İKV`DEN YENİ DEĞERLENDİRME NOTU
Küresel salgının merkez üssünün Avrupa olduğunun ilan edildiği ve karantina önlemlerinin büyük bir hızla alındığı mart ayı, aynı zamanda gıda güvenliğine dair endişelerin arttığı bir dönem oldu. Belirsizliklerin yarattığı korkular ve hızla yayılan yanlış bilgiler çerçevesinde oluşan panik sebebiyle stok yapma ve ticareti sınırlandırma eğilimleri görüldü. Nisan ayında artarak devam eden bu eğilimler, başta dengeli seyreden gıda piyasalarında pirinç, şeker ve mısırda ani fiyat değişimlerini tetiklerken; buğday ve pirinç ticaretine dair endişeler doğurdu.
2 Nisan 2020 ve 7 Mayıs 2020 tarihlerinde yayımlanan FAO Gıda Fiyatları Endeksi ve AMIS Gıda Piyasaları İzleme Raporları, küresel salgının temel gıda fiyatlarına nasıl yandığını ele alıyor. Olumsuz iklim koşulları ve talepteki dalgalanmaların yarattığı fiyat değişimlerini daha belirgin hale getirme eğilimindeki COVID-19 krizinin etkileri, her şeye rağmen küresel bağlamda dengeli seyrediyor. Ancak ülkelerin iç piyasadaki arz yetersizliği korkusuyla uygulamaya yöneldiği ihracat kısıtlamaları, gıda fiyat oynaklığını tetikleme riski taşıyor.
"Koronavirüs Salgını ve Temel Gıda Piyasaları Üzerindeki Etkileri" isimli değerlendirme notu, bu doğrultuda temel gıda piyasaları ekseninde küresel salgının yarattığı değişimlere dair ortaya koyulan verileri derleme amacıyla kaleme alındı.
İKV Uzman Yardımcısı Selvi Eren'in hazırladığı değerlendirme notuna buradan ulaşılabilir.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT