İKV, AVRUPA ÇALIŞMALARI KONFERANSI DÜZENLEDİ
Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü ve İKV iş birliğinde düzenlenen Marmara Avrupa Çalışmaları Konferansı, 7-8 Şubat 2020 tarihlerinde gerçekleştirildi. “Avrupa’yı Tartışmak: Dünü, Bugünü ve Yarını” temasını taşıyan bu yılki konferans, kuruluşundan 1996 yılına kadar Marmara Avrupa Çalışmaları Enstitüsü’nde dersler veren Prof. Dr. Dominik Lasok'un hatırasına ithaf edildi.
Konferansın ilk açış konuşmasını yapan İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye-AB ilişkilerinin son durumuna değinerek, Türkiye’nin AB’ye ihtiyaç duyduğu kadar, AB’nin de Türkiye’ye ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Konferansın ikinci açış konuşmasını gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü’nün kurucu müdürü ve İKV Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Ensititüsü’nün kuruluşunu ve Prof. Dr. Dominik Lasok’un Enstitü’ye katkılarını anlatan Prof. Dr. Kabaalioğlu, Prof. Lasok’un enstitüdeki çalışmalarının önemine işaret ederek, kendisine olan minnettarlığını dile getirdi.
Açış konuşmalarından sonra davetli konuşmacı olarak Monckton Chambers Başkanı ve merhum Prof. Dominik Lasok’un oğlu Dr. Paul Lasok söz aldı. AB’nin Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ve Avrupa Ekonomik Topluluğu’ndan günümüze kadar geçirdiği süreci değerlendirdi. Brexit konusuna da değinen Lasok, AB içindeki siyasi ayrışmalar ve AB’nin geleceğine ilişkin yaklaşımlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Hem Birleşik Krallık’ın hem de AB’nin Brexit’ten ciddi şekilde etkilendiğini belirten Lasok, bu durumun AB entegrasyonunu da zora soktuğunu ifade etti.
Açış konuşmalarından ardından iki gün boyunca alanında uzman Türk ve yabancı akademisyenlerin İngilizce ve Türkçe olarak sunum yaptığı çok sayıda eş zamanlı oturum gerçekleşti. İlk günkü oturumlarda Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, AB Ortaklık Hukuku, Brexit süreci, Avrupa’da göçmen karşıtı politikalar, popülizm ve Avrupa şüpheciliği, mülteci sorunu, Türkiye - AB Gümrük Birliği, AB’nin ticaret stratejisi ve Avrupa Bankacılık Birliği gibi konular ele alındı. Konferansın ikinci gününde ise AB’nin göç konusunda güvenlik politikaları, Brexit, yapay zekânın Avrupa’da kullanımı konusundaki etik tartışmalar, AB’nin ortak enerji politikası, AB ve Çin’in ekonomik ilişkileri, Türkiye’nin AB ve ABD ile ilişkileri, AB-Türkiye ve Balkan ilişkileri ve Türkiye’nin AB üyeliği sürecindeki lobi faaliyetleri başta olmak üzere birçok konu tartışıldı.
Konferansın, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Münevver Cebeci’nin başkanlığında gerçekleşen kapanış oturumunda Tübingen Üniversitesi’nden davetli konuşmacı Prof. Dr. Thomas Diez bir sunum yaparak, AB’nin dünyadaki konumu ve normatif gücünü ele aldı.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT