İKV HEYETİ AVRUPA PARLAMENTOSUNDA TEMASLARDA BULUNDU
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri İlhan Soylu ve Mustafa İçöz, Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Brüksel Temsilcisi Haluk Nuray ve Proje Müdür Çisel İleri’den oluşan İKV heyeti 24 Mayıs 2016 tarihinde Avrupa Parlamentosunda temaslarda bulundu. Öncelikle AP Başkanı Martin Schultz’un kabinesiyle bir araya gelen heyet ardından AP Türkiye raportörü Kati Piri ile görüştü. Her iki görüşmenin de ana gündem maddeleri Türkiye-AB vize diyaloğunda gelinen son nokta, mülteci sorunu ve Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan diğer gelişmeler oluşturdu.
AP’deki Türkiye Dostluk Grubu’nun temsilcileriyle düzenlenen toplantıda kısa bir açış konuşması yapan İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, vize diyaloğu sürecinde mevcut sorunların aşılmasının ve Türk vatandaşlarına vize serbestinin tanınmasının önemine değindi. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin özellikle Türkiye’nin taşıma kotaları, üçüncü ülkelerle imzalanan STA’lar ve karar alma mekanizmasının bir parçası olmaması gibi sorunların aşılması için büyük önem taşıdığını, bunun yanında Gümrük Birliği’nin kapsamının genişletilmesiyle Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ve ticari entegrasyonun derinleşeceğini belirten İKV Başkanı, İKV tarafından hâlihazırda bu konuda yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Bir diğer önemli meselenin AB ile ABD arasında müzakereleri süren TTIP olduğunu hatırlatan İKV Başkanı Zeytinoğlu, Türkiye’nin Gümrük Birliği nedeniyle TTIP’ten doğrudan etkileneceğini belirterek, ülkemizin TTIP sürecine doğrudan dâhil olması gerektiğini söyledi. Konuşmasında İKV tarafından 9 Mayıs 2016’da açıklanan kamuoyu araştırması sonuçları hakkında bilgi veren Zeytinoğlu, Türkiye’de AB üyeliğine desteğin %75,5’e yükseldiğini açıkladı. Geçen yıla kıyasla Türkiye kamuoyunda AB üyeliğine olan desteğin %13 oranındaki artışın büyük ölçüde m vize muafiyeti sürecinde kaydedilen ilerlemeye ve Türkiye-AB ilişkilerinde son dönemde meydana gelen yakınlaşmaya bağlayan Zeytinoğlu katılım müzakereleri sürecinin öneminin ve yeni başlıkların açılmasının gerekliliğinin bir kez daha altını çizdi. İKV Başkanı’nın açış konuşması sonrasında başlayan tartışmada İKV Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu vizenin Türkiye ile AB arasındaki ortaklık hukukuna aykırı bir uygulama olduğunu, bugün gelinen noktada gümrük birliği içerisinde olan Türkiye’nin malları serbeste dolaşabilirken onları üreten ve satan iş adamlarının vize engeli nedeniyle dolaşamadığını belirtti. Türkiye’nin sorunları olduğunu ancak bugün pek çok üye ülkede de sorunlar yaşandığını söyleyen Prof. Kabaalioğlu Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinin önemini vurguladı.
İKV heyeti son olarak Avrupa Halklar Partisi (European People’s Party-EPP) Türkiye gölge raportörü Renate Sommer ve Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı (The Alliance of Liberals and Democrats for Europe - ALDE) gölge raportörü Alexander Graf Lambsdorff ile biraraya geldi. Görüşmede AP Üyesi Lambsdorff İKV’nin AP ile yürüttüğü diyalog toplantılarının son derece önemli olduğunu, tarafların bir araya gelip sorunları ele almasına ve yakınlaşmasına hizmet ettiğini belirterek sözlerine başladı. Türkiye ile AB’nin kaderlerinin içiçe olduğunu belirten Lambsdorff vize liberalizasyonu başta olmak üzere pek çok konuda çok daha önceden yol alınması gerektiğini söyledi. Katılım müzakereleri sürecinde Türkiye’nin diğer aday ülkelere kıyasla çok daha büyük ve zorlu olduğunu dile getiren Lambsdorff AB’nin kendi sorunlarıyla boğuştuğunu, bugün gelinen noktada AB entegrasyonunun ne derece başarılı olduğunun tartışıldığını, önümüzde kısa vadede herhangi bir ülkenin üyeliğinin mümkün olamayacağını belirtti. Türkiye ile AB’nin ilişkilerini pragmatik bire zeminde sürdürmeye devam etmesi gerektiğini belirten AP üyeleri, mevcut tıkanmışlığı aşmak için her iki tarafın da önceliği olan alanlarda yeni mekanizmalar yaratılarak ikili ilişkilerin sürdürülebileceğini belirttiler. Önümüzdeki günlerde İngiltere’de meydana gelecek referandumun sonuçlarının AB’nin geleceğinin şekillenmesi açısından kritik olduğuna dikkat çeken AP üyeleri hâlihazırda AB kamuoyunda Türkiye’nin üyeliğine desteğin çok yüksek olmadığını vurguladılar.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT