ANLAŞMASIZ BREXİT’İ DURDURMAK İÇİN HALA ŞANS VAR
İngiltere’de Brexit’in gerçekleşme tarihi olan 31 Ekim giderek yaklaşırken siyasi belirsizlik devam ediyor. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu son gelişmeleri yorumladı. Başkan Zeytinoğlu anlaşmasız Brexit’in ticaretten siber güvenliğe kadar birçok alanda İngiltere-AB işbirliğine zarar vereceğini söylerken, Türkiye açısından da olumsuz sonuçları olacağına dikkat çekti. Başkan Zeytinoğlu bundan sonra Brexit sürecinde olabilecekleri yorumladı:
Brexit süreci oldukça kritik bir aşamaya geldi. 9 Eylül’de Avam Kamarası askıya alınacak. Bu tarihe kadar Brexit karşıtı milletvekilleri anlaşmasız Brexit’i engelleyecek şekilde hükümeti kontrol altına almayı planlıyor. Yapılan kritik oylamada gündemi belirleme yetkisi hükümetten milletvekillerine geçti. Bunun üzerine Avam Kamarası yeni bir yasa kabul ederek, 19 Ekime kadar AB ile yeni bir anlaşmaya varılamaması halinde üyelikten ayrılmak için bir erteleme daha talep edilmesini şarta bağladı. Başbakan Boris Johnson 14 Ekim’de erken seçime gitmeyi planlıyor. Amacı AB ile ayrılma anlaşmasını yeniden müzakere etmek ve AB buna yanaşmazsa o zaman anlaşmasız da olsa 31 Ekimde ülkesini AB’den çıkarmak. Erken seçim kararı için de Parlamento’nun 2/3 çoğunluğu gerekiyor ki bu şartlarda Johnson’ın bu çoğunluğu sağlaması zor gözüküyor. Son olarak muhalefet partileri Brexit için öngörülen tarih olan 31 Ekim tarihi ertelenmeden erken seçime geçit vermeme konusunda anlaştı”.
Başkan Zeytinoğlu ciddi sonuçları olacak anlaşmasız Brexit’in önlenmesinin temel öncelik olması gerektiğini belirtti:
“31 Ekime kadar kalan az zaman içinde gerek İngiltere hükümeti gerekse AB için temel öncelik anlaşmasız Brexit’i önleyecek bir formül bulmak olmalı. Bunun için Avam kamarasının anlaşmasız Brexit’i önleme çabaları baltalanmamalı. Hükümet Brexit yanlılarını da dikkate alacak ve aynı zamanda İngiltere AB ilişkilerine zarar vermeyecek bir strateji izlemeli. Erken seçim çıkış yolu gibi gözüküyor ama var olan çözümsüzlüğü daha da içinden çıkılmaz hale getirebilir. AB bu çıkmazı çözmek için İngiltere hükümetine yardımcı olabilir ve anlaşmayı yeniden müzakere etmese de Brexit yanlılarının endişelerini giderecek ek bir madde ya da deklarasyon yayınlayabilir”.
Son olarak Başkan Zeytinoğlu Türkiye üzerindeki etkilere değindi:
“Türkiye’de özellikle iş çevreleri süreci yakından izliyor. Anlaşmasız Brexit durumunda Ticarette aksamanın maliyeti yüksek olur. İngiltere AB içinde ikinci büyük ticaret ortağımız ve ticaret fazlası verdiğimiz bir ülke. Brexit sonrası yeniden gümrük vergisi ve gümrükte beklemeler gibi engellerle karşılaşmamak için önlem alınması çok önemli. En azından gümrük birliğindeki statükoyu koruyacak ve sonrası için daha kapsamlı bir ticaret anlaşmasını gündeme getirecek bir STA imzalanmasını bekliyoruz.”
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT