparak, yatırımların hızla gerçekleştirilmesi için iş dünyasına yardımcı olmanın, siyasetçilerin görevleri arasında yer aldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 Nisan 2015 tarihinde, ziyaretinin son ayağı olan Romanya’ya geçerek Rumen mevkidaşı Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis ile bir araya geldi. Romanya’nın Türkiye’nin AB sürecinde verdiği destek nedeniyle teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya’nın AB Dönem Başkanlığı’nda bu desteği sürdürmesinin önemli olacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Romanya’yla 2011 yılında imzalamışı olduğu stratejik ortaklık anlaşmasının, iki ülke arasında ticaret hacmini gelecekte çok daha farklı bir noktaya taşıyacağına inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile bir araya gelerek, çeşitli alanlarda ikili anlaşmalar imzaladı; İmza töreni sonrasında ise, Türkiye-Romanya İş Forumu’na katıldı. Siyasi engeller sebebiyle katılım müzakerelerinde mevcut durumun tatmin edici olmadığını vurgulayan Erdoğan, Romanya’nın verdiği desteğe teşekkür etti. İki ülke arasında ticaret hacminin 6,3 milyar dolar olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu hacmin 10 milyar dolar seviyesine yükseltilmesini hedefledikleri söyledi. 

 

34`ÜNCÜ KİK TOPLANTISI BRÜKSEL`DE YAPILDI

Türkiye - AB Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 34'üncü toplantısı, 8-9 Nisan 2015 tarihlerinde Brüksel'de gerçekleştirildi. Türkiye-AB KİK Eş Başkanları, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası Danışmanı Cveto Stantic başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır başta olmak üzere, Türkiye ve AB tarafından çok sayıda bürokrat ve sivil toplum temsilcisi katıldı.

Türkiye kanadında TOBB, HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, KAMUSEN, MEMURSEN, TZOB, TİSK ve TESK’in hazır bulunduğu AB-Türkiye 34. KİK toplantısında, İKV Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli, İKV Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz ile İKV Brüksel Temsilcisi M. Haluk Nuray da hazır bulundu. Toplantının birinci günü gerçekleştirilen “Vize Liberalizasyonu Uygulamasındaki Gelişmeler” başlıklı oturumda, İKV Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz bir sunum gerçekleştirdi.

KİK’in 34. toplantısında yaptığı konuşmada AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, katılım müzakerelerinde siyasi engeller sebebiyle son 4 yılda sadece bir fasıl açılmasına rağmen, Türkiye'de reformların kararlılıkla sürdüğünü belirtti. Türkiye'nin AB müktesebatına uyum çabaları kapsamında son 4 yılda TBMM'de 167 reform yasasının kabul edildiğini hatırlatan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, bugün itibariyle siyasi engellerin kalkması halinde Türkiye’nin müzakerelere konu olan toplam 34 fasıldan 28'ini açmaya ve 14'ünü kapatmaya hazırlıklı olduğunu ve 2 yılda tüm fasıllarda müzakereleri tamamlayabileceğini dile getirdi. Bakan Volkan Bozkır, AB üyesi ülkelerin GSMH’lerine oranla kamu borç stoklarının yüzde 60'ın ve bütçe açıklarının yüzde 3'ün altında olmasını öngören Maastricht ekonomik kriterlerinde Türkiye'nin 22 AB üyesinden daha iyi durumda olduğunu ifade etti. Gerekli kriterlerin karşılanmasının ardından AB'nin Türkiye'ye vize muafiyeti kararı alırken herhangi bir endişe içinde olmaması gerektiğini belirten Bozkır, kamuoyu yoklamalarına göre, Türkiye'de AB üyeliğinin referanduma götürülmesi halinde, toplumun yaklaşık yüzde 72'sinin üyeliğe "evet" diyeceğini ve bunun önemli bir destek olduğunu vurguladı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın katıldığı oturumda konuşmacı olan Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye Masası Şefi Jean-Christophe Filori ise, ekonomik ve parasal politika faslının en kısa sürede müzakerelere açılabilmesi için teknik hazırlıkların tamamlandığını ve üye ülkelerin onayını beklediklerini söyledi. Filori, AB sürecindeki olumlu gelişmeler olarak Türkiye'nin katılım sürecine bağlılığını teyit etmesini, Türkiye ve AB arasında son dönemde sıklaşan üst düzey karşılıklı ziyaretleri, Gümrük Birliği'nin reformu için çalışmaların başlatılmasını, süren vize muafiyeti müzakerelerini, enerji alanında üst düzey siyasi diyalog başlatılmasını, ekonomik diyalog başlatma hazırlığını, terörle mücadele diyaloğunu ve çözüm sürecindeki olumlu gelişmeleri sıralarken;  bu olumlu adımlara gölge düşüren etmenler olarak yargının bağımsızlığı ve temel özgürlüklerle ilgili bazı menfi gelişmeleri, yasama sürecinde ilgili taraflara yeterince danışılmamasını ve sosyal medyaya yönelik "orantısız kısıtlamaları" dile getirdi.

Toplantının birinci günü gerçekleştirilen “Vize Liberalizasyonu Uygulamasındaki Gelişmeler” başlıklı oturumda ise, Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestliği diyaloğu ele alındı. Oturumda Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, Avrupa Komisyonu İçişleri Genel Müdürlüğü Uluslararası İşbirliği Birimi yetkilisi Francesco Luciani ve İKV Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz birer sunum gerçekleştirdi.

 

AP BAŞKANI SCHULZ`UN TÜRKİYE ZİYARETİ

AP Başkanı Martin Schulz, 8-9 Nisan 2015 tarihlerinde bir dizi temasta bulunmak üzere Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Schulz’un Temmuz 2014’te ikinci kez AP Başkanı seçilmesinden bu yana Türkiye’ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma niteliği taşıyan bu ziyarette kendisine, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Anne Brasseur de eşlik etti. Ziyaretinin ilk gününde Ankara’da temaslarda bulunan Schulz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır ile görüşmeler gerçekleştirdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile bir araya gelen AP Başkanı, TBMM’deki siyasi grupların liderleriyle de görüştü.

Schulz’un temaslarında ele alınan başlıca konular; Türkiye-AB katılım müzakereleri, Orta Doğu’daki gelişmeler, Suriye’de sürmekte olan kriz, Türkiye ile AB arasındaki ikili ve bölgesel ticari ilişkiler, insan hakları ve medya özgürlüğü olarak sıralandı. Martin Schulz’un temasları kapsamında İç Güvenlik Paketi’nin de ayrıntılarıyla ele alındığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından AP Başkanı Schulz’un Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, görüşmede Türkiye-AB ilişkilerinin kapsamlı şekilde ele alındığı ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun AB ile Türkiye arasında son dönemde yapılan üst düzey ziyaretlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği belirtildi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Schulz’a, yeni fasılların açılmasına yönelik isteği ve vize serbestliğine verilen önemi aktardı. Görüşmede ele alınan diğer konular ise Kıbrıs’ta son dönemde yaşanan gelişmeler ve AB ile ABD arasında yürütülen TTYO süreci oldu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Bakan Bozkır’ın Schulz’a Kıbrıs’ta yakın zamanda yeniden başlaması öngörülen birleşme müzakereleri konusunda AB’nin daha etkili çalışması konusundaki beklentilerini dile getirdikleri ifade edildi.

TBMM’de gerçekleştirdiği temasların ardından açıklamada bulunan Schulz, AB ve Türkiye’nin karşılıklı olarak birbirine ihtiyacı olduğunu ve ortak hedefleri paylaştıklarını vurguladı. Önümüzdeki hafta AP Genel Kurulu’nda ele alınması beklenen 1915 olaylarına ilişkin karar metni hakkında, herhangi bir görüş belirtmeyeceğini, ancak Türkiye’nin endişelerinin dikkate alındığını kaydetti.

Türkiye ziyaretinin son gününde Gaziantep ve Kilis’te Suriyeli mültecilere ilişkin temaslarda bulunan Schulz, bu kapsamda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile bir araya geldi.

 

BAKAN BOZKIR`IN BUDAPEŞTE ZİYARETİNDE ENERJİ GÜVENLİĞİ ELE ALINDI

AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, 7 Nisan 2015 tarihinde Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto’nun ev sahipliğinde Budapeşte’de düzenlenen toplantıya ülkemizi temsilen katıldı. Macaristan’ın yanı sıra Yunanistan, Sırbistan, Makedonya Cumhuriyeti dışişleri bakanlarının iştirak ettiği toplantıda enerji güvenliği konusu ele alındı. Bakan Bozkır toplantı sonrasında basına yaptığı açıklamada coğrafi olarak, büyük enerji üreticisi ve tüketicisi olan ülkelerin ortasında yer alan Türkiye’nin kendisini, kısa, güvenli ve sürdürülebilir bir rota sunan güvenilir bir geçiş ülkesi olarak tanımladığını belirtti.

Türkiye’nin kendi arz güvenliğini sağlarken AB’nin arz güvenliğine de katkı yapmayı amaçladığını ifade eden Bakan Bozkır, bu bağlamda TANAP’ın önemine dikkat çekti. Türkiye’nin Rusya ile mevcut enerji işbirliğine verdiği değeri vurgulayan Bakan Bozkır, Rusya’nın yeni doğalgaz boru hattı önerisinin bölgede ilgi çektiğini söyledi. Ancak konuyla ilgili daha doğru bir değerlendirme yapabilmek için fizibilite çalışmasının tamamlanması gerektiğini belirten Bakan Bozkır, toplantının ardından Macaristan temaslarını Başbakan Viktor Orban ve Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ikili görüşmelerle sürdürdü.  Macaristan’ın AB işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Szabolcs Takacs ile görüşen Bakan Bozkır enerji güvenliği toplantısının diğer katılımcıları olan,  Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile ikili görüşmelerde bir araya geldi.
 

SİVİL TOPLUMLA DİYALOG TOPLANTISI BURSA`DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

AB Bakanlığı’nın, Türkiye’nin AB Stratejisi’ne ilişkin olarak sivil toplum kuruluşlarının değerlendirmelerini almak amacıyla düzenlediği Sivil Toplumla Diyalog Toplantılarının 5'incisi 22 Nisan 2015 tarihinde Bursa’da gerçekleştirildi. “AB’ye Üyelik Süreci ve Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi” başlığıyla gerçekleştirilen toplantıya Bursalı sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, iş dünyası temsilcileri ve üniversitelerden yaklaşık 1500 kişi katıldı.

Toplantının açış konuşmasında AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır Yeni AB İletişim Stratejisi ve Türkiye-AB müzakere sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda ayrıca, Yeni AB İletişim Stratejisi çerçevesinde yürütülecek projelerin finansmanı ile ilgili olarak, Erasmus+ Programı ve Türkiye-AB Mali İşbirliği Programı kapsamında sivil toplum kuruluşlarına verilen destekler konusunda bilgilendirme sunumları yapıldı.

 

TÜRKİYE-AB ORTAKLIK KOMİTESİ TOPLANDI

Türkiye-AB Ortaklık Komitesi Toplantısı 30 Nisan 2015 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirildi. Türkiye-AB ilişkilerinin teknik düzeyde takibini yürüten Ortaklık Komitesi, ortaklık ilişkisini, müzakere sürecindeki son gelişmeleri ve sorunları ele aldı. 123’üncü Ortaklık Komitesi’nin gündeminde müzakere sürecinin yanı sıra, siyasi ve ekonomik kriterler, üst düzey ekonomik diyalog, adalet ve içişleri, çevre ve iklim değişikliği, enerji diyalogu, ulaştırma, gümrük birliği ve ticaret konuları, vergilendirme ve Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)  konuları yer aldı.

Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel Başkanlığındaki Türk heyeti, Ortaklık Komitesi çalışmalarının koordinasyonunu yürüten AB Bakanlığı’nın yanı sıra, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, MASAK, Hazine Müsteşarlığı, T.C Merkez Bankası temsilcilerinden oluştu.
 

SİVİL TOPLUMLA DİYALOG TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

AB Bakanlığı tarafından düzenlenen “AB’ye Üyelik Süreci ve Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi” konulu Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, iş dünyası kuruluşları ve üniversitelerden yaklaşık 1500 temsilcinin katılımıyla 28 Nisan 2015 tarihinde Antalya’da gerçekleştirildi.

Toplantının açış konuşmasında AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır Yeni AB İletişim Stratejisi ve Türkiye-AB müzakere sürecine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı ve katılımcılar ile görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda ayrıca, Yeni AB İletişim Stratejisi çerçevesinde yürütülecek projelerin finansmanı ile ilgili Erasmus+ Programı ve Türkiye-AB Mali İşbirliği Programı kapsamında sivil toplum kuruluşlarına verilen destekler konusunda bilgilendirme sunumları yapıldı.

Bilindiği gibi, AB Bakanlığı tarafından “Güçlü bir sivil toplum ve güçlü bir Türkiye” anlayışıyla düzenlenen diyalog toplantılarının ilki 26 Kasım 2014 tarihinde İstanbul’da, ikincisi 19 Şubat 2015 tarihinde İzmir’de, üçüncüsü 18 Mart 2015 tarihinde Konya’da, dördüncüsü tarihinde 24 Mart 2015’de Adana’da ve beşincisi 22 Nisan 2015 tarihinde Bursa’da düzenlenmişti.

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT