İKV`DEN KÜRESEL İKLİM ÇABALARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME
İklim değişikliği, çağımızın en büyük zorluklarından biri. Öyle ki, iklime bağlı felaketlerin sayısı her yıl daha da artıyor ve maddi ve manevi kayıplara sebep oluyor. Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yayımlanan 2015-2019’da Küresel İklim Raporu, 2015-2019 dönemindeki sıcaklıkların bir önceki döneme kıyasla 0,2°C, sanayi öncesi döneme kıyasla 1,1°C arttığına işaret ediyor. Bu da, insan kaynaklı iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha da artırdığını ve mevcut küresel iklim eylemlerinin Paris Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışını 2100 yılına kadar sanayi öncesi döneme kıyasla 2°C’nin altında tutma hedefini yerine getirmek için henüz yeterli olmadığını gözler önüne seriyor.
Tüm dünyada kendini gösteren aşırı sıcaklıklar, daha güçlü fırtınalar ve yangınlar başta olmak üzere tüm iklime bağlı felaketler arttıkça iklim değişikliğine ilişkin farkındalık oluşmaya başladı. 15 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg’ün başlattığı “Gelecek için Cuma Günleri” akımıyla başlayan ve “Yokoluş İsyanı” ile devam eden protestolarla birlikte, milyonlarca genç seslerini AB politikacılarına duyurmaya çalıştı ve hükümetleri iklim ve biyoçeşitlilik gibi konularda eylem almaya çağırdı. Yıllardır medya ve politikacılar tarafından göz ardı edilmiş olan iklim değişikliği, bu gençler sayesinde ön plana çıkmaya başladı. Bu durum AB’deki AP ve Avrupa Komisyonu seçimlerini etkiledi; zira iklim değişikliği ile mücadele ilk defa oy kriteri hâline geldi. Yeni Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in önderliğinde Avrupa’nın ilk iklim nötr kıtası olma hedefini ortaya koydu. AB’deki bu değişim, başta Birleşik Krallık, Çin, Japonya, Güney Kore ve Joe Biden’ın seçilmesiyle ABD’de tetikleyici bir rol oynadı. Öyle görünüyor ki, bu ülkeler iklim çabalarını artırmak için baskı altında hisseden azınlık bir grup da olmayacak.
Bu değerlendirme notunda, iklim değişikliği ile mücadelede artan iklim değişikliği farkındalığı incelenirken, bu durumun başta politikacılar olmak üzere küresel aktörler üzerindeki etkisi irdeleniyor.
İKV Uzman Yardımcısı N. Melis Bostanoğlu’nun kaleme aldığı “Yeni Bir İklim Rejimine Doğru Küresel Çabalar” başlıklı değerlendirme notuna buradan ulaşılabilir.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT