ŞUBAT
TSIPRAS, KIBRISLI TÜRK VE RUM STK TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, ilk resmi ziyaretini 2 Şubat 2015 tarihinde GKRY’ye gerçekleştirdi. GKRY lideri Anastasiadis’in davetlisi olarak Yunanistan ile GKRY arasındaki tarihi bağları vurgulamak üzere gerçekleştirdiği ziyarette Tsipras, Atina’nın yeniden birleşme müzakerelerinde GKRY’ye vereceği desteğin süreceği mesajını verdi. Tsipras aynı zamanda, Kıbrıs meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasının Yunanistan-Türkiye ilişkileri ve AB ile Doğu Akdeniz’de istikrar için kilit öneme sahip olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin sismik araştırma faaliyetlerini eleştiren Tsipras, Türkiye’nin eylemlerinin uluslararası hukukun açıkça ihlali niteliğinde olduğunu belirtti. Tsipras ayrıca, Türkiye’nin sismik araştırma gemisini GKRY’nin sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne göndermesinin BM arabuluculuğundaki müzakerelerin yeniden başlamasına tehdit oluşturduğunu sözlerine ekledi.
Tsipras, GKRY temasları kapsamında, Kıbrıslı Rum ve Türk STK temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantı, ilk kez bir Yunanistan Başbakanı’nı Kıbrıslı Türk STK temsilcileriyle bir araya getirmesi bakımından büyük önem taşıyor. Türk STK temsilcileri tarafından toplantının ardından yapılan açıklamada, Tsipras’ın 40 yıldır süren Kıbrıs meselesinin çözülmesi gerektiğini dile getirdiği belirtildi. Ada’da Yunan bir Başbakanla ilk kez görüştüklerini ve bunun sembolik bir anlamı bulunduğunu ifade eden STK temsilcilerinin, Tsipras’ı KKTC’ye davet ettikleri bildirildi.
AB BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BÜYÜKELÇİ VOLKAN BOZKIR’IN BRÜKSEL TEMASLARI
AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Bakan Bozkır 11-12 Şubat 2015 tarihlerinde bir dizi resmi temasta bulunmak üzere Brüksel’i ziyaret etti. Ziyareti kapsamında MÜSİAD ve TÜMSİAD’ın Brüksel Ofislerini ziyaret eden Bakan Bozkır, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu alanda çalışmaları artırdıklarını belirten Bakan Bozkır, Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle, Türkiye’nin yıllık ticaret hacminin 300 milyar dolar seviyesine ulaşacağını belirtti.
Bilindiği üzere, mevcut haliyle Gümrük Birliği, tarım ve hizmetler sektörü ile kamu alımlarını kapsamıyor. Bakan Bozkır bu alanların da Gümrük Birliği kapsamına alınmasına yönelik müzakerelerde sivil toplum kuruluşları ile iş dünyasının görüşlerinin de önemli olduğunun altını çizdi.
Brüksel temasları sırasında TTYO müzakerelerinin Türkiye’yi de kapsaması gerektiğine değinen Bakan Bozkır, konuyla ilgili olarak birçok Avrupa Komisyonu Üyesi ile resmi görüşmelerde bulundu. Komisyon’un Mali İstikrar, Mali Hizmetler ve Sermaye Piyasaları Birliğinden Sorumlu Üyesi Jonathan Hill; Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn; Araştırma, Bilim ve İnovasyondan Sorumlu Üyesi Carlos Moedas; Ekonomik ve Mali İşler, Vergilendirme ve Gümrük Birliğinden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Bakan Bozkır son olarak Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi (CEPS) tarafından düzenlenen konferansta Türkiye-AB ilişkileri konulu bir konuşma gerçekleştirdi.
AP’DEN KAYIP ŞAHISLARA İLİŞKİN TÜRKİYE’Yİ ELEŞTİREN İLKE KARAR
AP Genel Kurulu’nun 12 Şubat 2015 tarihindeki oturumunda, KKTC’deki mezarlarda bulunan kayıp şahıslara ait kalıntılarının başka yere nakledilmesi konusunda Türkiye’yi eleştiren bir ilke karar kabul edildi. 43 aleyhte ve 62 çekimser oya karşılık 543 oyla kabul edilen ilke karar taslağında, KKTC’de Ekmekçiler yakınlarında bulunan kayıp şahıslara ait mezarların yerlerinin değiştirilmesinin kınandığı ifade edildi. Bunun kayıp şahıslara büyük bir saygısızlık niteliğinde olduğu ve söz konusu şahısların ailelerinin haklarının ihlali anlamına geldiği belirtildi. Kalıntıların farklı yere taşınması ve benzeri uygulamaların Ada’daki tüm kayıp şahısların akıbetinin araştırılmasına yönelik zorlu süreci ciddi anlamda karmaşıklaştıracağı uyarısında bulunulan ilke kararda, söz konusu şahısların 41 yıldır kayıp olduğu ve hayatta olan yakınlarının giderek azaldığı belirtildi.
Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarından övgüyle bahsedilen AP ilke kararında, kayıp şahısların ancak yarısının bulunduğu ve üçte ikisinin kimliğinin tespit edilmesi gerektiği belirtilerek Komite’ye çalışmalarına hız vermesi çağrısında bulunuldu.
İlke kararda, Türkiye’ye kayıp kişilerin kalıntılarının başka yere nakledilmesine bir an önce son vermesi ve uluslararası hukuk, uluslararası insan hakları hukuku ve AİHM kararlarına uyması, Komite’ye askeri bölge ve arşivlere tam erişim imkânı vererek Komite’nin çalışmalarını kolaylaştırması çağrısında bulunuldu. Bunun yanında ilke karar metninde, Türkiye’ye “AİHM kararı uyarınca kayıp şahısların ailelerinin tazmin edilmesine ilişkin yükümlülüğünü tam olarak yerine getirmesi” çağrısı yer aldı.
AP ilke kararında, kayıp şahıslar konusunda Türkiye’nin bugüne kadar askeri bölge olarak tanımladığı bölgeleri açması çağrısında da bulunuldu ve Türk ordusunun elindeki askeri haritaları paylaşması ve arşivlerini açması gerektiği belirtildi.
İKİNCİ REG TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
REG’in ikinci toplantısı, 20 Şubat 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın yanı sıra, TBMM Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Afif Demirkıran, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar ve Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu katıldı.
REG’in ikinci toplantısında, hükümetin siyasi reform sürecini kararlılıkla sürdürdüğü ve AB katılım sürecine bağlılığı bir kez daha vurgulandı. Toplantıda ayrıca, Türkiye’de hayata geçirilmesi planlanan ya da hayata geçirilen bütün siyasi reformların, temel hak ve özgürlükleri ilgilendiren tüm alanları kapsayacak bir şekilde kullanılabileceği kaydedildi. 8 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirilen ilk REG toplantısından bu yana geçen 4 aya yakın sürede, AB’ye katılım müzakereleri sürecinde siyasi kriterler altında Yargı ve Temel Haklar ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik fasıllarına yönelik çalışmaların istikrarlı bir şekilde sürdürüldüğü, toplantıda altı çizilen hususlardan bir diğeri idi.
Fransa’da 2015 yılının ilk günlerinde meydana gelen terör saldırısının tüm dünyada terörle mücadelenin önemini bir kez daha hatırlattığının kaydedildiği toplantıda ayrıca, Avrupa’da giderek artan radikalleşme, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, farklılıklara karşı hoşgörüsüzlük iklimine işaret edildi. Bu çerçevede, Türkiye’de güvenliğin özgürlükleri korumak için var olduğu yaklaşımını esas alarak hükümetin hayata geçirdiği siyasi reformlar sayesinde, demokrasi standartlarımızı daha da yükseltmeyi hedeflediği vurgulandı.
Bilindiği gibi REG, siyasi reform tasarılarının hazırlanması, TBMM’den geçirilmesi ve uygulamaya yansıtılması aşamalarında aktif bir rol oynamak amacıyla oluşturuldu. Bu hedef doğrultusunda, son dönemde Türkiye’de hayata geçirilen önemli düzenlemeler şu şekilde sıralandı: Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeye Ek İhtiyari Protokol’ün, 10 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanması; Türkiye tarafından imzalanan ancak henüz onaylanmayan uluslararası sözleşmelerin onay sürecine hız verilmesi.
Vize politikası alanında, Vize Serbestisi Diyaloğu ile yakından ilgili olan iki önemli konuda adım atıldı. Bunlardan ilki 1 Ocak 2015 tarihinde 47 ülkeye kaşe vizenin kaldırılarak bu ülke vatandaşlarının “e-Vize” sistemine yönlendirilmesiydi. İkincisi ise yüksek güvenlik özelliklerine sahip vize etiketlerinin hazırlanarak kullanıma sokulması oldu. Bu iki adım, Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yer alan yükümlüklerin karşılanması ve düzensiz göçle daha iyi mücadele edilebilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Yine siyasi reformlar kapsamında 20 Şubat 2013 tarihinden beri başvuruları kabul eden İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’nun çalışmaları sayesinde de, AİHM nezdinde Türkiye aleyhine yapılan başvuru sayısı azaldı.
AB BAKANI BOZKIR’IN FİNLANDİYA TEMASLARI
AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, 25-26 Şubat 2015 tarihlerinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir dizi temasta bulundu. Bakan Bozkır’ın ziyareti kapsamında ele alınan başlıca konular arasında AB katılım müzakereleri, Türkiye-AB ilişkileri ve Türkiye-Finlandiya ikili ilişkileri yer aldı.
Finlandiya Parlamentosu Başkanı Eero Hinaluoma tarafından kabul edilen Bakan Bozkır ilk olarak Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile bir çalışma yemeğine katıldı. Bakan Bozkır onuruna verilen çalışma yemeğinin ardından taraflar ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Bozkır, basın toplantısında Finlandiya’nın, Türkiye’nin AB ile müzakerelerinde en güçlü desteği veren ülkelerden biri olduğunun altını çizdi. Finlandiya Dönem Başkanlığı’nın Türkiye’nin adaylık sürecinin başlamasındaki katkılarına hatırlatan Bakan Bozkır, verdiği destekten ötürü mevkidaşına teşekkür etti.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuimioja ise basın toplantısında Finlandiya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine olan desteğini vurgularken yeni fasılların açılması gerektiğini belirtti. Öte yandan Türkiye’nin Suriyeli göçmenlere gösterdiği misafirperverliğe de değinen Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuimioja 15, 17, 23 ve 24’ numaralı fasıllarda müzakerelerin açılmasının önemine işaret etti.
Bakan Bozkır, ziyareti kapsamında Finlandiya Parlamentosu’nda da çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Finlandiya Parlamentosu Dışişleri ve AB Komiteleri oturumlarına katılan Bakan Bozkır komite üyelerine hitap etti. Oturumların ardından Dışişleri Komitesi Başkanı Timo Soini ile bir araya gelen Bakan Bozkır ayrıca Helsinki temasları kapsamında Paasikivi Society isimli düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen toplantıda bir konuşma gerçekleştirdi ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Finlandiya Temsilciliği’nin üyeleriyle görüştü.
2015
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT