İKV, AB’DE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE TÜRKİYE KONULU TOPLANTI DÜZENLEDİ
İKV, 15 Ocak 2021 tarihinde “AB’de Hukukun Üstünlüğü ve Türkiye” başlıklı bir Webinar gerçekleştirdi. Açış konuşmasını İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun gerçekleştirdiği toplantının moderatörlüğünü İKV Genel Sekreter Yardımcısı M. Gökhan Kilit üstlenirken, oturum başkanlığını İKV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu yaptı.
Başkan Zeytinoğlu, sözlerine “Hukukun Üstünlüğü” kavramının AB’de sıklıkla gündeme gelen bir kavram olduğunu dile getirerek başladı. 25-26 Mart 2021’de gerçekleşecek AB Zirvesi’nde Türkiye ile ilişkilerin ele alınacağını belirten Zeytinoğlu, yapılması gereken reformların başında Hukukun Üstünlüğü kavramının dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Webinarın oturum başkanı olan Prof. Dr. Kabaalioğlu da Türkiye’nin demokratik, laik ve hukuk devleti olmaktan oldukça uzaklaştığını dile getirirken, ciddi reformların yapılması gerektiğini ve panelde ele alınacak bu konunun hayati önem taşıdığını ifade etti.
Oturumun ilk konuşmacısı TOBB ETÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Sanem Baykal, Türkiye’nin reform söylemini birkaç ay önce gündeme getirmeye başladığını belirterek sözlerine başladı. Hukukun Üstünlüğü kavramının AB içinde özel bir yeri olduğuna ve AB üzerine inşa edilmiş değerler arasında yer aldığına dikkat çeken Baykal, AB’ye katılım sürecinde adayların değerlendirilmesinde gözetilen Kopenhag Kriterleri içinde siyasi kriterler arasında bulunduğunu da belirtti. Baykal, ister üye ister aday ülke olsun Hukukun Üstünlüğü kavramının içselleştirilmesi ve hayata geçirilmesinin önem arz ettiğini, bu kavramın aslında geniş bir alanı ifade ettiğini belirtti.
Oturumun ikinci konuşmacısı Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bertil Emrah Oder, 2018 yılında Avrupa Komisyonunun önerisiyle AB bütçesinde gündeme gelen Hukukun Üstünlüğü taslağının göz önünde olduğunu, aralık ayında gerçekleşen AB Konseyi’nde ise bu konunun biçimsel olarak açıldığını, Next Generation EU adlı finansal politika programında da gündeme alındığını ifade etti. AB’nin kendi içinde aday ülkelere yönelik uyguladığı Kopenhag Kriterleri’nin gündemde olduğunu vurgulayan Oder, AB’nin Türkiye için çıkarmış olduğu son raporda “gerileme” kavramının başat bir aktör olarak rol oynadığını, bu kavramın daha önceki raporlarda da yer aldığını ancak son rapordaki kadar somut ve kararlı şekilde öne çıkmamış olduğunu söyledi.
Oturumun üçüncü konuşmacısı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Gökçen Taner, Hukukun Üstünlüğü konusunu “Adil Yargılanma Hakkı” bağlamında ele alarak sözlerine başladı. Mahkeme kararlarının uygulanmasında yargı bağımsızlığının adil yargılanma hakkı bağlamında büyük bir önem arz ettiğini ve Türkiye’de bu konuda ciddi sorunların olduğunu, HSK’nın yapısının da aynı şekilde problem teşkil ettiğini belirtti.
Oturumun son konuşmacısı İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Hukukun Üstünlüğü kavramının hükümetin yetkisinin sınırlandırılması açısından çok büyük öneme sahip olduğunu belirterek sözlerine başladı. Güç kullanımının ve yürütmenin hukuka tabi olması üzerinde duran Nas, keyfi yönetimin önlenmesi ve yasaları adil uygulanmasının önemini de ekledi. Rekabetçi otoriter sistemlerin trend olduğunu belirterek Çin, ABD gibi demokratik olmayan bazı güçlerin yükselişte olduğunu ancak demokrasi talebinin bitmeyeceğini ve bu sistemlerin kalıcı olmayacağını dikkat çeken Nas, AB’nin demokratik değerlerin arkasında durması ve yeni mekanizmalar oluşturulması da demokrasinin geleceği açısından umut verici olduğunu ifade ederek sözlerine son verdi. Toplantı, katılımcıların soru ve görüşleri ile son buldu.
Toplantının kaydına buradan ulaşabilirsiniz.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT