ANNE BEBEK ÜRÜNLERİNDE SAĞLIK, GÜVENLİK STANDARTLARI VE İTHALAT UYGULAMALARI

İKV VE BAGİDER İŞBİRLİĞİNDE ANNE-BEBEK ÜRÜNLERİNDE SAĞLIK, GÜVENLİK STANDARTLARI VE İTHALAT UYGULAMALARI SEMİNERİ DÜZENLENDİ

İKV ve Bebek Araç Gereçleri Üreticileri, İthalatçıları ve Perakendecileri Derneği (BAGİDER) ortaklığıyla 17 Haziran 2015 tarihinde “AB Katılım Sürecinde Anne-Bebek Ürünlerinde Sağlık, Güvenlik Standartları ve İthalat Uygulamaları” başlıklı seminer düzenlendi. Seminerin açış konuşmaları İKV Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mehmet Nuri Görenoğlu ve BAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Perviz Aran tarafından yapılırken, BAGİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Herman, İstanbul Gümrük Laboratuvar Müdürü Yaşar Çiftçi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Uzmanı Atilla Saka ve İKV Kıdemli Uzmanı Selen Akses seminer kapsamında birer sunum gerçekleştirdi.

Açış konuşmasında İKV Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mehmet Nuri Görenoğlu, 2015 yılının vakfımız için önemine değinerek, bu yıl İKV’nin 50. yaşını kutladığını aynı zamanda katılım müzakerelerinin de 10. yılı olduğunu belirtti. Mehmet Nuri Görenoğlu konuşmasında AB ve Türkiye ekonomisindeki değişimler karşısında başta Gümrük Birliği olmak üzere pek çok konuda revizyona ihtiyaç duyulan bir sürece tanıklık edildiğini kaydetti. Görenoğlu bu noktada 12 Mayıs tarihinde açıklanan Türkiye ve AB Gümrük Birliği’nin revizyonu konusunda varılan mutabakatı hatırlattı ve ikili ilişkilerin temel dayanağı niteliğindeki Gümrük Birliği’nin sadece Türkiye ve AB değil, üçüncü ülkelerle olan ticarete de yön verdiğini sözlerine ekledi.

BAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Perviz Aran ise açış konuşmasında, BAGİDER olarak sektörde yeni bir dernek olduklarını ve sektörün karşılaştığı sorunların analiz edilmesine, tüketicilere daha güvenli ve sağlıklı ürün sunulmasına ve sektördeki çalışmaların daha iyi sonuçlar getirmesine yönelik çalışmalarını yürüteceklerini açıkladı.

Açış konuşmalarını takiben seminerin ilk panelisti olarak BAGİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Herman “Türkiye’de Anne-Bebek Ürünleri Sektörüne Genel Bakış” başlıklı sunumunda, dernek olarak ürünlerde AB standartlarının yakalanmasını ve bu amaçla piyasada bulunan ürünlerin incelenmesini önemsediklerini belirtirken,  Türk mevzuatında sorunların olduğuna, bazı ürünlere getirilen ek vergilere ve dolayısıyla tüketiciye yansıyan yüksek fiyatların varlığına dikkat çekti. Sami Herman, sektörde büyüyen üretici sayısına dikkat çekerken, eğitimli ve ürün bilgisine sahip ihtisas sahibi çalışanların bulunmasının da zorlaştığını ifade etti. Oyuncak ürünleri dâhil, Türkiye’de 6,5 milyon liralık bebek sektörü pazarının var olduğunu belirten Sami Herman, özellikle bebek tekstilinin bu pazarın yüzde 37’sini oluşturarak ilk sırada yer aldığını kaydetti. Türkiye’deki perakende satış fiyatlarının AB’den fazla olmasını önemli bir unsur olarak nitelendiren Sami Herman, yüksek maliyetli testlerin de sektör için olumsuz bir tablo oluşturduğunu belirtti.

Seminerde İstanbul Gümrük Laboratuvar Müdürü Yaşar Çiftçi “İthalatta Gümrüklerde Uygulanan Ürün Test ve Analiz Uygulamaları” başlıklı sunumda, AB’ye uyum çalışmaları kapsamında 2001 yılında başlatılan ve  modernizasyon sürecinden geçen 6 adet gümrük laboratuvarlarının çalışma usullerinden bahsetti.  Mevzuat dâhilinde uygulanan yasaklı kimyasal maddeler hakkında bilgi veren İstanbul Gümrük Laboratuvar Müdürü Yaşar Çiftçi, AB ve Türkiye’deki uygulamaların karşılaştırıldığında Almanya’daki numune sayısının 39 bin 569 olduğunu ve İstanbul laboratuvarında Mayıs 2015 itibariyle bu sayının 37 bin 462 olduğunu açıkladı. Piyasa gözetim ve denetim beyannamelerindeki sayının ise Türkiye’de 594’e ulaştığını belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Uzmanı Atilla Saka, “Tüketici Ürünlerinde Piyasa Gözetimi ve Denetimi Mevzuatı ve Uygulamaları” başlıklı sunumunda, piyasada tüketiciye sunulan ürünlerin güvenliği ve sağlığa etkisi gözetilerek denetim yapıldığını aktardı. Uzman Atilla Saka, Bakanlık olarak planlamaları, AB mevzuatına, uluslararası standartlara ve AB’nin erken uyarı sistemi olan RAPEX raporlarının verilerine dayanarak yaptıklarını açıkladı. Atilla Saka hâlihazırda Türkiye’de yaklaşık 260 teknik ürün mevzuatının AB’ye uyumlu olduğunu sözlerine ekledi.

İKV Kıdemli Uzmanı Selen Akses ise “AB’nin Yeni Ticaret Politikası Nasıl Şekilleniyor?” başlıklı sunumunda, dünya ticaret sistemine genel bir bakışı sunarak, AB’nin ticaret politikasının ana hatlarını ve müzakereleri süren AB ve ABD arasındaki TTYO süreci hakkındaki güncel bilgileri katılımcılarla paylaştı. Selen Akses konuşmasında sektör bazında yapılan müzakerelerde, TTYO’da ürün güvenliği ve tüketicinin korunmasının ön planda tutulduğunu ve tekstil ile hazır giyimde çocuk ürünleri alevlenebilir riskine karşı, ABD’de bu tür ürünlerin teste tabi tutulduğunu aktardı. Bu testlerin ABD ve yurtdışında bulunan laboratuvarlarda yapıldığını ancak ABD dışındaki laboratuvarların Amerikalı yetkili kuruluşlar tarafından onaylanmış olması gerektiğini vurguladı. AB’de ise hazır giyim ürünlerinin teste tabi tutulmadığını belirten Kıdemli Uzman Selen Akses, çocuklar için ilaçların test edilmesinde dikkate alınan uluslararası standartların güçlendirilmesine ilişkin müzakerelerin devam ettiğini açıkladı.
 

 

2015

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT