İKV BAŞKANI ZEYTİNOĞLU, TÜRKİYE-AB YÜKSEK DÜZEYLİ EKONOMİK DİYALOG TOPLANTISINA KATILDI

Türkiye ve AB arasında Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (YDED) toplantısı 28 Şubat 2019 tarihinde İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nde yapıldı. Bundan önce 2 defa düzenlenen YDED toplantısı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan katıldı. AB tarafını ise Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve İstihdam, Büyüme, Yatırım ve Rekabetçilikten sorumlu üyesi Jyrki Katainen ve Hareketlilik ve Ulaştırmadan sorumlu Komisyon üyesi Violeta Bulc temsil etti. Diyalog toplantısı  kapsamında, AB’nin Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi’ne 275 milyon avroluk hibe sağlamasına ilişkin finansman anlaşması imzalandı. Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, bakanlığın 2007-2013 yıllarını kapsayan IPA I (Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı desteği) döneminde tahsis edilen toplam 574,3 milyon avro hibe fonunun 570 milyon avrosunun sözleşmeye bağlandığını ve 497,1 milyon avrosunun harcandığını belirtti.

Toplantı Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Katainen’in konuşmaları ile açıldı. Ardından, Ulaştırma Bakanı Turhan ve Ticaret Bakanı Pekcan ile Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırmadan Sorumlu üyesi Bulc birer konuşma gerçekleştirdi.  Toplantının sabah oturumuna iş dünyası örgütlerinin temsilcileri katıldılar ve birer konuşma gerçekleştirdiler. Öğleden sonraki bölüm ise resmi yetkililer arasında devam etti.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV)’nin yanında, YDED toplantısına katılan iş dünyası örgütleri şunlardı: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Eurochambres, Türkiye Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Business Europe, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), SME United, Müstakil Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER).  AB tarafında ise, Komisyon yetkililerinin yanında Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) yetkilileri de hazır bulundu.

Toplantıda AB ve Türkiye arasında diyalog, iletişim, işbirliği ve ekonomik girişimlerin devam etmesinin ve artmasının önemine vurgu yapıldı. AB tarafı Türkiye olan ticaret ve yatırım ilişkilerinin öneminden söz ederken, Türkiye’nin Kopenhag kriterleri olan demokrasi, insan hakları, temel özgürlükler, hukukun üstünlüğü alanlarında durumunu iyileştirmeye yönelik adımlar atma beklentisini ifade etti. Türkiye tarafı ise AB ile gümrük birliğini revize etme ve derinleştirmeye yönelik modernizasyon sürecinin siyasi sebeplerle tıkanmasını eleştirdi ve sürecin başlamasının yanında vize serbestliği sürecinin tamamlanması ve üyelik müzakerelerinin canlandırılması hedeflerini gündeme taşıdı.  Toplantıda temsil edilen Türkiye’nin iş dünyası kuruluşlarının AB ile katılım sürecine destek vermeleri, süreçte yeni başlıkların açılmasını istemeleri, gümrük birliğinin modernizasyonu ve vize serbestliğini gündeme getirmeleri önemliydi. Bunun yanında Eurochambres ve Business Europe gibi AB iş dünyasının çatı örgütlerinin Başkanlarının da gümrük birliğinin modernizasyonu sürecine destek veren açıklamaları bu sürece Türkiye ve AB tarafından tüm iş dünyası örgütlerinin sahip çıkması anlamına geliyordu.

Toplantıda bir konuşma yapan İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, öncelikle Türkiye’nin Avrupa’da olduğu ve bir AB aday ülkesi olduğunun altını çizdi. Başkan Zeytinoğlu, üyelik müzakerelerinin 2016’dan beri durma noktasında olduğunu özellikle yargı ve temel haklar ve Adalet, Özgürlük ve Güvenlik ile ilgili konuları kapsayan 23 ve 24 gibi kritik fasılların müzakereyi açılmasının AB ile yakınlaşmayı artıracağını belirtti. Başkan Zeytinoğlu, Türkiye’nin AB müzakerelerinde bugüne kadar açılan fasıllarda ve gümrük birliği ile ilgili alanlarda uyum düzeyinin yüksek olduğunu da ekledi. İKV Başkanı üyelik müzakereleri yanında gümrük birliğinin güncellenmesi ile AB ve Türkiye arasında var olan ekonomik ilişkilerinin gelişeceğini ve bu şekilde gümrük birliğinde yaşanan sorunların çözümlenmesinin yanında ticari ilişkilerin sanayi malları ticaretinin yanında hizmetler, tarım ürünleri ve kamu alımları gibi alanlara genişleyeceğini vurguladı. Son olarak, Başkan Zeytinoğlu, Türk vatandaşları için Schengen alanına vizesiz girişi sağlayacak vize serbestliği sürecine de değindi. Başkan Zeytinoğlu, son 5 yılda Türk vatandaşlarının vize başvuru sürecinde 300 milyon avroya yakın ödeme yaptığını ve bu meblağın vize başvurusu için ulaşım, noter ücreti, banka ücreti gibi ek ücretler de eklenince 500 milyon avroyu bulacağını söyledi. İKV Başkanı, vize sürecinin başarı ile tamamlanmasının Türkiye-AB ilişkilerinde yapacağı olumlu etkiye değindi ve toplam 72 kriterin 67’sinin Türkiye tarafından yerine getirildiğini,  diğer kriterlerin de tamamlanması ile sürecin tamamına ermesinin mümkün olacağını belirtti.

 

2019

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT