VİZE SERBESTLİĞİNE YÖNELİK ADIM ATILMASI AB SÜRECİNİ CANLANDIRACAKTIR

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Türk vatandaşları için Schengen Alanı’na kısa süreli seyahatlerde vizenin kaldırılmasına yönelik vize serbestliği süreci ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi hakkında bir açıklamada bulundu. Başkan Zeytinoğlu, Genelge’nin vize serbestliği sürecinde kalan kriterlerin karşılanması açısından önemli olduğunu ve yapılması gereken çalışmalara hız kazandıracağını belirtti. Başkan Zeytinoğlu bunun yanında, karşılanmış olan kriterlerde de AB mevzuatındaki gelişmelere paralel olarak uyum sürecinin devam etmesi gerektiğini ve bu açıdan genelgenin süreklilik vurgusunun da üzerinde durulması gerektiğini belirtti. İKV Başkanı Zeytinoğlu, şunları söyledi:

“Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin, Türkiye’nin AB ile kararlaştırdığı vize serbestliği yol haritasındaki kriterlerin tamamıyla karşılanmasına yönelik çalışmalara hız vereceğini ümit ediyoruz. Türkiye bu yol haritasında öngörülen 72 kriterin önemli bir bölümünü yerine getirmişti. 72 kriterden 66’sı karşılanmış durumda. Ancak kalan kriterler yerine getirmekte daha zorlanabileceğimiz konuları içeriyor. Örneğin terörle mücadele konusunda AB ve Avrupa Konseyi ilkeleri doğrultusunda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus terörle mücadelenin zayıflatılması değil, bilakis ifade özgürlüğü kapsamında mütalaa edilebilecek konuların suç olmaktan çıkarılması yoluyla daha da güçlendirilmesi. Bunun yanında, yolsuzlukla mücadele stratejisi, Europol ile operasyonel işbirliği anlaşmasının tamamlanması, AB üyesi devletlerle adli işbirliği gibi konular da diğer kriterleri oluşturuyor. Türkiye’nin vize serbestliği kriterlerden biri olan veri güvenliği hususunda da AB mevzuatındaki değişimleri yakından izlemesi gerekiyor. Bir diğer önemli konu ise geri kabul anlaşması.”

Başkan Zeytinoğlu, vize serbestliği konusunun düzensiz göç ve sığınmacılar ile de yakından ilişkili olduğunu belirtti ve 2013 yılında imzalanıp 2016’da onanan AB geri kabul anlaşmasının uygulanmasının da vize serbestliği için bir kriter oluşturduğunu hatırlattı ve sözleri şöyle tamamladı:

“AB için göçü kontrol altına almak temel bir öncelik. Bu aynı zamanda Türkiye ile ilişkilerde de bir süredir ön planda olan bir konu. Özellikle Suriye’den gelen sığınmacılar konusunda yakın bir işbirliği söz konusu. Vize serbestliği sürecinde de 2013 yılında AB ile imzalanan geri kabul anlaşmasının uygulanması kriterlerden birini oluşturuyor. Bu koşulun yerine getirilmesi Türkiye’nin üzerine AB’ye Türkiye üzerinden geçen düzensiz göçmenlerin geri kabulü gibi yeni sorumluluklar yükleyecek. Ancak hâlihazırda Türkiye zaten düzensiz göç akınları ile karşı karşıya. İdlib’den yeni bir göç akınının gelmesi Türkiye’nin çoktan aşılmış olan göçmen ağırlama kapasitesini daha da zorlayabilir. Bu koşullar altında, AB ile bu konuda işbirliğini artırmak ve herhangi bir ülkenin tek başına çözemeyeceği göç ve sığınmacı konularında yük paylaşımını daha da güçlendirmek gerekiyor. Dünyanın en fazla sığınmacıya evsahipliği yapan ülkesi olarak Türkiye’nin AB’nin güvenliği ve istikrarına yaptığı katkının boyutları çok büyük. O yüzden AB’nin bu konuda daha fazla maddi ve manevi destek olması ve Türkiye’nin yanında yer almasını bekliyoruz”.

2019

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT