AB KONSEYİ ZİRVESİ TOPLANDI
AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, AB-Türkiye mutabakatının uygulanması, göç, güvenlik, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye ve Brexit konularını görüşmek üzere 15 Aralık 2016 tarihinde Brüksel’de toplandı.
Zirvede ilk olarak göç konusu görüşüldü. Bu kapsamda, 18 Mart'ta AB ve Türkiye arasında varılan mutabakat gündeme geldi. Sonuç bildirisinde konuya ilişkin, "AB Konseyi, AB-Türkiye mutabakatına olan bağlığını yineler ve tüm unsurlarının ve tam ve ayrım yapılmadan uygulanmasının önemini altını çizer." ifadesi kullanıldı. AB ülkelerinin liderleri, AB-Türkiye mutabakatına bağlılıklarını yineleyerek, anlaşmanın tüm unsurlarının uygulanmasının öneminin altını çizdi.
Zirvede, Türkiye ile üyelik müzakereleri konusu gündeme getirilmedi ve Avrupa Parlamentosunun "üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması" yönündeki tavsiye kararına atıfta bulunulmadı. Avrupa Parlamentosu, geçen ay alınan söz konusu kararın 15 Aralık liderler zirvesine yansımasında ısrar ediyordu.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Liderler Zirvesi’nin ardından yaptığı konuşmada, Türkiye ile bir zirve düzenlenmesini görüştüklerini bildirdi. "AB kurumları ile Türk yetkililer arasında önümüzdeki aylarda bir zirve yapılması için yetki aldık." diyen Tusk, henüz bir tarih belirlenmediğini dile getirdi. Türkiye ile diyaloğu bu tür toplantı ve formatlarda sürdürmeleri gerektiğini anlatan Tusk, şöyle konuştu:
"Sonuca bağlamamız gereken bazı ortak girişimlerimiz var, sadece vize serbestisi değil. Bu konuda bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Türkiye’nin bu konuda yaşadığı bazı zorluklar var, özellikle de terörle mücadele yasasının değiştirilmesinde. Bunun art niyeti olmadığını biliyoruz. Tarafsızca bakınca gerçekten de zor bir durumdalar. Örneğin gümrük iş birliği, sığınmacı konusunda iş birliği gibi böyle bir zirve girişimini meşru kılacak yeterince konumuz var."
AB liderler Zirvesinde Kıbrıs'ta çözüm çabalarının ele alınması da Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis Zirvede AB devlet ve hükümet başkanlarını Kıbrıs meselesindeki son gelişmeler konusunda bilgi verdi. Zirvenin sonuç bildirisinde AB Konseyinin devam etmekte olan Kıbrıs'ın birleşmesine dönük sürece desteğini yinelediği vurgulanarak, "AB, Kıbrıs'ın anlaşma sonrası da üye ülke olarak kalmayı sürdüreceğini dikkate alıyor ve 12 Ocak 2017'de Kıbrıs konusunda yapılacak Cenevre Konferansına katılmaya hazırdır." değerlendirmesinde bulunuldu.
AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye ve Brexit konuları da Zirvenin gündemindeki diğer öncelikli maddelerdi.
Brüksel'de toplanan AB liderleri Ukrayna krizinden dolayı 2014 yılından bu yana Rusya'ya uygulanan yaptırımları 6 ay daha uzatma kararı aldı. Yaptırımların uzatılmaması halinde Ocak ayında kaldırılması bekleniyordu.
Liderler ayrıca, Hollanda'nın engellemekle tehdit ettiği AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması konusunda da anlaştı.
Zirvede Suriye de masaya yatırıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Zirvede Suriye'deki durumun çözüme kavuşturulması için Birleşmiş Milletler'in çabalarını desteklediğini söyledi.
Son olarak, Zirve esnasında 27 AB üyesi ülke liderinin katılımıyla Brexit meselesini ele alan gayri resmi bir toplantı gerçekleşti. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada sürecin bir an önce başlatılmasının altı çizildi.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT