İKV BASIN DUYURUSU
İKV BASIN DUYURUSU
“Almanya Parlamentosunun Ermeni soykırım iddialarını tanıyan kararı AB ile ilerleyen mülteci işbirliği sürecini de olumsuz etkileyebilir.”
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu dün Almanya Federal Meclisi alt kanadı tarafından kabul edilen ve Ermeni soykırımı iddialarını tanıyan kararı değerlendirdi. Zeytinoğlu, buna benzer kararların daha önce Avrupa Parlamentosu ve 13 AB üyesi devlet tarafından kabul edildiğini hatırlattı. Bunun yanında, Alman Parlamentosunda bu kararın kabul edilmesinin ayrı bir önemi olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:
“Almanya AB içinde lider ülke konumundadır. Bunun yanında Türkiye’nin AB ile ilişkileri açısından da kritik önem de bir ülkedir. Almanya’da yaşayan 3 milyona yakın soydaşımız bu ülke ile Türkiye arasındaki ilişkilerini önemini artırmaktadır. Son dönemde AB ile Türkiye arasında mülteci işbirliği ve vize serbestliği süreçlerinde Almanya’nın Türkiye’ye yaklaşımı olumlu olmuştur. Ancak dün kabul edilen karar bu sürece bir darbe vurmuştur. İki tarafın ortak bir soruna çözüm bulma çabası içinde bir araya gelmesi, Ege adaları üzerinden AB’ye yönelen düzensiz göçün büyük ölçüde kontrol altına alınmasına yol açmıştır. Ancak Almanya’nın bu karar ile Türkiye’ye gösterdiği yaklaşım, mülteci anlaşmasında gördüğümüz olumlu tavır ile çelişmekte ve iyi niyet ölçülerine aykırı düşmektedir. Alman dostlarımızı Türkiye üzerinde haksız bir baskı oluşturacak bu tür girişimlerden kaçınmaları ve dünkü karar ile ilişkilere verilen zararı onarmaya yönelik adımları atmaları konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.”
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT