DİYALOG VE GÜVEN İLİŞKİLERİ İKİ TARAF İÇİN DE DAHA VERİMLİ HALE GETİRİR
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AB Yetkilileri arasında dün gerçekleşen görüşmeler sonrasında Türkiye ve AB ilişkilerini değerlendirdi. 15 Temmuz sonrasında giderek kötüleşen ve 16 Nisan referandumu öncesinde krize giren ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde önemli bir adım atıldığını belirten Zeytinoğlu, en üst düzeyde gerçekleşen yüz yüze görüşmenin karşılıklı güven ve diyaloğun tesisi açısından etkili olabileceğini belirtti.
İKV Başkanı şunları söyledi:
“AB ile ilişkilerimizde önemli zorluklar yaşadığımız bir dönemi geride bıraktık. Sorunlar bitmedi ama Türkiye’deki referandum sonrasında ikili ilişkileri yeniden rayına oturtma yönünde bir mutabakatın ortaya çıktığı görülüyor. NATO zirvesinin yanısıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, Konsey Başkanı Tusk, Parlamento Başkanı Tajani’nin yanında Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Şansölyesi Merkel ile de görüşmesi sorun ve yaklaşımların karşılıklı olarak yüz yüze dile getirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bundan sonar da karşılıklı ilişkilerin normalleşme yönünde hızla ilerlemesini bekliyoruz.
“Türkiye Avrupa’nın Güvenliği için kritik önemini koruyor”
Başkan Zeytinoğlu, Türkiye’nin yalnızca AB için değil, Avrupa için de kritik önemde bir ülke olduğunu ve Avrupa kurumlarından dışlanmasının birçok sorunun çözümünü imkânsız hale getireceğini vurguladı:
“Son dönemde Türkiye sadece AB ya da bazı Üye Devletler nezdinde değil, üyesi olduğu AGİT ve Avrupa Konseyi gibi kurumlarda da çeşitli baskılara maruz kaldı. Kuşkusuz ki, Türkiye’nin Avrupa norm ve değerleri yönündeki ilerleyişine devam etmesi yalnız Avrupa için değil, kendi istikrarı ve kalkınması için de önemli. Ancak Türkiye’nin katkısı bugün Avrupa’nın karşı karşıya olduğu birçok sorunun çözümü açısından büyük önem taşıyor. Yalnız ekonomi veya göç konusunda değil, savunma ve güvenlik konusunda da Türkiye’nin katılımı ve işbirliği kritik değerde. NATO Zirvesi’nde ele alınan İŞİD’e yönelik işbirliği ve NATO’nun katılımı konusunun yanında, AB’nin Brexit kararı sonrasında reform gündemi kapsamında güncellik kazanan savunma alanında birlik çabaları açısından da Türkiye’nin katkısı önemli rol oynayacak. Türkiye ile ilişkilere Avrupa’nın güvenliği ve ortak savunması açısından da bakmak lazım.”
“Tam üyelik masada kalmalı; kısa vadede ise gümrük birliğinin güncellenmesi ilişkileri yeniden canlandırabilir”
İKV Başkanı son olarak, ilişkilerin geleceğine ilişkin bir yol haritasının ortaya koyulması gereğine işaret etti ve tam üyelik perspektifinden sapılmadan, gümrük birliğinin güncellenme sürecine hız verilmesi önerisinde bulundu:
“İkili ilişkilerde 2017 zor bir yıl oldu. Türkiye’de referandum, AB’de, Fransa ve Almanya gibi lider ülkelerde seçimler iki tarafta da tansiyonun yükselmesine neden oldu. Ancak artık ilişkilerin geleceğini planlamak gerekiyor. AB sürecini canlandırmaya yönelik olarak, iki taraf arasında düzenli Zirve toplantılarının devam ettirilmesi, vize serbestliği sürecinin yeniden canlandırılması, Kıbrıs sorununda çözüme yönelik adımların hızlandırılması, müzakerelerde göç, serbest dolaşım, adalet ve yargı konularını kapsayan 23 ve 24üncü fasılların açılması, mülteci uzlaşısında öngörülen maddelerin yeniden gündeme getirilmesi ilk planda atılacak adımları oluşturabilir. Tam üyelik hedefinin saklı kalması kaydıyla, gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerine vakit geçirilmeden başlanması ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından öncelikle üzerinde durulması gereken bir konu. Bu şekilde gümrük birliğinin tarım, hizmetler ve kamu alımları gibi yeni alanlara genişletilmesi ve daha etkin işleyen bir gümrük birliği ilişkisinin geliştirilmesi mümkün olacaktır. AB pazarına artan erişimin yanında, Avrupa üretim zincirlerinde Türkiye’nin konumunun iyileştirilmesi, üretilen katma değerin artırılması, AB norm ve standartlarına uyumun geliştirilmesi yapısal reformları da tetikleyecek ve Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkmasına önayak olacaktır. Bu sürecin demokrasi ve hukuk devleti kriterlerine yönelik reformlar için ve bir çıpa olacağını ümit ediyorum.”
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT