İKV, AVRUPA’NIN GELECEĞİ VE TÜRKİYE KONULU BİR PANEL DÜZENLEDİ

İKV, Türkiye-AB Derneği işbirliğiyle 9 Mayıs Avrupa Günü vesilesiyle “Çalkantılı Dünyada Avrupa’nın Geleceği ve Türkiye” başlıklı bir panel gerçekleştirdi.

AP seçimleri öncesinde yükselen popülizm ile Avrupa’nın geleceği konusunda kaygılar, mevcut dönemde tıkanan Türkiye-AB ilişkileri, göç krizi ve ekonomik ilişkilerin ağırlıklı olarak ele alındığı panelin açış konuşması İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve TURABDER Başkanı Prof. Dr. Gül Günver Turan gerçekleştirdi. Evrensel değerlerin sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da sınamalardan geçtiği bu kritik süreçte hem yaklaşmakta olan AP seçimlerinin hem de Türkiye’de gerçekleşecek 23 Haziran İstanbul seçimlerinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Turan, Türkiye’nin üyelik konusunda AB’nin kapısında kaldığının ve bu kapı aralığının giderek küçülmekte olduğunu belirtti.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ticaret savaşları ve silahlanmanın artmakta olduğu günümüzde küresel düzeyi bir arada tutan normların zayıfladığını söyledi.  Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Zeytinoğlu, ilişkilerin son zamanlarda durakladığını ve siyasi engellerin süreci kapamasından dolayı müzakere sürecinin fiilen işlemediğini belirtirken Türkiye’nin reformlar yapmaya devam etmesi ve AB’nin de Türkiye’ye karşı hakkaniyetli davranması gerektiğini vurguladı.

Açış konuşmalarının ardından TURABDER Genel Başkan Yardımcısı ve Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Zeynep Alemdar moderatörlüğünde; İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Prof. Dr. Sanem Baykal (Ankara Üniversitesi), Doç. Dr. Deniz Şenol Sert (TURABDER, Özyeğin Üniversitesi) ve Gazeteci Sezin Öney’in konuşmacı olarak yer aldıkları bir panel gerçekleşti. İlk sözü Prof. Dr. Sanem Baykal’ın aldığı panelde, temelleri 9 Mayıs 1950 Schuman Deklarasyonu ile atılan Avrupa bütünleşmesi sürecinin İkinci Dünya Savaşı sonrası acı tecrübeler üzerine kurulu,  başarılı bir barış ve refah denemesi olduğu, ancak evrensel değerlerin, normların ve kurumların sorgulandığı bir dönemde AB’nin bu ortamda ciddi sarsıntılarla karşı karşıya olduğu, fakat bu ortamdan güçlenerek çıkmasının muhtemel olduğunu anlattı.

İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas konuşmasına Charles Dickens’ın “Zamanların en iyisiydi ve zamanların en kötüsüydü”, sözüyle başladı ve dünyanın tam olarak da böyle bir dönemden geçtiğini, bir yanda teknoloji ve sağlık alanında olumlu gelişmeler yaşanırken, bir yanda da terör ve savaşların hala devam etmekte olduğu, dolayısıyla değişimin de çok hızlı gerçekleşmekte olduğunu belirtti. Avrupa’nın en ciddi sorunlarının fırsat ve gelir eşitsizliği, 2008 krizi sonrası ekonomik sorunların devam etmesi ve sosyal refahın düşüşe geçmesi olduğunu belirten Nas, konuşmasında Türkiye’nin demokrasi ve AB’den uzaklaşma lüksü olmadığını ve Türkiye için üyelik dışında başka gerçekçi bir alternatifin bulunmadığını vurguladı.

Daha sonra sözü alan Doç. Dr. Deniz Şenol Sert, Türkiye-AB sınırında beş sorunsala dikkat çekti: coğrafi konum, devletler ve göçmenler arasındaki bilgi paylaşımının farklılığı, düzenli veya düzensiz göçmen olma arasındaki ince çizgi, ülkelerin sığınma rejimlerindeki sorunlar ve Türkiye-Yunanistan Geri Kabul Anlaşması'na dair sorunlar.

Panelin son konuşmacısı Gazeteci Sezin Öney ise "Avrupa Seçimleri ve Popülizm" başlıklı sunumunda, popülizm teriminin literatürde ne anlama geldiği ya da gelebileceği, üye devletlerde gerçekleştirilen seçim sonuçları ve önümüzdeki AP seçimlerinde bizleri nelerin bekleyebileceğine dair tespitlerde bulundu. Panel soru ve cevap bölümüyle son buldu.

 

2019

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT