BRİTANYA REFERANDUMU SONRASI AVRUPA`DA YÜKSELEN AB ŞÜPHECİLİĞİ

Britanya'da 24 Haziran 2016’da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'sinin AB'den ayrılma (Brexit) yönünde oy vermesi ile ilgili olarak uzun vadeli tespit yapmak zor. Bugüne kadar hiçbir AB üyesi üyelikten ayrılmadığı için, Britanya’nın AB üyeliğinden ayrılma süreci bir ilk olacaktır. Bu sürecin nasıl işleyeceği, AB ile Britanya arasındaki müzakerelerin seyrine bağlı olduğu kadar ülkenin kendi içerisindeki hukuki ve siyasi süreçle de yakından alakalıdır.

Ancak Brexit’in AB’nin geleceği açısından derin etkiler yaratması bekleniyor.  Referandumun en önemli etkilerinden birisi yarım asrı aşan bir tarihe sahip olan AB projesini tehdit eden Avrupa veya AB şüpheciliğinin tekrar gündeme taşımış olmasıdır. Avrupa entegrasyonu açısından bir gerileme anlamı taşıyan Brexit, diğer Üye Devletlerdeki Birlik karşıtlarına güç vermiş ve bu ülkelerde Brexit tarzı referandumların önünü açmıştır. AB şüpheciliği bugün birçok Avrupa ülkesinde sosyal, ekonomik ve siyasi hayatı etkilemektedir. 

Bu çerçevede, İKV Uzman Yardımcısı Deniz Servantie ve İKV Uzman Yardımcısı Emre Ataç’ın; AB şüpheciliğinin Brexit ile ilişkisinin tartışıldığı ve bu bağlamda belirli ülkelerde referandum ile birlikte artan AB şüpheciliğinin incelendiği Britanya Referandumu Sonrası Avrupa'da Yükselen AB Şüpheciliği başlıklı Değerlendirme Notuna buradan ulaşılabilir.

2016

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT