AB`YE TAŞIMACILIKTAKİ ENGELLER GÜMRÜK BİRLİĞİ`NE ZARAR VERİYOR

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye’nin AB içinde en fazla ihracat yaptığı Almanya pazarına transit konumda olan Macaristan ve Slovenya gibi ülkelerin verdiği taşıma geçiş belgelerinin bitmesinin ihracatı aksattığını belirtti. Başkan Zeytinoğlu şunları söyledi:

“Türkiye, Gümrük Birliği içinde olduğu AB’ye sanayi mallarını herhangi bir tarife veya diğer engel olmadan ihraç etme yetkisine sahip. Gümrük Birliği malların serbest dolaşımını öngörüyor. Ancak malların taşınmasında çıkarılan engeller serbest dolaşım ilkesini de ihlal ediyor. AB içinde birinci pazarımız olan Almanya yıllık 170 bin adetlik taşıma kotası verirken, Almanya’ya gitmek için geçilen transit ülkelerin verdiği geçiş belgelerinin çok daha altında olması ihracatı sekteye uğratıyor. Tüm yılın kotaları neredeyse ilk 6 ayda tükenince geçişler imkansız hale geliyor. Alternatif rota olarak kullanılan Romanya ve Ukrayna üzerinden Polonya’ya giden rota ise daha uzun ve zahmetli. Taşımacılıkta yaşanan bu sorunlar navlun fiyatlarını da artırıyor ve AB pazarındaki rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor”.

Başkan Zeytinoğlu, geçişteki kısıtlamaların Gümrük Birliği'ne aykırı olduğunu da belirtti:

“Gümrük Birliği'nin temelini oluşturan serbest dolaşım, taşımacılıktaki engellemeler sebebiyle ihlal ediliyor. Malları taşıyan TIR’lara uygulanan kotalar ticareti olumsuz etkiliyor. Bu soruna karşın ülke bazında lobi çalışmalarına ihtiyaç var. Bunun yanında, alternatif taşıma metotlarına başvurulması, örneğin trenle taşımaya hız verilmesi ve sorunların çözümlenmesine yardımcı olur. AB üyesi devletlerin geçiş kısıtlamaları, Gümrük Birliği'ne aykırı bir durum olduğu için Avrupa Komisyonunu bu konuda harekete geçmeye davet ediyoruz. Komisyon tarafından yaptırılan bir çalışma, Türkiye ve AB arasında karayolu taşımacılığında liberalizasyonun 2,3 milyar avroluk bir ek hasılaya yol açacağını ortaya koymuştu. Gerek AB gerekse Türkiye ekonomisi için olumlu sonuçları olacak şekilde kota ve diğer kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyoruz.”

2019

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT