İKV İSTANBUL ABBM, SAHİL TEMİZLEME ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ
Deniz ve sahil kirliliği, tüm ekosistemi ve çevreyi etkileyen küresel bir sorun hâline gelmiş durumda. Her yıl denizlerde ve okyanuslarda biriken milyonlarca ton çöp; çevre, ekonomi, sağlık ve estetik bakımdan sorunlar ortaya çıkarıyor. Dünya genelinde, deniz kirliliğinin %85'i ise plastik atıklardan oluşuyor. Deniz çöpüyle ve sahil kirliliğiyle mücadele, AB başta olmak üzere tüm ülkelerin gündeminde öncelikli sırada yer alıyor. Bu kapsamda, AB Türkiye Delegasyonu da bu yıl AB İklim Diplomasisi Haftası kapsamında, iklim ve çevrenin korunması ve yeşil dönüşüm politikaları ile ilgili küresel çabalara Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen “Sahil Temizleme Etkinlikleri” ile katılıyor.
Bu kapsamda, İKV bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul AB Bilgi Merkezi, 1 Kasım 2022 tarihinde, Şile Belediyesi ile iş birliğinde “Sahil Temizleme ve Atık Ayrıştırma” etkinliği düzenledi. Şile’ye bağlı Uzunkum sahilinde gerçekleştirilen etkinliğe, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Fenerbahçe Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, MEF Üniversitesi gibi İstanbul’un önde gelen üniversitelerinden öğrenciler katıldı. Öğrencilerin yanı sıra çevreci sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de yer aldığı katılımcılar, çevre bilincinin oluşmasına katkı sağlamak ve sahillerin temizlenmesine yardımcı olmak için Şile’de bir araya geldi.
AB İklim Diplomasisi Haftası kapsamında tüm dünyada eş zamanlı olarak düzenlenen etkinlikte, gençler arasında iklim değişikliği, çevre kirliliği ve atıkların ayrıştırılması konularında farkındalık ve duyarlılık oluşturulması amaçlandı. Sahil temizleme etkinliğinin ardından atık getirme ve ayrıştırma tesisine gidilerek, atıkların ayrıştırılmasıyla ilgili bilgilendirme ve uygulama etkinliği yapıldı. Bu kapsamda, Şile Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne bağlı çevre mühendisi olarak görev yapan İrem Soysal tarafından etkinlik boyunca bilgilendirme ve yönlendirmeler gerçekleştirildi.
Etkinliğe; İKV Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, İKV Genel Sekreter Yardımcısı M. Gökhan Kilit, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, İstanbul Milletvekili Osman Boyraz ve AK Parti Şile İlçe Başkanı Erdoğan Akgül de teşrif etti. Sahil temizleme etkinliğinin sonunda İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’ya plaket takdim ederken, İKV Genel Sekreter Yardımcısı M. Gökhan Kilit’in de İKV tarafından AB ve Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili son yayınlardan oluşan çanta hediye ettiği görüldü.
Plaket takdiminden sonra açıklamalarda bulunan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, söz konusu etkinliğin İstanbul’un mavi bayraklı iki plajından biri olan Uzunkum Plajı’nda gerçekleştirildiğini, esas amacın sahillerde veya çevrede çöp toplamak olmadığını, esas olanın bu tarz güzellikleri kirletmemek ve bu noktalara çöp atmamak olduğunu vurguladı. Şile’de düzenli aralıklarla çevre bilincini aşılamak amacıyla birçok farklı projeyi hayata geçirdiklerini belirten Ocaklı, atık getirme merkezinde çocuklarla geri dönüşüm atölyeleri yaptıklarını, yine İKV aracılığıyla üniversite öğrencileriyle benzer bir etkinlikte olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.
İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas da nazik ev sahiplikleri sebebiyle Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’ya teşekkürlerini sunarken, İKV ailesi olarak temiz çevre ve sıfır atık bilincine katkı sağlamaya yönelik hem sahada hem masada entelektüel çabalara ve faaliyetlerine devam edeceklerini vurguladı. Konuşmasında yeşil dönüşüm ve sıfır atık politikalarının önemine de dikkat çeken Doç. Dr. Çiğdem Nas, gerçekleştirilen etkinliğin çevre bilincinin oluşturulması ve farkındalığın artırılması açısından oldukça önemli olduğunu belirtti.
Sahil temizleme etkinliğinin ardından katılımcılar ve çevre gönüllüleri, Şile Belediyesi atık ayrıştırma merkezine hareket ederek burada atık ayrıştırma ile ilgili kapsamlı bir şekilde bilgilendirildi. Çevre mühendisleri tarafından yapılan bilgilendirmenin akabinde sahil temizliğinde ortaya çıkan atıkların ayrıştırılması işlemine geçildi. Sahilde toplanan atıkları; plastik, cam, metal, kağıt, pil, tekstil gibi başlıklar altında belirlenen özel bölmelerde sınıflandıran katılımcılar, bir yandan çevreyi korurken diğer yandan yaparak öğrenmenin keyfini yaşadı. Şile Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada etkinliğe katılan tüm katılımcıların 34 kg kâğıt, 97 kg plastik, 51 kg cam, 36 kg metal, 22 kg geri dönüşmeyen atık olmak üzere toplamda 240 kg atık topladıkları belirtildi.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT