İKV, DEĞİŞEN KÜRESEL DENGELER VE AB KONULU TOPLANTI DÜZENLEDİ
İKV, 26 Şubat 2021 tarihinde “Değişen Küresel Dengeler ve Avrupa Birliği” başlıklı bir webinar gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü İKV Genel Sekreter Yardımcısı M. Gökhan Kilit'in yaptığı webinarın açış konuşmasını İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu gerçekleştirdi. Başkan Zeytinoğlu konuşmasında, Soğuk Savaş sonrasında küreselleşmenin artmasıyla Çin, Rusya ve Brezilya gibi küresel aktörlerin ön plana çıkmaya başladığını söyleyerek ABD’deki yeni Biden yönetiminin bu ülkeleri de kapsayacak şekilde çok taraflılığı yeniden inşa etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Oturumun ilk konuşmacısı Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, ABD’nin Trump yönetimine kadar AB’nin entegrasyon sürecine destek olduğunu ancak Trump yönetimi altında AB’ye düşman tavrı takındığını ve entegrasyona engel olduğunu açıkladı. Tüm bunlara rağmen ABD’nin hâlâ küresel siyasetin odağında olmaya devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, Biden’ın Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmasında "demokratik ülkeler bir tarafta, otokratik ülkeler bir tarafta" diyerek ayrıştırma yapmasının ve bunun "Avrupalılar tarafından sorgulanmaması gerek" demesinin sorunlu olduğunu söyleyerek bunun aksine tüm ülkelerin sinerji yaratması ve birlikte davranması gerektiğini dile getirdi.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münevver Cebeci konuşmasında, “aktör”lüğün tanımını yaptı ve AB’nin bir aktör olup olmadığına yönelik çıkarımlarda bulundu. AB’nin belirli bir dönemde aktörlük gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Münevver Cebeci, şimdi bu aktörlüğünün erozyona uğradığını ifade etti. AB’nin en önemli özelliklerinden biri olan ve dönüştürme yeteneğinden oluşan anlatısını kaybettiğini ve yerine yenisini geliştiremediğini dile getirdi. Kabiliyeti olmasına rağmen üye ülkelerin iradesizliği nedeniyle proaktif davranamamasının bir sorun teşkil ettiğini belirtti.
Bir sonraki konuşmacı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağdaş Üngör Sunar, küresel dengelerde Çin’in konumuna yönelik çıkarımlarda bulundu. AB ülkelerinin Çin’i bir pazar olarak ve yatırım yapılacak bir yer olarak gördüğünü söyleyen Prof. Dr. Çağdaş Üngör Sunar, insan haklarına ve serbest piyasa ekonomisine ilişkin Avrupa değerleri ile çakışma olduğunu ifade etti ve bu durumda AB için değerlerin mi yoksa çıkarların mı önce geleceğini sorguladı. ABD açısından da, Çin ile çakışmanın problem olmaya devam ettiğini, Biden’ın onca anlaşmaya devam etme kararı alsa da Çin’le ilgili yaptırımlara dokunmadığını söyleyerek rekabet perspektifinin devam ettiğini ve edeceğini vurguladı.
Oturumun bir diğer konuşmacısı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Erşen konuşmasında, Rusya ile yaşanan gerilimleri ele aldı. Rusya’yla gerilimlerin yeni değil, 2014 yılında başladığını ifade eden Doç. Dr. Emre Erşen, Rusya’nın önce Belarus’taki tartışmalı seçimlerdeki sonra da Rus muhalif Aleksey Navalny’nin zehirlenmesindeki rolünü dile getirdi. AB’nin yaptırım tehditlerine yönelik olarak Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “gerekirse AB ile bağlar koparılır” sözüne de referans vererek Rusya’nın tutumunun giderek sertleşeceğine işaret etti.
Oturumun son konuşmacısı İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, konuşmasında Türkiye ve AB arasındaki ilişkiyi mülteci işbirliği, Doğu Akdeniz’deki gerilim, ekonomik ve ticari ilişkiler ve üyelik perspektifi gibi birçok açıdan ele aldı. Ayrıca Avrupa Yeşil Mutabakat’a da değindi. Webinar, katılımcıların soru ve görüşleri ile son buldu.
Toplantı kaydına buradan ulaşabilirsiniz.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT