İKV, AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI’NIN TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNE ETKİSİNİ MALATYA’DA ELE ALDI
İKV, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) ev sahipliğinde “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye-AB İlişkileri Açısından Etkileri” başlıklı bir konferans düzenledi. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Genel Sekreter Doç. Dr. Çiğdem Nas, Genel Sekreter Yardımcısı M. Gökhan Kilit ve Araştırma Müdürü Çisel İleri’den oluşan İKV heyeti, konferans öncesinde Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın etkilerinin Türkiye-AB ilişkileri açısından ele alındığı konferansa, Malatya Valisi Hulusi Şahin de teşrif etti.
“Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye-AB İlişkileri Açısından Etkileri” başlıklı konferans, Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Malatya Valisi Hulusi Şahin’in açış konuşmaları ile başladı. Malatya TSO Başkanı Sadıkoğlu, Türkiye-AB ilişkileri ve yeşil dönüşümün önemini vurgularken, güncel ekonomik gelişmelere de değindi. Başkan Sadıkoğlu, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Malatya ekonomisi, iş dünyası ve kalkınması için gerçekleştirdikileri proje ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İKV Başkanı Zeytinoğlu, COVID-19 sonrası toparlanma sürecinde, Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle oldukça çalkantılı bir dönemden geçildiğini söyledi. AB'nin 2000'li yılların başından beri iklim konularında öncü bir rol oynadığını, 2019'dan bu yana ise Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı uygulamaya koyduğunu dile getiren Zeytinoğlu, AB’nin enerji verimliliği, yenilenebilir enerjiye geçiş ve döngüsel ekonomi ilkelerinin uygulanmasını içeren yeni bir yeşil büyüme stratejisini hayata geçirdiğini ve bu kapsamda AB’nin sanayi, ticaret, enerji, tarım, ulaştırma gibi tüm temel politikalarının yenilenmekte olduğunu belirtti. Başkan Zeytinoğlu şunları söyledi:
“AB, 2005'ten beri dünyanın ilk ve en kapsamlı emisyon ticaret sistemini uygulayarak karbon salınımlarına sınırlama getirdi. Bunun yanında, ithal ürünlere de karbon fiyatlaması getirmeye hazırlanıyor. Şu anda beş ürüne uygulanması öngörülen (çimento, çelik, alüminyum, gübre, elektrik) Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile ithal ürünlerin karbon ayak izi ölçülecek. Söz konusu ürünlerin imalatında salınan karbona eşdeğer bir sertifika satın alınması gerekecek. Bu uygulama Türkiye'nin çimento, çelik ve alüminyum gibi ihraç ürünlerinde rekabet gücünü olumsuz etkileyecek. Tarım ürünleri ihracatında da bitki sağlığı standartları sıkılaşırken, tüm bu değişimler gümrük birliğinin güncellenme sürecini de ilgilendiriyor. Hızlı değişim ve dönüşüm, Türkiye-AB ilişkilerinin de değişim ve dönüşüm geçirmesine yol açıyor.”
Vali Hulusi Şahin ise Türkiye'nin en büyük partnerinin AB ve Avrupa pazarı olduğunu ve bu sebeple Avrupa standartlarına uyumun ülkemiz açısından kritik önemde olduğunu vurguladı. Vali Şahin sözlerine şöyle devam etti:
"Dolayısıyla bu pazara ürün verebilmek dünyanın her yerine aslında ürün verebilmek anlamına gerekir. Biz o standartları tutturduğumuz zaman dünyada rekabet edebilirlik açısından zirveyi yakalarız. Ancak bu standartlar yerinde kalmıyor. AB standartlarını devamlı yeniliyor. Özellikle son dönemde çevresel konular AB'nin gündeminin en başına geçti. Buna hazırlıklı olursak ve bununla ilgili hamleleri doğru zamanda yaparsak Türkiye Avrupa Birliğindeki ana tedarikçi konumunu güçlendirecek ayrıca dünyaya da çok iyi bir rekabetçi üretim aktörü olarak varlığını ifade edecektir."
Açış konuşmalarının ardından panel bölümüne geçildi. Panelde, İKV ekibi tarafından üç sunum yapıldı. İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye-AB ilişkileri açısından etkileri konusunda bir sunum yaparak Avrupa Yeşil Mutabakatı sürecini ele aldı. Nas'ın ardından İKV Genel Sekreter Yardımcısı M. Gökhan Kilit, Türkiye-AB ilişkilerindeki güncel gelişmeler, Türkiye-AB Gümrük Birliği ve Gümrük Birliği’nin güncellenme süreci hakkında bir sunum gerçekleştirerek, Türkiye-AB ticareti ve güncel sorunlar hakkında bilgi verdi. Son olarak Araştırma Müdürü Çisel İleri, Türkiye-AB Mali iş birliği, AB fonları ve programları hakkında bir sunum yaparak, iş dünyası ve sivil toplumun faydalanabileceği AB kaynakları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Konferans Başkan Ayhan Zeytinoğlu’nun kapanış konuşması ile tamamlandı.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT