İKV, VARNA ZİRVESİ’NİN ARDINDAN TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİ SOFYA’DA ELE ALDI

İKV, 8 Mayıs 2018 tarihinde Sofya’da, "Varna Zirvesi’nin ardından Türkiye-AB İlişkileri İçin Perspektifler ve Bulgaristan’ın Rolü” konulu bir panel düzenledi. Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği ve PanEuropa Bulgaria işbirliğinde düzenlenen panele çok sayıda büyükelçi ve üst düzey diplomatik misyon temsilcisi katıldı. Panelin açış konuşmaları, Türkiye Cumhuriyeti Bulgaristan Büyükelçisi Hasan Ulusoy ve İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Bulgaristan Büyükelçisi Ulusoy açış konuşmasında, Bulgaristan’ın çabaları sayesinde toplanan Varna Zirvesi’nin, Türkiye ile AB’ye yapıcı bir ortamda açık bir diyalog fırsatı sunduğunu kaydetti. Türkiye’nin, Bulgaristan’ın Avrupa Konseyi ve NATO üyeliği sürecine destek verdiğini hatırlatan Büyükelçi Ulusoy, Bulgaristan’dan da benzer çabayı görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin AB üyeliği stratejik hedefinden vazgeçmeyeceği mesajını veren Büyükelçi, Avrupa’nın bir değerler bütünü olduğunu belirterek, AB dışındaki tüm Avrupa kurumlarının parçası olan Türkiye’nin, AB üyeliği hedefi gerçekleşmese de bir Avrupa ülkesi olmaya devam edeceğini ancak Türkiyesiz bir AB’nin gerçek anlamda bir medeniyet projesi olma hedefini yerine getiremeyeceği belirtti.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, açış konuşmasında, mart ayında toplanan Varna Zirvesi’nin taraflar arasındaki diyaloğun sürdürülmesi yönünde olumlu bir adım olduğunu ifade etti. Juncker’in zirve sonrasında Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin süreceğini bizzat garanti ettiğini anımsatan İKV Başkanı Zeytinoğlu, bu sözlerin pratikte karşılık bulması gerektiğinin altını çizdi. İKV Başkanı konuşmasında, Komisyonunun şubat ayında açıkladığı Batı Balkan Stratejisi'ne değinerek, söz konusu ülkelerin AB perspektifini teyit eden ve Karadağ ile Sırbistan için 2025'i olası üyelik tarihi olarak telaffuz eden yaklaşımın Türkiye için geçerli olmamasını eleştirdi ve Türkiye’nin bir aday ülkeden çok, “stratejik ortak” olarak nitelendirildiğini belirtti. 17 Mayıs 2018 tarihinde Sofya’nın Batı Balkan ülkeleri ile AB liderlerini bir araya getirecek bir zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlandığını anımsatan İKV Başkanı Zeytinoğlu, zirveye Türkiye’nin davet edilmemesinin büyük bir kayıp olduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde, Türkiye’nin erken seçim, AB’nin de 2019 AP seçimleri ve Brexit müzakerelerinin tamamlaması gibi süreçlerden geçeceğine dikkat çeken İKV Başkanı Zeytinoğlu, bu dönemde gerek AB’nin gerekse Türkiye’nin ilişkilerde dikkatle ve kararlılıkla ilerlemeleri gerektiğini vurguladı ve Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesi için ortaya çıkan fırsatların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. İKV Başkanı konuşmasında, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde ve Türkiye’nin AB standartlarına uyumunda etkili olabileceğini belirtti. AB’nin, öngörülebilir vadede AB perspektifi bulunmayan Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelere vize serbestliği sağlarken, 1996’dan beri Gümrük Birliği ortağı ve 1999’dan beri de aday ülke statüsünde olan Türkiye’nin vatandaşlarının halen vize zorunluluğuna tabi tutulmasını eleştiren İKV Başkanı, Türk vatandaşlarının “vizesiz Avrupa” hayalinin gerçekleştirilmesinin AB’ye olan güvenin tazelenmesine katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.

Moderatörlüğünü PanEuropa Bulgaria’yı temsilen Bulgaristan eski Dışişleri Bakanı Solomon Pasi’nin üstlendiği panelde; Türkiye Cumhuriyeti AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Avrupa Komisyonu Bulgaristan Temsilciliği Başkanı Büyükelçi Ognian Zlatev, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı AB Kurumları ve Politikaları Genel Müdürü Genka Georgieva ve İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas konuşmacı olarak yer aldı. Panel oturumunun ilk konuşmacısı AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kaymakcı, Varna Zirvesi’nde ele alınan konu başlıkları hakkındaki değerlendirmelerini paylaştı. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Genka Georgieva, Bulgaristan’ın AB Dönem Başkanlığı önceliklerine değinerek, dönem başkanlığının, Türkiye’nin Batı Balkanlardan ayrıştırılmaması konusundaki çabalarını aktardı. Avrupa Komisyonu Bulgaristan Temsilciliği Başkanı Büyükelçi Ognian Zlatev, Türkiye-AB ilişkilerinin farklı boyutlarını oluşturan göç alanında işbirliği, diyalog süreçleri ve katılım öncesi mali yardımlara ilişkin bilgi verdi. İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Türkiye-AB ilişkilerinin güncel durumunu değerlendirerek, katılım müzakerelerindeki tıkanıklık ışığında Türkiye-AB ilişkilerinde kısa vadede olumlu gelişmelerin yaşanabileceği iki alan olan vize serbestliği ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi süreçlerine ilişkin görüşlerini aktardı.

Panelin ardından İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Araştırma Müdürü Çisel İleri ve Kıdemli Uzman Yeliz Şahin’den oluşan İKV heyeti, Büyükelçi Ulusoy tarafından Büyükelçilik Rezidansı’nda verilen öğle yemeğine katıldılar.

2018

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT