AB YETKİLİLERİ TÜRKİYE’Yİ ZİYARET EDİYOR

Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’nin yaptıkları ziyaretin ardından, bugünde Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve Avrupa Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos Türkiye’yi ziyaret ediyor. Gelecek hafta ise, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Johannes Hahn Türkiye’de olacak.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bu ziyaretlerle ilgili olarak bir açıklama yaptı. Zeytinoğlu, ziyaretlerin 15 Temmuz darbe girişiminin hemen sonrasında yapılması gerektiğini, ancak geç olsa da ziyaretlerin önemli olduğunu belirtti. Zeytinoğlu, Türkiye’nin AB’ye üye olmaya aday ve üyelik müzakerelerini yürüten bir ülke olması nedeniyle AB ile ilişkilerin çok daha yakın, sürekli ve spontane olmasını beklediğini ekledi.

İKV Başkanı Zeytinoğlu şunları söyledi:

“AB yetkililerin sadece basından Türkiye’yi takip etmeleri yeterli olamaz. Doğrudan Türkiye’de en üst düzey yetkililer ile görüşerek, sivil toplum ile temas kurarak Türkiye’yi çok yakından izlemeleri gerekiyor. Türkiye 15 Temmuz sonrası önemli bir yeniden yapılanma süreci geçiriyor. FETÖ tüm kurumlardan temizlenmeye çalışılıyor. Bu süreci Avrupalıların çok iyi anlayamamaları doğal ancak Türkiye’de birebir gözlem yaparak ve yetkililerden bilgi alarak Türkiye’nin önündeki zor süreci anlayabilirler.”

“FETÖ Brüksel’de Hala Etkili: FETÖ tehlikesi yeterince bilinmiyor”

İKV Başkanı Zeytinoğlu, AB kurumları ve AB çevrelerinde uzun yıllardır ilişkiler kuran ve faaliyette bulunan FETÖ üyelerinin Brüksel’de hala etkili olduklarına dikkat çekti:

“Brüksel’de, AB çevrelerinde FETÖ örgütünün devleti ele geçirme çabalarının boyutu ve Türkiye ve hatta Avrupa için nasıl bir tehlike oluşturduğu yeterince bilinmiyor. Bir kısım bunu bir iktidar mücadelesi olarak görürken, tamamen gayrimeşru yöntemlerle devletin kurumlarına nasıl sızıldığı ve son olarak işin, darbe yoluyla devleti ele geçirme aşamasına nasıl geldiği çok iyi anlatılmalı. Bir günde Avrupalıların olanları anlaması zor. Bizler iletişim çalışmaları vasıtasıyla Türkiye’yi ve son dönemde yaşananları, özellikle FETÖ adlı oluşumun yapısı ve oluşturduğu tehlikeyi AB yetkilileri ve muhataplarımıza anlatmaya çalışıyoruz. İletişimi sürekli tutmak gerekiyor. Bunun için İKV gibi sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri son derece etkili oluyor.”

“Brok ve Piri’nin ziyaretleri yararlı oldu; Türkiye’de neler olup bittiğini daha iyi anladılar”

İKV Başkanı Zeytinoğlu, geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok ve Türkiye Raportörü Kati Piri’nin izlenimlerine ve yaptıkları açıklamalara da değindi:

“Brok ve Piri Türkiye ziyaretinden sonra çok önemli açıklamalar yaptılar ve Avrupa Parlamentosunu bilgilendirdiler. Piri “darbe girişiminin Türkiye’de toplum üzerindeki etkisini hafife almışız” diye bir vicdan muhasebesi yaparken, Brok da “FETÖ’nün devlete ve orduya bu kadar sızmış olduğunu bilmiyorduk” diyerek bir itirafta bulundu. Bu parlamenterlerin geri giderek AP’de bu yönde açıklamalar yapması açısından önemliydi. Aynı şekilde bu hafta ve gelecek hafta Türkiye’yi ziyaret eden AB yetkililerinin de Türkiye’yi daha iyi anlamaları ve Türkiye’ye destek olmak için gerekli adımları atmalarını bekliyoruz. Resmi yetkililerin görüşmeleri yanında, sivil toplum örgütleri ile temaslar artarak devam ettirilmeli. AB toplumun tüm kesimlerine hitap etmek için daha fazla çaba göstermeli.”

2016

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT