İKV VERGİ HUKUKU BİENALİ KAPSAMINDA BİR TOPLANTI DÜZENLEDİ
3 Mart 2016 tarihinde, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ev sahipliğinde, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, Münster Üniversitesi ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliği ile düzenlenen 2’nci Türk-Alman Uluslararası Vergi Hukuku Bienali'nde Otomatik Bilgi Değişimi Standardı ve Türk-Alman işbirliği olanakları ele alındı.
İSO Meclis Salonu'nda düzenlenen Bienal'in açışında konuşan İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, adil ve sürdürülebilir bir toplum yapısı için verginin çok önemli bir kavram olduğunu, hükümetlerin en önemli gelir kaynaklarını oluşturduğunu söyledi. Otomatik Bilgi Paylaşımı'nın vergi adaleti için çok önemli bir araç olduğunu vurgulayan Nas, G20'nin bu konudaki çalışmalarına değinerek AB'ye üye devletlerin bu standardı Birlik içinde uygulamak için gerekli adımları attıklarını söyledi.
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Şıpka da yaptığı açış konuşmasında, konferansın genel olarak Uluslararası Vergi Hukuku alanına, özel olarak ise Türkiye ile Almanya arasındaki vergisel idari işbirliğine katkısının kalıcı bir katkıya dönüşmesini arzu ettiklerini söyledi.
62 kişi 3,6 milyar kişi ile aynı gelire sahip
Uluslararası Gelişmeler ve Türk-Alman Vergisel İşbirliğine Yansımaları oturumunda konuşan Avrupa Komisyonu Otomatik Bilgi Değişimi Uzmanı ve TJN Kıdemli Analisti Markus Meinzer, dünyada ekonomik eşitsizliklerin çok hızlı arttığını ve dünyadaki en zengin 62 kişinin 3,6 milyar yoksul insan ile aynı gelire sahip olduğunu söyledi. 2014 yılında bu rakamın 85 kişi olduğunu belirten Meinzer, küresel nedenlerle sermayenin kolay bir şekilde taşındığını söyledi. Küresel vergi adaleti için ortak bir standart belirleme konusunun ilk olarak 2002 yılında gündeme geldiğini ve Küresel Forum'un bir standart belirlediğini kaydeden Meinzer, 2014'de OECD'nin baskısı ile belli bir standart oluşturulmasının benimsendiğini kaydetti. Meinzer, Çok Taraflı Bilgi Değişimi'nin (CRS) 2014 Ekim'de imzalandığını ve hâlihazırda 79 ülkenin taraf olduğunu İsviçre'nin imza attığı anlaşmaya ABD'nin ise katılmaktan kaçındığını dile getirdi.
Türk- Alman Otomatik Bilgi Değişiminin Hukuki Esasları ve Ana Sorunları: Standardın Türkiye Uygulaması oturumunda konuşan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Leyla Ateş, Türkiye’nin otomatik bilgi değişimi ve çifte vergilendirme anlaşmaları serüvenin katılımcılara aktardı. Ateş, sınır ötesi vergisel idare işbirliği kapsamında otomatik bilgi değişimine tabi tutulacak kapsamın gün geçtikçe arttığını söyleyerek, finansal hesap bilgilerinin, finansal olmayan kategorilerin, sınır ötesi muktezaların ve peşin fiyat sözleşmelerinin ülke bazında raporların otomatik bilgi değişimine tabi tutulacağını ifade etti. Türkiye açısından otomatik bilgi değişimi için mevcut hukuki esası sadece çifte vergilendirme anlaşmaları dayandığını söyleyen Ateş, vergi cenneti ülkeler ile otomatik bilgi değişimine gidebilmemiz, bu ülkeler ile vergi konularında karşılıklı idari yardımlaşma anlaşmasına taraf olmamız ile mümkün olacağını dile getirdi.
2. Türk-Alman Uluslararası Vergi Hukuku Bienali'nde Münster Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Joachim English, Prof.Dr. Michael Hendricks, Alman Maliye Bakanlığı Dolaysız Vergilendirme Daire Başkanı Ernst Czakert, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Billur Yaltı, ve Gelir İdaresi AB ve Dış İlişkiler Grup Başkanı Tahir Erdem de birer sunum gerçekleştirdiler.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT