34. TÜRKİYE-AB KİK TOPLANTISI BRÜKSEL’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye - AB Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 34'üncü toplantısı, 8-9 Nisan 2015 tarihlerinde Brüksel'de gerçekleştirildi. Türkiye-AB KİK Eş Başkanları, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası Danışmanı Cveto Stantic başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır başta olmak üzere, Türkiye ve AB tarafından çok sayıda bürokrat ve sivil toplum temsilcisi katıldı.
Türkiye kanadında TOBB, HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, KAMUSEN, MEMURSEN, TZOB, TİSK ve TESK’in hazır bulunduğu AB-Türkiye 34. KİK toplantısında, İKV Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli, İKV Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz ile İKV Brüksel Temsilcisi M. Haluk Nuray da hazır bulundu. Toplantının birinci günü gerçekleştirilen “Vize Liberalizasyonu Uygulamasındaki Gelişmeler” başlıklı oturumda, İKV Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz bir sunum gerçekleştirdi.
KİK’in 34. toplantısında yaptığı konuşmada AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, katılım müzakerelerinde siyasi engeller sebebiyle son 4 yılda sadece bir fasıl açılmasına rağmen, Türkiye'de reformların kararlılıkla sürdüğünü belirtti. Türkiye'nin AB müktesebatına uyum çabaları kapsamında son 4 yılda TBMM'de 167 reform yasasının kabul edildiğini hatırlatan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, bugün itibariyle siyasi engellerin kalkması halinde Türkiye’nin müzakerelere konu olan toplam 34 fasıldan 28'ini açmaya ve 14'ünü kapatmaya hazırlıklı olduğunu ve 2 yılda tüm fasıllarda müzakereleri tamamlayabileceğini dile getirdi. Bakan Volkan Bozkır, AB üyesi ülkelerin GSMH’lerine oranla kamu borç stoklarının yüzde 60'ın ve bütçe açıklarının yüzde 3'ün altında olmasını öngören Maastricht ekonomik kriterlerinde Türkiye'nin 22 AB üyesinden daha iyi durumda olduğunu ifade etti. Gerekli kriterlerin karşılanmasının ardından AB'nin Türkiye'ye vize muafiyeti kararı alırken herhangi bir endişe içinde olmaması gerektiğini belirten Bozkır, kamuoyu yoklamalarına göre, Türkiye'de AB üyeliğinin referanduma götürülmesi halinde, toplumun yaklaşık yüzde 72'sinin üyeliğe "evet" diyeceğini ve bunun önemli bir destek olduğunu vurguladı.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın katıldığı oturumda konuşmacı olan Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye Masası Şefi Jean-Christophe Filori ise, ekonomik ve parasal politika faslının en kısa sürede müzakerelere açılabilmesi için teknik hazırlıkların tamamlandığını ve üye ülkelerin onayını beklediklerini söyledi. Filori, AB sürecindeki olumlu gelişmeler olarak Türkiye'nin katılım sürecine bağlılığını teyit etmesini, Türkiye ve AB arasında son dönemde sıklaşan üst düzey karşılıklı ziyaretleri, Gümrük Birliği'nin reformu için çalışmaların başlatılmasını, süren vize muafiyeti müzakerelerini, enerji alanında üst düzey siyasi diyalog başlatılmasını, ekonomik diyalog başlatma hazırlığını, terörle mücadele diyaloğunu ve çözüm sürecindeki olumlu gelişmeleri sıralarken; bu olumlu adımlara gölge düşüren etmenler olarak yargının bağımsızlığı ve temel özgürlüklerle ilgili bazı menfi gelişmeleri, yasama sürecinde ilgili taraflara yeterince danışılmamasını ve sosyal medyaya yönelik "orantısız kısıtlamaları" dile getirdi.
Toplantının birinci günü gerçekleştirilen “Vize Liberalizasyonu Uygulamasındaki Gelişmeler” başlıklı oturumda ise, Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestliği diyaloğu ele alındı. Oturumda Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, Avrupa Komisyonu İçişleri Genel Müdürlüğü Uluslararası İşbirliği Birimi yetkilisi Francesco Luciani ve İKV Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz birer sunum gerçekleştirdi.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT