BAŞKAN VARDAN ULUDAĞ EKONOMİ ZİRVESİ’NDE
İKV ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, 13-14 Mart 2015 tarihlerinde dördüncüsü gerçekleştirilen Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katıldı. Zirve’nin “Afrika: Fırsat kapısı” başlıklı panelinde bir konuşma yapan İKV ve DEİK Başkanı Vardan, katılımcılara Afrika’da Türk iş dünyası için mevcut fırsatlar, Afrika’da iş yapmanın püf noktaları ve 2023 hedefleri doğrultusunda Afrika’dan beklentiler konularında bilgi verdi.
Afrika'nın, Türkiye ve dünyanın hemen her ülkesi için çok önemli olduğunu, bazı ülkelerin de bu coğrafyanın önemini daha yeni anlamaya başlandığını söyleyen Başkan Vardan, Afrika’da toplam nüfusun 1 milyara yakın olduğunu, 2060’lara kadar bu nüfusun ikiye katlanmasının beklendiğini ifade etti. Dünyaca ünlü The Economist dergisinin 13 yıl arayla basılmış kapaklarını katılımcılar ile paylaşan Başkan Vardan, yıllar öncesindeki bir kapakta Afrika'nın "Ümidi olmayan, çok sıkıntılı bir kıta" olarak tanımlandığını, daha sonra 2 Mart 2013 tarihli kapakta ise Afrika'nın fırsatlarından bahsedildiğine dikkat çekti. Afrika'ya yönelik benzer durumun Türkiye'de bürokrasi ve dış temsilciliklerde de vaki olduğunu vurgulayan Vardan “90’lı yılların başlarında ve ortalarında biz MÜSİAD olarak Afrika’ya gitmek istediğimizde büyükelçilerimiz ve diğer yetkililer oraya niye gitmek istediğimizi sorguluyorlardı; 'burada vakit kaybetmeyin' diyorlardı. Şimdi ise durum 180 derece farklı. Tüm büyükelçilerimiz bizleri Afrika'ya davet ediyor ve fırsatları kaçırmayalım diye adeta yalvarıyorlar” dedi.
Konuşmasında insanın olduğu her yerde ihtiyaçların bulunduğuna dikkat çeken İKV ve DEİK Başkanı Vardan, Türk firmalarının yaptıkları yatırımlar, ürettikleri mallar ve verdikleri hizmetler ile Afrika’da büyük iş potansiyeli imkanlarına sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Afrika'da sadece ticaret değil yatırım işbirliklerine de önem verilmesi gerektiğine de değinen İKV ve DEİK Başkanı, Türk özel sektörünün tek resmi yetkili temsilcisi DEİK olarak, mevcut 121 iş konseyinin 22’sinin, Afrika kıtasındaki ülkelerde bulunduğunu ve DEİK olarak Büyükelçiliklerimizin bulunduğu her ülke de yeni bir iş konseyi oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Buna göre 39 olan Büyükelçiliklerimizin sayısına ulaşmak üzere 17 ülkeyle daha iş konseyi kurulacağını söyledi. Mevcut ve yeni iş konseyleri ile Türk iş dünyasının Afrika ile birebir ve daha yakın işbirliği içerisine gireceğini kaydeden Vardan, bunun Türkiye’nin ve Türk iş dünyasının Afrika’daki itibarını artıracağına dikkat çekti.
Başkan Vardan konuşmasında ayrıca şunları söyledi; “Hepinizin malumu olduğu üzere Afrika 2000’den sonra küresel ilgiyi üzerine çekti. Kıtada etkinlik gösteren ülkelere ilaveten Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkeler de Afrika’da aktif olma çabasına girdiler. İngiltere, Fransa gibi aktörler kıtada daha çok güvenlik kaygıları merkeze alarak siyasi ve askeri angajmanlara girerken yeni aktörler daha çok ekonomik menfaatler ile hareket etmeye başladılar. Bazı ülkeler Afrika için özel ordular kurarken, bazıları da Afrika’da yerleşik askeri üstler kurdular” dedi.
İKV ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde ayrıca, Mozambik'in Maputo Belediye Başkanı Başdanışmanı Irene Tomas Boane; Kenya Shah Group CEO’su Vimal Shah; Zambia eski Ekonomi Bakanı ve iş adamı Situmbeko Musokotwane ile Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı da birer konuşma gerçekleştirdi.
13-14 Mart 2015 tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirilen Uludağ Ekonomi Zirvesi, Türkiye’nin en önemli ekonomi buluşmalarından bir tanesi. 25’i yurt dışından olmak üzere 65 konuşmacıyı bir araya getiren Zirve’de bu yıl,Avrupa Birliği Merkez Bankası’nı sekiz yıl başarıyla yöneten ECB Eski Başkanı Jean Claude Trichet; Time Dergisi tarafından 2013 yılında dünyanın en önemli 100 kişisinden biri olarak gösterilen Google Ideas CEO’su Jared Cohen ve Almanya’nın en çok satan gazetelerinden Bild Gazetesi Yayın Yönetmeni Kai Georg Diekmann da birer konuşma yaptı. Zirve de ayrıca ekonomi ve siyaset dünyasına yön veren birçok isim düzenlenen panellerde katılımcılara bilgi verdi.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT