İKV PROJESİ ÇERÇEVESİNDE AP ÜYELERİNİN ASİSTANLARINDAN OLUŞAN HEYETİN İSTANBUL TEMASLARI

İKV ile AP Türkiye Forumu ortak projesi kapsamında AP Üyelerinin asistanları, 31 Ekim-2 Kasım tarihlerinde Türkiye’ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Söz konusu ziyaretin İstanbul ayağı olan ilk gününde heyet, İstanbul Politikalar Merkezi’nde ve TÜSİAD’da bir dizi temasta bulundu.

Türkiye Forumu Genel Sekreteri Laura Batalla Adam, Avrupa Halklar Partisi (EPP) Üyesi Franc Bogovic’in asistanı Gregor Kosir, Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Üyesi Urmas Paet’in asistanı Kati Parn, Sosyal Demokrat Grubu’ndan Claudia ?apardel’in asistanı Catalina-Elena Prisacaru ve yine Sosyal Demokratlardan Javi Lopez’in asistanı Aranzazu Calvera Cosculluela’nın İstanbul temaslarındaki ilk durağı İPM’ydi. Heyete, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, İKV Uzmanı Ahmet Ceran, Uzman Yardımcıları Selvi Eren ve Merve Özcan eşlik etti.

İPM Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ile Araştırma ve Akademik İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Senem Aydın Düzgit’le bir araya gelinen toplantıda Mercator-İPM Burs Programı Koordinatörü Pelin Oğuz ve 2018/2019 Mercator-İPM Araştırmacısı Maissam Nimer de hazır bulundu.

Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Nas, İKV’yi ve çalışma alanlarını kısaca özetledikten sonra toplantının amacını ve AP Üyelerinin asistanlarının ve danışmanlarının İKV ile İPM’den uzman isimlerle bir araya gelmesinin sebeplerini aktardı. AP Üyelerinin asistanlarına Türkiye’deki genel durumu ve Türkiye-AB ilişkilerine yönelik perspektifi birinci ağızdan vermenin amaçlandığı toplantıdan sözü, Doç. Dr. Çiğdem Nas’ın ardından İPM Direktörü ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman aldı.

Prof. Dr. Keyman öncelikle İPM ve yapısı hakkında bilgi verdikten sonra sözlerine Türkiye ile AB’nin çok önemli ortaklar olduğunu belirterek devam etti. Mültecilere ilişkin İPM tarafından kaleme alınan iki politika belgesini tanıtan Keyman, 27 Ekim 2018 tarihinde İstanbul’da Rusya, Fransa, Almanya ve Türkiye’nin katılımıyla gerçekleşen Dörtlü Suriye Zirvesi’ne de değindi. Bu kapsamda AB’nin Türkiye’ye giderek daha çok ihtiyaç duyduğunu belirten Prof. Dr. Fuat Keyman, akabinde sözü Doç. Dr. Senem Aydın Düzgit’e bıraktı.

İPM Araştırma ve Akademik İlişkiler Koordinatörü ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Senem Aydın Düzgit, İPM olarak Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda inançlı olduğunu ve İPM’deki çalışmaların bu odakta yürütüldüğünü belirtti. Bununla birlikte işbirliğinin sadece ortak çıkarlar çerçevesinde şekillendirilmemesi gerektiği, değer temelli olması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Düzgit, savunma alanındaki yeni işbirliği arayışlarına da değinerek, 23 üyeli PESCO’nun üçüncü ülkelerle nasıl bir işbirliği kuracağı konusunda belirsizlikler olduğunu; bu nedenle Türkiye’nin nasıl konumlanacağına dair yorum yapılamadığını sözlerine ekledi.

İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas ile İKV Uzmanı Ahmet Ceran’ın eşlik ettiği AP asistanları heyetinin İstanbul temasları kapsamındaki ikinci durağı TÜSİAD oldu. TÜSİAD’ın merkez ofisinde gerçekleşen toplantıda, heyeti TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası, Genel Sekreter Yardımcısı Hale Hatipoğlu ile Dış Siyasal İlişkiler Kıdemli Danışmanı Zafer Gazi karşıladı.

TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası’nın TÜSİAD’ın Brüksel ve İstanbul’daki faaliyetlerini paylaştığı girişin ardından, Türkiye-AB ilişkilerinin güncel durumu, geçmişten günümüze karşılaşılan sınamalar ve ekonomik ilişkilerin mevcut hali masaya yatırıldı.

TÜSİAD Genel Sekreteri Kaleağası, geçmişten bugüne, hem AB tarafında hem Türkiye tarafında çeşitli hataların yapıldığı ve bu durumun gelgitlere sebebiyet verdiğini hatırlattı. Öte yandan TÜSİAD Genel Sekreteri, güncel tabloda AB tarafının, müzakere masasına oturmayı bile bir ödül gibi sunduğu nitekim karşılıklı diyaloğun zaten olmazsa olmaz bir gereklilik teşkil ettiğini hatırlattı. Türkiye’nin AB’ye ilişkin tek gerçek hedefinin üyelik olduğunu hatırlatan Kaleağası, alternatif diğer tüm ortaklık biçimlerinin dikkate alınmaması gerektiğini önemle vurguladı. Tarihsel olarak da Türkiye’nin rotasının her daim batı yönü olduğuna değinen Kaleağası, Osmanlı İmparatorluğu’nda bu yana bu eğilimin nosyonlarını AP heyetiyle paylaştı.

Ekonomik ilişkilere dair ise Gümrük Birliği’nin modernizasyonunun önemini hatırlatan TÜSİAD yetkilileri, benzer şekilde, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu müzakerelerine başlanmasının bir ödül olmadığı, doğal bir gereklilik olduğunun altını çizdi. İlişkilerinin ilerlemesinin iki tarafının da kazancına olduğu ekonomik açıdan da vurgulanırken Türkiye’nin yerinin AB entegrasyonu olduğu önemle vurgulandı.

 

2018

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT