MART
DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU GYMNICH TOPLANTISI’NA KATILDI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 6 Mart 2015 tarihinde AB Dönem Başkanı Letonya'nın başkenti Riga'da AB üyesi ülkelerin ve aday ülkelerin Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği toplantıya katıldı.Gymnich Toplantıları olarak bilinen gayri resmi toplantıların bir parçası olan çalışma kahvaltısı, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Toplantıda, ağırlıklı olarak bölgesel konular ile enerji işbirliği konuları görüşüldü. Letonya temasları kapsamında Çavuşoğlu, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile de bir görüşme gerçekleştirdi. İkili görüşmenin ana gündem maddesini, terörle mücadelede işbirliğinin artırılması oluşturdu.
İKV’nin konuya ilişkin değerlendirmelerine buradan ulaşılabilir.
AB’DEN ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin sözcüsü, Catherine Ray, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan başkanlığındaki heyet ile HDP heyeti arasında 28 Şubat 2015 tarihinde gerçekleştirilen ortak basın toplantısına ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada terör örgütü liderinin silah bırakma kararı doğrultusunda terör örgütüne baharda olağanüstü kongre düzenleme çağrısında bulunmasının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Catherine Ray, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın da ifade ettiği gibi bunun çözüm sürecinde olumlu nitelikte bir ileri adım olduğunu kaydetti.
Açıklamada ayrıca, tarafların bu fırsatı uzlaşma ve demokratikleşme yönünde kararlı ilerleme sağlamak üzere kullanacaklarının ümit edildiği ifade ediliyor. AB’nin, sürece en güçlü siyasi desteği verdiği ve katılım öncesi yardım da dâhil olmak üzere pratikte yardıma hazır olduğu da duyuruluyor.
MACARİSTAN CUMHURBAŞKANI ADER TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİ
Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader 12-13 Mart 2015 tarihlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Macar Cumhurbaşkanı Ader Ankara’daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile ayrı ayrı görüştü. Macaristan Cumhurbaşkanı Ader’in Türkiye ziyaretinin en önemli sonucu, Türkiye ile Macaristan arasında imzalanan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması oldu.
Cumhurbaşkanlarının görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında tarihî ve kültürel bağların yanı sıra başta inşaat ve enerji alanında olmak üzere birçok ekonomik ve ticari ortaklığın olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, AB sürecinde Macaristan’ın her zaman Türkiye’ye destek olduğunu hatırlattı.
İki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Anlaşması bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmanın ilkinin kendisinin Başbakanlığı döneminde, ikincisinin ise Başbakan Davutoğlu ile gerçekleştirildiğini hatırlattı ve Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey çalışmalarının kararlılıkla sürdüğünü belirtti. Erdoğan konuşmasının devamında Türkiye ve Macaristan arasında 2014’te yaklaşık 2 milyar dolar olan ticaret hacminin en kısa zamanda 5 milyar dolara ulaştırılmasını hedeflediklerini söyledi.
Macaristan Cumhurbaşkanı Ader ise ortak basın toplantısında, Macaristan'ın Türkiye'nin AB üyelik sürecine her zaman destek verdiğini dile getirdi ve Macar Millî Günü’nün Türkiye'de Macar Günü ilan edilecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ader ayrıca, Osmanlı Dönemi'nden kalan eserlerin korunması konusunda gerekli hassasiyeti göstereceklerini sözlerine ekledi.
Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader daha sonra Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmelerin de ele alındığı kaydedildi.
Macar Cumhurbaşkanı Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyareti kapsamında son olarak 13 Mart 2015 tarihinde İstanbul’da Macar Milli Günü Resepsiyonu'na katıldı. Resepsiyonda Ader’e AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır refakat etti. Ader yaptığı konuşmada 1848 yılında Türkiye'ye gelen Macarları kucakladığı için milleti adına teşekkürlerini sunduğunu kaydetti.
AB BAKANI BOZKIR BRÜKSEL’DE
AB Bakanı ve Başmüzakereci, Büyükelçi Volkan Bozkır, 20-21 Mart 2015 tarihlerinde Brüksel’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Bozkır, Brüksel ziyaretinde, Avrupa Komisyonu’nun İyileştirilmiş Düzenlemeler, Kurumlararası İlişkiler, Hukukun Üstünlüğü ve Temel Haklar Şartından Sorumlu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Avro ve Sosyal Diyalogdan Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis, Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan Sorumlu Üyesi Karmenu Vella ve İklim Eylemi ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Cañete ile görüşmelerde bulundu. AB Bakanı Bozkır’ın Avrupa Komisyonu Üyeleri ile temaslarında, katılım müzakereleri başta olmak üzere Türkiye-AB ilişkileri kapsamlı olarak ele alındı.
Volkan Bozkır, Brüksel ziyareti çerçevesinde, German Marshall Fund (GMF) düşünce kuruluşunun düzenlediği 2015 Brüksel Forumu’nun “Terörizmin Yeni Yöntemleriyle Yurt İçi ve Yurt Dışında Mücadele ve Türkiye – Bir Köprü mü Yoksa Bir Engel mi?” temalı oturumlarına da konuşmacı olarak katıldı.
KPK TOPLANTISI ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
KPK’nın 76’ıncı Toplantısı Eşbaşkanlar, Afif Demirkıran ve Manolis Kefalogiannis Başkanlığında 19-20 Mart 2015 tarihlerinde gerçekleşti. Toplantının gündeminde ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve diğer her türlü ayrımcılıkla mücadele, medya özgürlüğü ile terörle mücadele konuları yer aldı. 20 Mart 2015 tarihinde yapılan son oturumda ise Türkiye-AB Gümrük Birliği, Serbest Ticaret Anlaşmaları ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) ve Türkiye ile AB’nin dış politika alanında işbirliği konuları görüşüldü.
KPK toplantısının ilk oturumu TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın açılış konuşmaları ile başladı. TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye’nin 52 yıldır Avrupa ile ilişki içerisinde olduğunu belirterek, Türkiye’nin AB üyeliğinin geçici bir heves olmayıp, iki tarafın da menfaatine bir talep ve süreç olduğuna işaret etti. Cemil Çiçek, 52 yıldır bir çaba sonucunda amacın gerçekleşmemesi durumunu ise “ya değerlendirmelerimiz eksik ya karşılıklı bilgi eksikliği var” ifadeleriyle değerlendirdi. AB Bakanı Volkan Bozkır ise, Türkiye ile AB’nin iki eşit ortak olduğunu ve kıtanın ortak geleceğini birlikte inşa edeceklerini belirterek, katılım sürecinin güçlenerek Türkiye-AB birlikteliğinin sürdürülebilir olmasının, Türkiye tarafından atılan somut adımlara ancak, AB tarafından da somut karşılıklar verilmesiyle olacağını ifade etti.
KPK Toplantısı’nda ayrıca AB Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi R. Engin Soysal, AB Dönem Başkanlığı adına Letonya’nın Ankara Büyükelçisi Atis Sjanits, Avrupa Komisyonu Strateji ve Türkiye Direktörü Simon Mordue, Türkiye-AB ilişkileri ve müzakere sürecinde mevcut duruma ilişkin görüşlerini KPK üyeleriyle paylaştı.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Demirkıran, Türkiye için AB üyeliğinin stratejik bir hedef olduğunu aktararak, tam üyelik hedefinde kararlı bir şekilde ilerlemeye devam ettiklerini kaydetti. AB tarafı Eşbaşkanı Manolis Kefalogiannis ise konuşmasında AB ile Türkiye arasında göç, yabancı düşmanlığı gibi konuların görüşüldüğünü ifade etti.
AP DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ`NDEN TÜRKİYE`YE ÜST DÜZEY ZİYARET
AP AFET Başkanı Elmar Brok ve AP’nin Türkiye Raportörü Kati Piri ile beraberindeki heyet, 16-18 Mart 2015 tarihlerinde Türkiye’ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. AB ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan ziyarette AFET temsilcileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır'ın yanı sıra mecliste bulunan siyasi parti grupları ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldi.
16 Mart 2015 tarihinde AFET temsilcileri ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Meclis Başkanı Çiçek, Türk kamuoyunda oluşan AB algısının, Türkiye’nin oyalandığı yönünde olduğunu ifade etti. Çiçek ayrıca, müzakerelerde ilerleme sağlanabilmesi için 23 ve 24 numaralı fasılların bir an önce açılması gerektiğini belirtti.
AFET Başkanı Elmar Brok Ankara ziyaretinin, AP'nin Türkiye’ye verdiği önemin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Yapılan görüşmelerde Gümrük Birliği'nin ekonomik açıdan bir başarı hikâyesi olarak değerlendirildiği, AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı STA’ların Türkiye'yi olumsuz etkilemeyecek nitelikte olması gerektiği vurgulandı. Ortak çıkarların, Türkiye-AB kamuoylarında daha iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Brok, Kıbrıs meselesi gibi engellerin farkında olduklarını ve müzakere sürecinde yeni fasılların açılması yönünde çalıştıklarını ifade etti.
AFET heyeti ayrıca 17 Mart 2015 tarihinde Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır ile Türkiye-AB müzakerelerinin ele alındığı bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda, AFET temsilcilerinin, çözüm süreci ve Suriyeli mültecilere ilişkin Türkiye’nin tutumunu olumlu karşıladıkları ve Türkiye’de demokratikleşmeye ilişkin sorular yönelttikleri kaydedildi. Başbakan Davutoğlu, AFET temsilcilerinin Kıbrıs konusundaki sözleri üzerine, bugünkü durumun Annan Planı’nın geçmişte GKRY tarafından kabul edilmemesinden kaynaklandığını söyledi.
AFET Başkanı Brok ve beraberindeki heyetin 18 Mart 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede ise, Orta Doğu’da yaşanan güvenlik sorunu, dış ilişkilerde diyaloğun önemi ve AB-Türkiye arasında ilişkilerin geliştirilmesi konuları ele alındı. Görüşmede ayrıca, Türkiye ve AB arasında enerji alanında işbirliğine gidilmesi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı STA’ların Türk ekonomisine etkileri masaya yatırıldı. Görüşülen diğer konular arasında Geri Kabul Anlaşması ve Türkiye-AB Vize Serbestliği Diyaloğu ile katılım müzakereleri yer aldı.
AB BAKANI BOZKIR’IN İTALYA ZİYARETİ
AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, 25-27 Mart 2015 tarihlerinde İtalya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Bozkır, Roma’daki temasları kapsamında, Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Dışişleri Bakan Yardımcısı Lapo Pistelli ve Başbakanlık nezdinde AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Sandro Gozi ile görüşmeler gerçekleştirdi.
İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklamada bulunan Bakan Bozkır, Türkiye'nin AB üyelik sürecini değerlendirdiklerini kaydetti. Önümüzdeki dönemde atılması gereken adımları ele aldıklarını belirten Bakan Bozkır, İtalya’ya AB üyelik sürecine desteğinden dolayı müteşekkir olduğunu ifade etti. İtalya Dışişleri Bakanı ile Suriye, Irak ve Libya’daki durumu ele aldıklarını ve Kıbrıs meselesini ayrıntılı olarak görüştüklerini kaydeden Bozkır, yasadışı göçün önlenmesi ve DEAŞ terör örgütüne karşı alınması gereken önlemleri değerlendirdiklerini belirtti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan AB Bakanı Bozkır, AP Genel Kurulu’nda 15 Nisan’da görüşülecek 1915 olaylarına ilişkin tasarı ile ilgili olarak, "Tarihçi olmayan kişilerin, siyasi kişilerin parlamentolarda oturup, belli bir rüzgârın esmesiyle kararlar alıp, bunu olduğundan farklı bir şekilde nitelendirmelerini doğru bulmuyoruz” şeklinde konuştu. AP’den çıkacak kararın, bu sorunun daha yıllarca sürmesine dayanak oluşturacak bir karar olmamasını dilediğini ve söz konusu tartışmada aklın galip geleceğine olan inancını dile getiren Bozkır, bunun aksi bir durumda AP kararının bir kâğıt parçası olmaktan ileri gitmeyeceğini ve bir etkisi olmayacağını belirtti.
İtalya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmede ağırlıklı olarak Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin ele alındığı ve Bakan Gentiloni’nin İtalya’nın Türkiye’nin üyeliğine desteğini yinelediği belirtildi. Açıklamada, iki bakanın Türkiye-İtalya ikili ilişkilerinin olumlu seyrini ve İtalya’nın Türkiye’nin en önemli 4’üncü ticaret ortağı konumunu koruduğunu teyit ettikleri belirtildi. Gentiloni’nin Türkiye ve İtalya arasındaki ekonomik işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği açıklamada, Libya, Suriye ve Irak’taki durum ile göç gibi uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.
AB Bakanı Bozkır, İtalya ziyareti kapsamında, İtalya Parlamentosu’ndaki Temsilciler Meclisi AB Politikaları Komisyonu’na ve Senato AB Politikaları Komisyonu’na hitap etti. İtalya’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından İtalya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde (Istituto Affari Internazionali-IAI) düzenlenen “Türkiye Avrupa’da: Zorluklar ve Fırsatlar” konulu seminerde bir konuşma gerçekleştiren AB Bakanı Bozkır, konuşmasında Türkiye’nin katılım müzakerelerindeki güncel gelişmelere değindi. Kıbrıs meselesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan AB Bakanı Bozkır, Türkiye’nin Kıbrıs meselesinin çözümü konusunda çok istekli olduğunu belirterek, Kıbrıs meselesini çözmenin Suriye meselesi ve Ukrayna krizini çözmekten daha kolay olduğunu kaydetti.
SİVİL TOPLUM DİYALOĞU TOPLANTISI DÜZENLENDİ
AB Bakanlığı tarafından sivil toplumun önemine dikkat çekmek ve sivil toplum kuruluşlarının etkililiğini artırmak amacıyla düzenlenen sivil toplum diyaloğu toplantılarının dördüncüsü 24 Mart 2015 tarihinde Adana’da gerçekleştirildi. Toplantıya STK temsilcilerinin yanı sıra yerel yönetimlerden, üniversitelerden ve iş dünyasından temsilciler katıldı.
Bilindiği üzere sivil toplum diyaloğu toplantılarının ilki 26 Kasım 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmişti. Ardından 19 Şubat 2015 tarihinde İzmir’de, 18 Mart 2015 tarihinde ise Konya’da ikinci ve üçüncü toplantılar düzenlenmişti.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda 1800’ün üzerinde STK temsilcisine, AB üyelik sürecine ilişkin son gelişmeler aktarıldı. Bakan Bozkır yaptığı açış konuşmasında, AB’ye katılım sürecinin kurumsal ve yasal anlamda AB standartlarını kazanma süreci olduğu kadar, toplumsal bir dönüşüm süreci olduğunu da belirtti. Bu dönüşüm sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için güçlü ve aktif bir sivil topluma ihtiyaç olduğunu önemle vurguladı. Bakan Bozkır sözlerine Adana’da AB desteğiyle gerçekleştirilen projelerden bahsederek devam etti. 2002-2014 yılları arasında Adana’da gerçekleştirilen 822 projeye AB’den yaklaşık olarak 65 milyon avro kaynak aktarıldığının altını çizen Bozkır, bu çerçevede Adana’nın AB üyelik sürecinde büyük önem taşıyan bir şehir olduğunu vurguladı.
Toplantıda ayrıca Erasmus+ programı ve Türkiye–AB Mali İşbirliği Programı kapsamında sivil toplum kuruluşlarının alabileceği destek, fon ve hibeler tanıtıldı.
2015
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT