TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNDE YENİ PERSPEKTİFLER TOPLANTISI KOCAELİ’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İKV ve Friedrich Naumann Vakfı işbirliğinde gerçekleştirilen “Yeni Perspektifler: Türkiye-AB İlişkilerinde Gündem” başlıklı toplantı serisinin beşincisi 14 Kasım 2016 tarihinde Kocaeli Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Toplantının açış konuşmalarından ilkini gerçekleştiren İKV Başkanı ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Türkiye-AB ilişkilerinde gergin günlerin yaşandığını belirterek, geçen hafta 19’uncu İlerleme Raporu yayımlandığını hatırlattı. Türkiye’nin katılım müzakerelerinin durağanlaşması nedeniyle ilerleme raporları uzunca bir süredir asıl amacı olması gereken Türkiye’yi AB’ye yakınlaştırma amacına hizmet etmediğini belirten İKV Başkanı bu durumun ülkemizin AB çıpasına halen ihtiyacı olduğu gerçeğini değiştirmediğini vurguladı. Türkiye olarak hâlihazırda ticaretimizin yüzde 40’ından fazlasını AB ile yaptığımızı, AB sadece en büyük ticari ortağımız olmakla kalmadığını aynı zamanda ülkemize yapılan doğrudan yatırımların da en önemli kaynağı olduğunu dile getiren İKV başkanı Zeytinoğlu Türkiye’ninde AB’nin en büyük beşinci ticaret ortağı olduğunu belirtti.
Konuşmasında son İlerleme Raporu’nda Türkiye’ye yönelik en ciddi eleştirilerin yapıldığı alanların temel haklar ve yargı bağımsızlığı olduğunu söyleyen Zeytinoğlu geçen seneden farklı olarak ekonomik kriterlerde de geriye gidişten söz edildiğine dikkat çekti. Önümüzdeki dönemde bizleri Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gibi ekonomimizi doğrudan etkileyecek önemli bir süreç beklediğini söyleyen İKV Başkanı, bunun hâlihazırda iş insanlarının karşılaştığı mevcut sorunların aşılmasının yanı sıra yeni fırsatları da beraberinde getireceğini dile getirdi. Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin ve kapsamının genişletilmesinin, Türkiye’nin küresel değer zincirlerinde basamak atlamasına hizmet edeceğini sözlerine ekleyen Zeytinoğlu, daha fazla ticaretin hepimiz için daha fazla kazanç ve milli gelirin artması anlamına geldiğini belirtti.
Toplantının diğer açış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlamıştır. Türkiye'nin dış politikasında batı ile olan ilişkilerinin her zaman öncelikli bir konu olduğunu aktaran Prof. Dr. Hülagü, bu nedenle Türkiye'nin Batı ile olan ilişkilerini, özelde ise AB ile olan ilişkilerini iyi etüt etmek ve anlamanın ülkemiz adına son derece önemli bir husus olduğunu belirtmiştir. Prof. Dr. Sadettin Hülagü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifade ettiği üzere AB müzakereleri sürecinde gerçekleştirilen reformların AB'ye üye olma çabasından çok Türk insanının yaşam koşullarını yükseltmeye yönelik olduğunu ve üye olunsa da, olunmasa da demokratik değerlere sahip çıkan, güçlü ekonomiye sahip bir Türkiye hedefinin önem taşıdığını vurguladı.
Açış konuşmalarının ardından toplantının panel kısmına geçildi. İKV Araştırma Müdürü Çisel İleri’nin moderatörlüğünü üstlendiği panelled, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. İrfan Kaya Ülger, Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü AB Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yonca Özer ve Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Doç. Dr. Selcen Öner Türkiye-AB ilişkilerindeki güncel gelişmeleri, Brexit’in AB üzerindeki olası etkilerini, ülkemizdeki AB algısını ve desteğini değerlendirdi.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT