İKV 53. GENEL KURULU
İKV’nin 53’üncü Olağan Genel Kurulu 6 Temmuz 2015 tarihinde Genel Kurul Delegeleri’nin yanı sıra Vakıf Destekçi Kurum ve Kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Divan Başkanlığını, İKV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu’nun yaptığı Genel Kurul’da, ilk konuşmayı İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan gerçekleştirdi. 16 Ocak 2014’te İKV Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçildiğini ve 10 yıldır İKV Yönetim Kurulu’nda görev aldığını belirten Vardan, İKV’nin her yeni dönemde Türkiye’nin AB’ye katılım süreci doğrultusunda çalışmalarını titizlikle, kararlılıkla ve doğrulukla yürüttüğünü belirtti. DEİK Başkanlığı’na seçildikten sonra artan iş yükü sebebi ile İKV Başkanlığı görevinden ayrıldığını açıklayan Vardan, her iki kurumun da birbirinden değerli ve hizmete layık kurumlar olduğunu belirterek yeni yönetime başarılar diledi.
İKV Yönetim Kurulu’nun çalışma döneminin, hem AB-Türkiye ilişkileri hem de İKV açısından oldukça ilginç bir döneme karşılık geldiğini belirten Başkan Vardan, Türkiye-AB müzakere süreci ve İKV’nin gerçekleştirdiği faaliyetlere değindi. Başkan Vardan, AB kurumlarının yenilenmesine şahit olduklarını, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi’nin göreve başladığını ve kısa bir süre sonra Brüksel’e tayin olduğunu, Türkiye’de Cumhurbaşkanı’nın ilk defa halk tarafından seçildiğini, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Dışişleri Bakanı ve Büyükelçi Volkan Bozkır’ın ise AB Bakanı ve Başmüzakereci olduğunu kaydetti. Son olarak da ülkemiz açısından önemli bir gelişmenin 7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilen genel seçimler olduğunu belirtti.
İki buçuk yıllık bir aranın ardından 22’inci faslın müzakerelere açıldığını, Geri Kabul Anlaşması imzalanarak vize serbestliği sürecine ilişkin görüşmelerin başladığını, KKTC ile Rum kesimi arasında görüşmelerin tekrar başladığını ve 17’inci faslın açılmaya hazır olduğunu kaydeden Vardan, iş dünyasını yakından ilgilendiren bir konu olan Gümrük Birliği’nin modernizasyonu sürecinin başlatılmasına ilişkin mutabakatın oluştuğuna işaret etti.
İKV açısından bu sene 50’inci Kuruluş Yıldönümünün kutladığına işaret eden Başkan Vardan, “Türkiye’nin AB Uzmanı” sloganını benimsediklerini belirterek; İKV’nin geçen 50 yıl içinde AB ile ilişkiler alanında, düşünce üreten ve kamuoyunu bilgilendiren saygın bir kurum niteliğini kazandığına, başta iş dünyası olmak üzere toplumun tüm kesimleri için AB konusunda bir referans noktası olduğuna vurgu yaptı.
İKV’nin son dönemdeki çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Vardan, Türkiye’nin AB müzakere sürecini yakından izlediklerini, AB üyeliği hedefinin bir Türkiye projesi olduğunu her zaman belirttiklerini, açılan ve açılamayan fasıllara ilişkin yayınlar hazırlandığını, süreçteki tıkanıklığın aşılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını, vize ve geri kabul alanındaki sürece ilişkin birçok yayın ve broşür hazırladığını, seminer ve konferanslar düzenlendiğini, dile getirdi. Ayrıca Avrupa Komisyonu’nun Vize Serbestliği Yol Haritası ile ilgili olarak hazırladığı ilk izleme raporunu Türkçe’ye çeviren ilk ve tek kurum olduklarını belirtti. Bu dönemde bir STA Bilgi ve Kapasite Merkezi oluşturduklarını belirten Başkan Vardan, mütevelli kurumların desteği ile özel sektörün başta TTIP süreci olmak üzere STA’ları izleme, inceleme ve görüş üretme birimi olarak çalışmaya başladıklarını ifade etti. Toplantı, seminer, konferans gibi faaliyetlerin de devam ettiğini belirten Vardan, süreç içinde başta AB’nin ilerleme raporları, vize serbestliği süreci, iklim değişikliği, gıda güvenliği olmak üzere birçok farklı konuda yeni yayınlar hazırlandığını kaydederek, aylık İKV Dergisi’nin 200’üncü sayısını geçtiğini, İngilizce yayınlar arasına IKV Monthly adı altında aylık bir gazetenin katıldığını açıkladı.
İKV’nin 50’inci Yıl hazırlıkları hakkında da bilgi veren Başkan Vardan, “50 Yıla 50 Proje” sloganı ile bu çalışmalara yön verdikleri ekledi. 50’inci Yıl kapsamında yapılan farklı bir çalışmaya imza attıklarını ve “Türkiye Kamuoyunda AB Desteği ve Avrupa Algısı” başlıklı yayını hazırladıklarını belirten Başkan Vardan, 18 ilde yapılan çalışmanın sonucuna göre ülkemizde AB’ye desteğin yaklaşık yüzde 62 oranında olduğunu açıkladı.
Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu eski Üyesi Štefan Füle’nin Türkiye’ye en son ziyaretlerinde düzenlenen sivil toplumla danışma toplantısını İKV olarak yönettiklerini kaydeden Başkan Vardan, AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ve Avrupa Komisyonu’nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides’in Türkiye ziyaretlerinde kendileri ile görüşerek AB sürecini ele aldıklarını belirtti. Başkan Vardan, son olarak, Sayın Cumhurbaşkanı’nın teşrifleriyle 9 Mayıs Avrupa Günü’nde; AB Bakanı, İKV Mütevelli ve Destekçi Kurumlar, iş dünyası, sivil toplum, üniversite ve medya çevrelerinin davetli olduğu geniş katılımlı bir toplantı ile İKV’nin 50’inci Yılını kutladıklarını ifade etti.
Bu yıl İKV’nin, G20 içinde yer alan C20 Yürütme Kurulu’nda bulunduğunu da belirten Vardan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Bodur Okyay’ın C20’nin Başkanlığı’na getirildiğini, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas’ın Kapsayıcı Büyüme Çalışma Grubu Başkanı olduğunu, Genel Sekreter Yardımcısı Melih Özsöz’ün ise C20’nin Şerpası seçildiğini açıkladı. Başkan Vardan, ayrıca Divan Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nu da Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirilmiş olmasından dolayı tebrik etti.
İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, sözlerine son verirken Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve AB Bakanına ayrıca, başta TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İTO Başkanı İbrahim Çağlar olmak üzere tüm Mütevelli Kurumların Başkanlarına ve Destekçi kurumlara İKV’ye vermiş oldukları destekten dolayı teşekkürlerini bildirdi. Başkan Vardan İKV Yönetim Kurulu üyeleri, İKV yönetici ve çalışanlarına da teşekkürlerini iteleterek konuşmasına son verdi.
İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan’dan sonra söz alan İKV’nin Mütevelli Kurumu İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yaklaşık 2,5 dönem gururla İKV Yönetim Kurulu Üyeliği yaptığını belirterek, birlikte çalışmalarından dolayı İKV Başkanlarına, Genel Sekreterliği’ne ve personeline teşekkür etti. Son dönemde İKV’nin 50’inci Yıl çalışmaları başta olmak üzere birçok alanda ortak çalışmalar yaptıklarını belirtti.
İKV Kurucu Kurumlarından İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan konuşmasında, İKV’nin 50 yıllık birikimine ve AB katılım sürecindeki önemine vurgu yaptı. Gümrük Birliği sürecinde Türkiye’nin yaşadığı sorunlara da değinen Bahçıvan, AB ülkelerinde Türk mallarının serbestçe dolaşırken, Türk işadamlarının hareketinin kısıtlanmasının, Gümrük Birliği çerçevesinde kabul edilemez bir engel olduğunu ifade ederek; Türkiye’nin AB üyeliğine aday olup, vize muafiyeti olmayan tek ülke olduğuna vurgu yaptı. Bahçıvan ayrıca, Gümrük Birliği’nin 20’inci yılına yaklaşmış olması nedeniyle revize edilmesi ve kapsamının değişen ticari koşullara bağlı olarak genişletilmesi gerektiğini ve bu konuda Ekonomi Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu Gümrük Birliği güncelleştirme görüşmelerinin en kısa zamanda başarıyla sonuçlanmasını beklediklerini ifade etti. Bahçıvan konuşmasında, küresel ölçekte ön yargıların ve nefretin büyük artış gösterdiği günümüzde, Türkiye’nin AB üyeliğinin gerek Avrupa’ya gerekse küresel dünya barışına büyük katkı sağlayacağını, AB’nin de bu katkıyı artık daha fazla görmezden gelmemesi gerektiğini dile getirdi.
İKV Mütevelli Kurumu TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete konuşmasında, İKV’nin 50 yıldır Türkiye-AB ilişkilerinin canlı tanığı olduğuna, Türkiye-AB ilişkilerine katkı sağlamasının yanı sıra iş dünyasının bilgilendirilmesinde de daima öncü rol oynadığına işaret etti. İKV’nin aynı zamanda AB konularında uzman bir düşünce kuruluşu olduğunun altını çizen Mete, Vakfın kuruluşuna öncülük edenleri de bu vesileyle saygı ve rahmetle andıklarını belirterek, Vakfın çalışmalarına liderlik etmiş tüm Yönetim Kurulu Başkanlarına da teşekkür etti. Başkan Ömer Cihad Vardan’a da başarılı çalışmalarından ötürü teşekkür eden Halim Mete, TOBB olarak İKV’ye her zaman destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini ifade etti.
İş dünyası olarak AB’ye bakış açısının “kazan-kazan” esasına dayandığını belirten Mete, AB üyeliğin gerçekleşmesi ise demokrasinin ve toplumun tüm kesimlerinin kazanacağına ve aynı zamanda Avrupa’nın da kazanacağına işaret etti. Türkiye’nin AB üyelik sürecinde Kopenhag siyasi kriterlerini karşılamak için çok ciddi reformlar gerçekleştirdiğini, ekonomi alanındaki köklü reformlarla da Maastricht Kriterleri’ni büyük ölçüde yakaladıklarını; ancak; son yıllarda yapısal reformların yavaşladığını başta enerji olmak üzere, ekonomik ve parasal politikalar, yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasıllarında müzakerelerin bir an önce açılması gerektiğini vurguladı. Halim Mete ayrıca Türkiye’nin AB ile ABD arasında yürütülen TTYO müzakerelerinin dışında kalmaması gerektiğini belirtti.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT