İKV BAŞKAN YARDIMCISI KABAALİOĞLU, KIBRIS SORUNU KONULU KONFERANSA KATILDI

İKV Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ve Genel Sekreter Doç. Dr. Çiğdem Nas, Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen “Kıbrıs Sorunu: Geçmiş, Bugün ve Gelecek için Vizyon” adlı konferansa katıldı. 1-3 Nisan 2019 tarihlerinde Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesinde yapılan konferansa KKTC Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Kudret Özersay, KKTC eski Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KKTC Cumhurbaşkanlığı eski Müsteşarı Ergün Olgun’un yanı sıra, akademisyenler, askerler ve uzmanlar katıldı. Konferans’ta birbirini izleyen oturumlarda Doğu Akdeniz’deki güncel dinamikler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin geleceği, Doğu Akdeniz enerji güvenliği ve anlaşmazlıklar, tarihsel perspektifte Kıbrıs sorunu, Kıbrıs sorunu ve çözüm alternatifleri, Kıbrıs, Avrupa birliği ve Ortadoğu, Kıbrıs ve Türkiye ilişkileri, Kıbrıs’ın Türkiye için stratejik önemi, KKTC ve Kıbrıs sorununun geleceği konuları ele alındı.

Konferansta Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin farklı görüşler ele alındı ve adada KKTC’nin devlet olarak varlığını tanıyacak bir çözümün zamanının geldiği vurgulandı. Uluslararası ilişkilerdeki güncel gelişmeler ve Doğu Akdeniz güvenliği çerçevesinde Kıbrıs sorununun önemi farklı boyutları ile konuşmacılar tarafından irdelendi. İKV Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, konferansın birinci gününde “Doğu Akdeniz Enerji Güvenliği ve Anlaşmazlıklar” adlı oturumun moderatörlüğünü yaptı. Prof. Dr. Kabaalioğlu Kıbrıs sorununda bugüne kadar BM çerçevesindeki girişimlerin sonuç vermediği ve bugünkü koşullar altında federal bir çözüm sağlanmasının mümkün olmadığını belirtti. Türkiye’nin yapmış olduğu barış harekâtı ve KKTC’nin kurulması sayesinde adadaki şiddetin ve can kayıplarının durduğunu anlatan Prof. Dr. Kabaalioğlu, 1960 yılında kurulan devlet yapısın ortadan kaldıranların Kıbrıs Rum tarafı olduğunu hatırlattı. İKV Başkan Yardımcısı Kabaalioğlu, AB’nin rolüne de değindi ve Annan Planı’nı reddetmesine rağmen, Kıbrıs Rum Yönetiminin tüm adayı temsilen AB’ye alınmasının bir hata olduğunu vurguladı.

İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas ise konferansın ikinci gününde “AB ve Türkiye ilişkileri açısından Kıbrıs Sorununun Önemi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda AB’nin en üst düzey karar alma organı olan AB Konseyi’nin Kıbrıs konusundaki kararları 1990’dan bugüne kadar incelendi ve AB’nin konuya yaklaşımının nasıl bir süreç izlediği gözler önüne serildi. Doç. Dr. Nas, Kıbrıs sorunun Türkiye-AB ilişkilerini etkilemeye devam ettiğini belirtti ve AB Bakanlar Konseyi’nin üyelik müzakerelerinde sekiz faslın açılmaması ve hiçbir faslın da geçici olarak kapatılması yönündeki kararın 2006 yılından bu yana geçerli olmaya devam ettiğini hatırlattı. Bunun yanında, gümrük birliğinin güncellenmesi ve vize serbestliği gibi AB ile Türkiye arasındaki farklı süreçlerin de Kıbrıs sorunu ile ilgili veçheleri olduğunu belirtti. Doç. Dr. Nas, AB Türkiye ilişkilerinde tek engel olmasa da, Kıbrıs sorununun çözümünün gerek AB sürecinde gerekse uluslararası ilişkilerde bir rahatlamaya yol açacağını ekledi.

2019

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT