İKV BAŞKANI VARDAN BURSA’DA KONUŞTU
İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, 20 Ocak 2015 tarihinde, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen "Yeni Türkiye Yolunda İç ve Dış Ekonomik İlişkiler" konulu toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Toplantı öncesinde Anadolu Ajansı’na açıklama yapan Vardan, Fransa’daki terör saldırılarını kınadığını belirtti.
Vardan, "Terörizm her tarafta terörizmdir. Biz Türkiye'de buna benzerlerini, daha şiddetlisini yıllardır çektik. Dünyanın hemen her tarafında da binlerce, bazı yerlerde de milyonlarca insan bu şekilde maalesef hayatlarını kaybetti. Aslında bu olaya baktığımız zaman bunu tasvip etmek mümkün değil" diye konuştu.
Bu tür olayları belli bir kesime mal etmenin yanlış olduğunu dile getiren Vardan, şöyle konuştu:
"Olayların kök ve sebeplerini ortaya çıkarmamamız lazım. Niçin, nasıl oluyor. Niçin insanlar bu hale geldi diye bunları araştırmamız gerekiyor. Bir kere şunu söylememiz lazım, barıştan kime zarar gelir. Barıştan herkese yarar gelir. Ortadoğu bizim kendi coğrafyamız, yıllardır kanayan bir yara. Biz ister miyiz ki Suriye'de, Irak'ta, İran'da, Ukrayna'da veya Mısır'da kavga, dövüş olsun, insanlar birbirleriyle savaşsınlar. Bütün bunlara baktığınız zaman hakikatten böyle kirli ellerin buralara girip karıştırdığını ve sonradan bu ülkelerin bir türlü kendini toparlayamadığını görüyorsunuz. Arkasından da türlü türlü bunların neticeleri ortaya çıkıyor. Hiç hoşumuza giden bir hadise değil. Tabi bu, iş dünyası olarak bizi ciddi manada ilgilendiriyor."
Vardan, İKV’nin faaliyet alanının oluşturan Avrupa Birliği ve vize konusunda bilgi verdi ve vize uygulamasının Türk vatandaşları için AB ülkelerine girişte önemli bir engel oluşturduğunu ve terörle mücadele kapsamında AB’nin vize uygulamalarını daha da katı hale getirmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.
Türkiye'nin dünya barışından yana olduğunu vurgulayan Vardan, şöyle devam etti:
"Bu olaylardan sonuç itibarıyla biz menfi şekilde etkilenecekmişiz gibi görülüyor ki inşallah umarız böyle bir durum söz konusu olmaz. Olaylar bizim istediğimiz olaylar değil. Olayların çıkmasına sebebiyet veren bizler değiliz. Sonuçta da maalesef bu işten bizler etkileniyoruz. Umarız böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız.”
Vardan, Türkiye ve AB’nin yakın coğrafyasındaki çatışmalara değindi ve Ukrayna krizi ve Ortadoğu’daki çatışmaların iki tarafın işbirliğini gerekli kıldığını hatırlattı. Vardan, Türkiye’nin AB üyesi olmadığını, ancak üyelik için çalıştığını, 50 yılı aşkın bir süredir AB’nin kapısında beklediğini belirtti ve Ukrayna krizinde AB yetkililerinin Türkiye’nin de Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmasını beklemesinin haksız olduğunu ekledi.
Vardan, açıklamasının ardından toplantıya katıldı ve Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmeler ve mevcut ihracatı artırma çabalarına değindi. Vardan, durgunluktan çıkamayan AB ekonomileri karşısında, Türkiye’nin yüzde 3’lük büyüme oranının devam ettirmesinin önemli olduğunu belirtti. Vardan, Türkiye olarak bu büyüme oranını daha da artırmak, ihracatı geliştirmek, ürün yelpazesini çeşitlendirmek, inovasyon ve yüksek teknolojiye ağırlık vermek suretiyle 2023 hedeflerine ulaşılabileceğine dikkat çekti. İKV Başkanı, Türkiye’de demokratik bir kalkınma modelinin devamlılığı açısından AB perspektifinin devam ettirilmesi gerekliliğini de vurguladı.
Panele katılan MÜSİAD Eski Genel Başkanı Doç. Dr. Ömer Bolat ise, “Avrupa Birliği ülkelerinin 2008 krizinin etkisinden kurtulamadığı bir yıl olarak geride bıraktığımız 2014’de Türkiye, yılı yüzde 3 oranında bir büyüme performansı ile kapattık. Çevre ülkelerde bir takım olumsuzlukların baş gösterdiği ve devam ettiği bir yılda bu büyüme olumlu karşılanabilir; fakat 2023 hedeflerine giden yolda yeterli değildir. Bu tabloya bakıldığında 2014 yılında İslam coğrafyasında ve çevre ülkelerde yaşanan sıkıntıların büyümemizi en az 1 puan etkilediği de göz ardı edilmemelidir. Ben 2015 yılının yazıp çizilen korku senaryolarının aksine daha da iyi geçeceğini düşünüyorum. Türkiye’de güven ve istikrarın hakim olması, ekonomideki eski kırılganlıkları ortadan kaldırmıştır. Bu yüzden bizler, devletimize güvenmeli, ihracatı nasıl artırabiliriz onu düşünmeliyiz” ifadelerini kullandı.
MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni ise, Türkiye ekonomisinin son yıllarda önemli bir gelişme kaydettiğini vurgulayarak, “Ülkemiz ekonomisi geçmiş yıllarda büyük sıkıntılar çekmesine rağmen son 12 yılda oldukça iyi bir performans sergileyerek, bugün Batı ülkelerinin gıpta ettiği bir konuma gelmiştir. Gelişmesini ve büyümesini önümüzdeki yıllarda da sürdürecek olan Türkiye ekonomisi, ihracata dayalı büyüme modeli ve yüksek katma değerli ürün üretme politikasını benimsemiş olması sebebiyle dünyadaki yerini üst sıralara çıkaracaktır. ‘Yeni Türkiye’ güven, istikrar, birlik, beraberlik en önemlisi de memleket sevdalısı işadamlarının omuzlarında yükselecektir ” dedi.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT