4 SORUDA YENİ SCHENGEN VİZE KURALLARININ GETİRDİKLERİ VE GÖTÜRDÜKLERİ

Türk vatandaşlarının AB’ye kısa süreli seyahatlerini doğrudan etkileyecek yeni Schengen vize kuralları 2 Şubat 2020 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu, Türkiye de dâhil olmak üzere AB’ye Schengen vizesiyle seyahat yapacak tüm üçüncü ülke vatandaşlarının AB’ye seyahatlerinde yeni koşulların söz konusu olacağı anlamına geliyor.

1. Yeni Schengen vize kuralları kimler için geçerli?

-AB üyesi olmayan, AB ile herhangi bir vize serbestliği anlaşması bulunmayan ve Türkiye’nin de aralarında yer aldı 105 ülkenin vatandaşları için AB’ye kısa süreli seyahatlerde yeni Schengen kuralları geçerli olacak.

2. Yeni Schengen vize kuralları, hangi ülkelere seyahatlerde geçerli?

-Bilindiği üzere AB’nin Schengen Alanına dâhil 22 Üye Devlete ve Schengen alanına dâhil olan ama AB üyesi olmayan İzlanda, Norveç, İsviçre, Lihtenştayn’a yapılan seyahatlerde Schengen vize başvurusunda bulunuluyor. Yeni Schengen vize düzenlemeleri, Schengen Alanına dahil ülkelerin tamamına yapılan vize başvurularında geçerli olacak. 

3. Yeni Schengen vize kuralları Türk vatandaşları için neler getiriyor?

-Yeni Schengen kuralları 2 Şubat 2020 tarihinde yürürlüğe girmeden önce Türk vatandaşları, herhangi bir Schengen Alanı ülkesine seyahatten en erken 3 ay önce vize başvurusunda bulunabiliyordu. Bahsi geçen düzenlemenin ardından, artık öngörülen seyahatin 6 ay öncesinde, vize başvurusunu gerçekleştirmek mümkün olacak.

-Avrupa Komisyonu’nun ifade ettiğine göre, uzun süreli (1 ile 5 yıl arasında değişen süreler öngörülmüş durumda) ve çok girişli Schengen vizelerini edinmek daha mümkün hale gelecek.

-Yeni düzenlemelerle birlikte, başvuru süreçlerinin dijital yollardan gerçekleşebilmesinin önünü açacak hukuki arkaplan da oluşturulmuş durumda. Komisyonun ilgili bilgilendirme dokümanlarında, vize başvurularındaki parmak izi verme haricindeki safhaların dijital yollarla gerçekleştirilebilmesine yönelik çalışmalarının sürdüğü vurgulanıyor.

4. Yeni Schengen vize kuralları neler götürüyor?

-Kabul edilen yeni Schengen vize kurallarının Türk vatandaşları açısından en gözle görülür olumsuz yansıması şüphesiz ki vize başvuru ücretlerindeki belirgin artış. Schengen vize başvuru ücretleri 60 Avro’dan 80 Avro’ya yükseldi. Bu durumun, halihazırda zaten vize başvuru süreçlerinin doğurduğu mali külfeti daha da perçinleyeceği, su götürmez bir gerçek.

-Yapılan yeni düzenleme ile birlikte AB’nin üçüncü ülkelerle gerçekleştirdiği geri kabul anlaşmaları, AB’nin vize politikaları ile de ilişkili hale getirildi. Geri kabul anlaşmaları, imzacı akit taraflardan birinden diğerine yapılan geçişlerde “o ülkenin sınırlarına giriş ve o ülkede bulunma/ ikamet etme koşullarının” karşılanmadığı hallerde, ihlali gerçekleştiren kişinin imzacı diğer ülkeye geri gönderilmesini düzenliyor. 2 Şubat 2020 tarihinde yürürlüğe giren değişiklikler, Türkiye’nin AB ile geri kabul alanında işbirliğinde doğabilecek pürüzlerin, Schengen vize başvurularında Türk vatandaşlarına yönelik kısıtlayıcı önlemler şeklinde geri dönmesinin önünü açacak. Türk vatandaşlarının temel seyahat hakkına zarar gelmesi ihtimalini de bir hayli perçinleyen bu düzenlemenin ardından Komisyon, düzenli aralıklarla üçüncü ülkelerin AB ile geri kabul işbirliğinin niteliğine dair değerlendirmelerde bulunacak. Ayrıca Üye Devletler de Schengen vizesinin uygulandığı üçüncü ülkelerle aralarındaki süreklilik arz eden geri kabul sorunları hakkında Komisyon’a bilgilendirmede bulunabilecek. Bütün bu değerlendirmeler neticesinde, geri kabul işbirliğinde belirgin ve süreklilik arz eden ihlaller sergilediği tespit edilen üçüncü ülkelere yönelik vize uygulamalarında bazı kısıtlamalara gidilebilecek. Uygulanabilecek kısıtlamalar arasında şunlar yer alıyor:

  • Schengen vize başvurularına yanıt sürelerinin uzatılması;
  • Vize geçerlilik sürelerinin kısa tutulması,
  • Vize ücretlerinde artırıma gidilmesi.

2020

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2023 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT