İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU ABBM 2016 AÇIŞ TOPLANTISINA KATILDI
AB Bilgi Merkezleri Ağının Desteklenmesi Projesi'nin Açış Toplantısı, 2-3 Şubat tarihlerinde, Ankara’da gerçekleşti. Toplantıya İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yanı sıra, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas ve İKV ABBM Koordinatörleri de katıldı. AB Dökümantasyon Merkezi’ni bünyesinde bulunduran İKV, AB Bilgi Merkezleri Ağının Desteklenmesi Projesi'nin İstanbul ayağında önemli bir görev alarak, İstanbul AB Bilgi Merkezi faaliyetlerini üstlenecek. 1996'da kurulan AB Bilgi Merkezleri Ağı, Türkiye'de 20 ilde faaliyet gösterirken, vatandaşlara yönelik bilgilendirme faaliyetleri yürüterek ve konferanslar, toplantılar, sergiler, konserler gibi kültürel etkinlikler düzenleyerek, AB hakkında düzenli bilgi sağlıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, sığınmacı sorununa ilişkin, "Türkiye ile AB, insani sorumluluk, dayanışma ve yük paylaşımı temel ilkeleriyle hareket etmeye ve mağdur durumdaki Suriyeliler için birlikte çalışmaya karar verdi" dedi.?
Mete, AB Bilgi Merkezleri Ağının Desteklenmesi Projesi'nin açılışı dolayısıyla TOBB İkiz Kuleler'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin ileri bir bütünleşmeyi öngördüğünü ifade etti.
İlişkilerin özellikle, 29 Kasım 2015'te gerçekleşen Türkiye-AB zirvesiyle daha kapsamlı hale geldiğini vurgulayan Mete, "Son dönemde bölgemizde yaşanan gelişmeler, ilişkilerin küresel istikrar için ne kadar önemli olduğunu açık şekilde gösterdi" dedi. Mete, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin hızlanmasının büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, ilişkilerin kapsamının genişlemesinden ve içeriğinin derinleşmesinden mutluluk duyduklarını ifade etti.
Söz konusu ilişkilerde farkındalığın artırılmasının önemine işaret eden Mete, şöyle konuştu:
"Şimdi ilişkileri yeniden canlandırma, çeşitlendirme ve derinleştirme fırsatı var. Her iki tarafta da var olduğuna inandığımız güçlü siyasi irade, iyimser olmamızı sağlıyor. 29 Kasım 2015'te Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye-AB zirvesinin sonuçları, ortaklığı güçlendirme gerekliliğini bir kez daha teyit etti. Ekonomik ve parasal politikalar faslı, katılım sürecinin yeniden hızlanması için iyi bir adım oldu. Bu heyecan tazeliğini korurken hızla yeni fasılların açılması çok önemlidir."
Mete, vize konusunun Türkiye'de AB'ye yönelik olumsuz algıya neden olduğuna dikkati çekerek, 2016'da bu sorunun çözülmesini beklediklerini söyledi.
- "Türkiye'nin de, AB'nin de tek başına davranma lüksü yok"
Sığınmacılar sorununun da ikili ilişkiler açısından önemli olduğunu belirten Mete, "Türkiye'nin de, AB'nin de tek başına davranma lüksü yoktur. Nitekim Türkiye ile AB, insani sorumluluk, dayanışma ve yük paylaşımı temel ilkeleriyle hareket etmeye ve mağdur durumdaki Suriyeliler için birlikte çalışmaya karar verdi" ifadelerini kullandı.
Mete, Gümrük Birliği'nin yenilenmesi gerektiğine de işaret ederek, 2016 yılı içinde bu konudaki müzakerelerin başlayarak kısa sürede tamamlanmasını umduklarını söyledi.
Yenilenecek Gümrük Birliği'nin, Türkiye'nin ekonomik dönüşüm sürecine ivme kazandıracağını vurgulayan Mete, "Türkiye’nin TTIP (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması) kapsamına alınabilmesi sürecine sağlayacağı katkıyı da önemsiyoruz. Gümrük Birliği'nin yenilenmesi için gerekli teknik ve hukuki çalışmaların kısa sürede tamamlanmasını istiyoruz" diye konuştu.
Mete, 2016'nın Türkiye’nin AB gündemi açısından yoğun olacağını belirterek, reformları süratle gerçekleştirecek siyasi iradeye, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da iş dünyası olarak en büyük desteği vereceklerini kaydetti.
-"Türkiye'nin gösterdiği cömertliğe hayran kalmamak mümkün değil"
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber de Türkiye'nin 2,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirterek, "Türkiye'nin gösterdiği bu cömertliğe hayran kalmamak mümkün değil" ifadesini kullandı.
Haber, 2016'nın ekim ayına kadar vize serbestisi için verilen taahhütlerin yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, "Burada otomatik bir süreç yok. Sonuçta standartların ve kriterlerin uygulanmasıyla başarılı olunacak bir süreç var" diye konuştu.
AB Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal ise Türkiye ve AB'nin ortak gündem maddelerinden birinin de terör sorunu olduğunu, insanları ötekileştiren bütün uygulamalara birlikte karşı durulması gerektiğini dile getirdi. Soysal, terörün kim tarafından, hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın bir insanlık suçu olduğunun herkesçe görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT