İKV BURSA`DA TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

İKV 10 Mayıs 2016 tarihinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle “Türkiye – AB İlişkilerinde Ufuk Turu: Yeni Boyutlar, Yeni Hedefler” başlıklı bir seminer düzenledi. Açış konuşmalarını BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur ve AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Vincent-Guillaume Poupeau’nun gerçekleştirdiği etkinlikte Vali Yardımcıları Nevzat Ergün ve Mustafa Altıntaş, Büyükşehir Başkan Vekili Şükrü Köse ile çok sayıda katılımcı yer aldı.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur konuşmasında Bursa’nın AB ile ticari ilişkilerdeki lokomotik konumuna dikkat çekerken, Türk vatandaşlarına uygulanan vizelerin kaldırılmasının önemini vurguladı. AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Popeau vizelerin kaldırılmasıyla uzun vadede Türkiye ile AB’nin daha da yakınlaşacağına işaret etti.

Açış konuşmalarının ardından İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, İKV Proje Müdürü Çisel İleri, İKV Kıdemli Uzmanı Selen Akses ve İKV Uzman Yardımcısı Ahmet Ceran Türkiye-AB ilişkilerinin çeşitli boyutlarını ortaya koyan sunumlar gerçekleştirdi. İKV Genel Sekreteri Nas Türkiye AB katılım müzakerelerine, gelinen son noktaya ve karşı karşıya kalınan sorunlara dair katılımcılarla görüşlerini paylaşırken müzakerelerin kilometre taşlarını ortaya koydu.

İKV Genel Sekreteri Nas’ın ardından İKV Uzman Yardımcısı Ahmet Ceran vize serbestliği diyaloğunda ve karşı karşıya olunan göçmen krizinde gelinen son noktaya ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. İKV Uzman Yardımcısı Ceran sunumunda vizesiz Avrupa için Türkiye’nin karşılamakla yükümlü olduğu 72 teknik kritere ilişkin bilgi verdi ve Avrupa Komisyonu tarafından 4 Mayıs 2016 tarihinde yayımlanan 3’üncü Vize Serbestliği Raporunu değerlendirdi. Öte yandan Ceran toplantıda vize uygulamasının doğurduğu sorunları çeşitli boyutlarıyla ele aldı ve İKV tarafından Schengen vize uygulamasının Türk vatandaşlarına yarattığı ekonomik külfeti ortaya koyan araştırma sonuçlarını paylaştı.

Toplantının devamında İKV Kıdemli Uzmanı Selen Akses Türkiye ile AB Gümrük Birliği’ne ve uluslararası ticaret sisteminde son duruma ilişkin sunumunu katılımcılarla paylaştı. Gümrük Birliği’nde hâlihazırda devam eden sorunlara değinen İKV Kıdemli Uzmanı Akses Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin ihtiyacı ve çalışmaları değerlendirdi. Oturumun son konuşmacısı İKV Proje Müdürü Çisel İleri de AB’nin Türkiye’ye sağladığı fonlara ve mali desteklere ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. İKV Proje Müdürü İleri IPA fonlarıyla ilgili detaylı bilgi paylaştı ve Türkiye’nin 2014-2020 yıllarını kapsayan dönemde 4.454 milyon avro tutarında mali yardımdan faydalanacağının altını çizdi. Bununla birlikte İleri, Türkiye’nin Horizon 2020, CREATIVE EUROPE, COSME, EaSI, Erasmus+ gibi çok çeşitli AB programından faydalanabileceğini, KOBİ’lerin, sivil toplumun, öğrencilerin ve girişimcilerin toplamda 100 milyar avroya varan hibeler için proje başvurusunda bulunabileceğini belirtti.

2016

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT