İKV’NİN KKTC TEMASLARI
27-28 Kasım 2015 tarihlerinde KKTC'ye bir ziyaret gerçekleştiren İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ziyaret kapsamında Lefkoşa ve Girne'de bir dizi üst düzey görüşme gerçekleştirdi.
27-28 Kasım 2015 tarihlerinde KKTC'ye bir ziyaret gerçekleştiren İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve İKV heyeti, ziyaret kapsamında Lefkoşa ve Girne'de bir dizi üst düzey görüşme gerçekleştirdi. BM arabuluculuğunda Kıbrıs meselesine çözüm bulmak üzere sürdürülen müzakerelerin ivme kazandığı bir dönemde düzenlenen ziyaret kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde, müzakere sürecinde kaydedilen gelişmeler ve işbirliği olanakları ele alındı. İKV Başkanı Zeytinoğlu’na ziyarette, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, İKV Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz ile İKV Uzmanı Yeliz Şahin eşlik etti.
İKV Başkanı, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı Tarafından Kabul Edildi
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve beraberindeki heyet, 27 Kasım 2015 tarihinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi. KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşmede, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin de hazır bulundu.
Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik BM arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde kaydedilen gelişmelerin ele alındığı görüşmede, KKTC Cumhurbaşkanı, Kıbrıs meselesinin çözümü yönünde önemli gelişmeler yaşandığını teyit etti. “Farklı dinden faklı dilden iki toplum, bu topraklarda savaştık, barışmayı da öğrenelim diyoruz, bunun için çalışıyoruz” diye konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs meselesine ilişkin diplomatik çabaların elli yıldır noktalanmadığını kaydederken, bu kez çözüm için sona gelindiği görüşünün hâkim olduğunu dile getirdi. Annan Planı’nın onaylanması sürecinde, AB üyeliğini garantileyen Rumların çözüme “hayır” dediğini, Türklerin ise “evet” dediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, o dönem her iki tarafın da birtakım hataları olduğunu, daha sonraki yıllarda bazı açılımlar olmasına rağmen, geç kalındığını ve çözüm için 10 yılın kaybedildiğini belirtti. “AB’ye üye olmak demek her şey güllük gülistanlık olacak demek değil” ifadelerini kullanan Akıncı, Rum tarafının Yunanistan’daki krizden etkilendiğini ve Yunan bankaları çökünce Rum bankalarının da çöktüğünü belirtti. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, ekonomik krizin etkilerini bertaraf etmeye çalışan Rum tarafının, Ada'da çözümle birlikte 75 milyonluk Türkiye pazarına erişim imkânı elde etmenin sağlayacağı muhtemel ekonomik getirilerini kavradığını kaydederek, ekonomik krizden bir barış projesi ile çıkabileceğini gördüğünü kaydetti.
Kıbrıs meselesinin kalıcı çözüme kavuşturulmasının tek başına Türkiye'yi AB üyesi yapmaya yetmemekle birlikte, Türkiye’nin AB üyelik sürecine önemli katkılar yapacağına değindi. Akıncı, KKTC'nin çözüm sonrasında AB içerisinde yer almasıyla birçok faslın üzerindeki engellemelerin kalkacağını, Türkçenin AB resmi dilleri arasına katılacağını ve AB'de bazı kesimlerin Türkiye'ye karşın direncinin kırılacağını belirtti.
Akıncı, BM arabuluculuğundaki müzakere sürecinde Rum tarafının bazı takıntılarını aşması halinde daha hızlı ilerleyebileceklerini vurguladı. Özellikle güven artırıcı önlemlerden iki taraftaki mobil telefon operatörleri arasında işbirliğinin sağlanması konusunda Rum tarafının mevcut yasadaki bir maddeyi mazeret olarak öne sürdüğünü kaydetti. Türk tarafı olarak oldukça zorlu konuları çözdüklerini kaydeden Akıncı, Derinya sınır geçiş noktasının açılması yönünde ilerleme kaydettiklerini ve askeri bölgede bulunan 30 noktada kayıp şahısların aranmasının önünü açtıklarını ifade ederek, Rum tarafının da daha kararlı olması gerektiğini söyledi.
Federal çatı altında birleşmenin iki tarafa da yarar sağlayacağının altını çizen Akıncı, Rum uçaklarının Türk hava sahasını kullanmadıkları için daha fazla yakıt harcadıklarını belirtti. Türkiye ile işbirliğinin söz konusu olmaması nedeniyle Ada’nın çevresindeki muhtemel doğalgaz kaynaklarının Avrupa'ya iletilmesinde Rum tarafının daha maliyetli seçeneklere yönelmesine yol açtığını ifade eden Akıncı, bu alanlardaki maliyetlerin çözümle birlikte oluşacak işbirliği imkânları sayesinde azaltılabileceğinin altını çizdi. Bunların yanında, limanların açılması ve Türkiye'den gelen suyun "barış suyu" adıyla Rum tarafı ile paylaşılması ihtimalinin de doğacağını kaydetti. Türkiye’den sudan sonra elektrik de gelmesi halinde her iki taraftaki elektrik şebekelerinin birleştirilmesi (enterkonektivitenin sağlanması) ile Türkiye'den Avrupa'ya uzanan bir elektrik şebekesi oluşacağına dikkat çekti. Çözümün sağlanması halinde Kıbrıs'ın eğitim, turizm ve enerji adası olacağını kaydeden Akıncı, “bunun için barış lazım, bu vizyona inanan insanlar lazım” dedi.
Görüşmede, TOBB’un katılımıyla 2010 yılında oluşturulan ancak KKTC’deki hükümet krizleri nedeniyle son dönemde işlevini tam olarak yerine getiremeyen KKTC Yatırım Danışma Konseyi’nin yeniden canlandırılması konusu ele alındı. Bu platforma İKV’nin de katılımının sağlanması gerektiği konusu üzerinde duruldu. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Ada’daki sürecin anlatılması için Ocak 2016’da İstanbul’da bir konferans düzenlemek istediklerini belirtti. Bu kapsamda, Dışişleri Bakanı Çolak’ın katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenmesi, bunu takiben de KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Türk iş dünyası temsilcileriyle bir araya getirilmesi önerisinde bulundu.
İKV Başkanı Zeytinoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'ya Ada’da çözüme yönelik oldukça umutlu bir atmosferin oluştuğu bir dönemde KKTC’yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İKV Başkanı, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya bu ay 50’nci yılını geride bırakan İKV'nin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Akıncı, İKV’nin çalışmalarını uzun zamandır takip ettiğini söyledi.
İKV Başkanı Zeytinoğlu, görüşmenin sonunda KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'ya İKV'nin 50'nci kuruluş yılı anısına yaptırılan çini çalışması ile son dönem İKV yayınlarından oluşan seti takdim etti.
İKV Başkanı, KKTC Dışişleri Bakanı Çolak’ı Makamında Ziyaret Etti
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve beraberindeki heyet, 27 Kasım 2015 tarihinde KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak'ı makamında ziyaret etti. KKTC Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin de hazır bulunduğu görüşmede, Kıbrıs’ta BM arabuluculuğunda sürdürülen müzakere sürecinde yaşanan gelişmeler ve olası işbirliği olanakları değerlendirildi.
Ada’daki müzakere sürecine ilişkin “tünelin ucunda ışık var” ifadelerini kullanan KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Türkiye'nin müzakerelere yönelik pozisyonunun AB ile ilişkileri açısından önemli olduğunu kaydetti. Çolak, Türkiye'nin AB üyeliğini elde etmek için attığı adımların hızının Kıbrıs meselesine yönelik tutumuna da yansıdığını belirtti. Hâlihazırda Kıbrıs’ta çözüm konusunda konsensüsün sağlandığını ve bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kıbrıs müzakerelerinde uzun zamandır arzu edilen atmosferin oluştuğunu kaydeden Çolak, Ankara'daki temasları sırasında Türkiye'nin Kıbrıs'ta çözüme olan ilgisinin yüksek olduğunu gözlemlediğini ve bunun kendilerini motive ettiğini belirtti.
Müzakerelerde oluşan olumlu ortamın taraflar arasında yüzde yüz anlaşma sağlanacağı anlamına gelmeyebileceğini de ifade eden Çolak, bu bağlamda Annan Planı'nın Rum tarafınca reddedilmesinin yarattığı travmaya atıfta bulundu. “Yine de ümit verici çok şey var” diye konuşan Çolak, KKTC'nin yapması gereken birçok ev ödevi olduğunu vurguladı. 2004 sonrası dönemde, Annan Planı aleyhinde oy kullanan Rum tarafının tek yanlı AB üyeliğiyle birlikte AB’nin Türk tarafına verdiği sözleri tutmamasının, Türk tarafında da motivasyon kaybına yol açtığını ve bu nedenle de gerekli hazırlıkların yapılamadığını açıkladı.
İki toplumdan temsilcilerin katılımıyla ad hoc AB Uyum Komitesi kurulmasının oldukça önemli bir gelişme olduğunu belirten Çolak, Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker’in Kıbrıs İyi Niyet Misyonu Özel Temsilcisi’nin Van Nuffel’in de Komiteye destek verdiğini belirtti.
Müzakere sürecinin kartopu etkisiyle ilerlediğini kaydeden KKTC Dışişleri Bakanı Çolak, müzakerelerde mülkiyet başlığında görüşmelerin tamamlanmadığını ve toprak başlığının henüz ele alınmadığını, garantilerin garantör devletlerin katılımıyla düzenlenecek beş taraflı uluslararası konferansta görüşüleceğini söyledi. Çolak, kısa sürede yapılması gereken çok fazla şey olduğunu belirtirken, bunları başarmanın mümkün olduğunu vurguladı.
Mayıs ayında Rum tarafında gerçekleşecek parlamento seçimlerinin müzakerelere olası etkisini değerlendiren Çolak, al-ver süreci devam ederken Rum tarafında seçimler öncesinde oluşacak ortamın, süreci olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Müzakerelerde önemli ilerlemeler sağlanması yoluyla seçimlerin ertelenmesi veya seçimlerin muhtemel çözüm anlaşmasına ilişkin referandumla birleştirilmesi gibi ihtimaller üzerinde de durulduğunu kaydetti.
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Çolak'a İKV tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi ve Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan son gelişmeleri aktardı. Görüşmenin sonunda İKV Başkanı Zeytinoğlu, Dışişleri Bakanı Çolak’a İKV'nin 50'nci kuruluş yılı anısına yaptırılan çiniyi takdim etti. Dışişleri Bakanı Çolak da İKV Başkanı’na Kıbrıs’a özgü çerçeveli Lefkara işi hediye etti.
İKV Başkanı, KTTO Başkanı Toros ile Bir Araya Geldi
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve beraberindeki heyet, 27 Kasım 2015 tarihinde Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nı (KTTO) ziyaret ederek, KKTO Başkanı Fikri Toros ile bir araya geldi. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KTTO Başkanı Toros’a İKV tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi ve Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan son gelişmeleri aktardı. KKTO'nun çalışmaları hakkında bilgi veren KKTO Başkanı Toros, iş dünyası olarak Ada'da çözümü desteklediklerini ve siyasi bölünmüşlüğe rağmen, her iki taraftaki işadamları arasındaki ilişkilerin oldukça yoğun şekilde devam ettiğini belirtti.
Toros, Rum tarafı Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Pilidis ile birlikte Kıbrıs'ta olası çözümün ekonomik getirileri konusunda üçüncü ülkeleri bilgilendirmek üzere yoğun lobi faaliyetleri yürüttüklerini kaydetti. Liderler arasında siyasi çözüme ilişkin sürecin yanı sıra, iki taraftaki iş adamları arasında ortaklıkların geliştirilmesinin çözümün arkasındaki itici güç haline gelebileceğini belirten Toros, böylece iki tarafın liderini çözüme ulaşmak dışında bir seçenek bırakmayacak geri dönülemez bir noktaya (point of no return) getirebileceklerine inandıklarını belirtti. İKV ile KTTO arasındaki işbirliği olanaklarının da ele alındığı toplantıda, Türkiye’nin AB uyum süreci konusunda önemli birikime sahip İKV'nin KKTO’ya AB uyum sürecinde nasıl destek verebileceği konusu değerlendirildi.
Görüşmenin sonunda, İKV Başkanı Zeytinoğlu, KKTO Başkanı Toros’a İKV’nin 50’nci yılı anısına yaptırılan çini çalışması ile son dönem İKV yayınlarından oluşan bir set takdim etti. KTTO Başkanı Toros da İKV Başkanı Zeytinoğlu’na KTTO’nun yayınları ile Lefkoşa kapıları çalışmasını hediye etti.
İKV Başkanı, KTSO Başkanı Çıralı ile Görüştü
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve beraberindeki heyet, 28 Kasım 2015 tarihinde, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı ile görüştü. KTSO Başkanı Çıralı'yı, İKV'nin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgilendiren İKV Başkanı Zeytinoğlu görüşmede, KTSO'nun çalışmaları ve Kıbrıslı Türk sanayicilerin Ada'da çözüme yönelik sürdürülen müzakere sürecine bakışı konusunda Çıralı'dan bilgi aldı.
Ada'da bir umut ortamı oluştuğunu kaydeden KTSO Başkanı Çıralı, hidrokarbon yataklarının keşfinin ve her iki taraftaki ekonomik şartların Ada'da çözümün yakın göründüğü değerlendirmesinde bulundu. Her iki tarafta da çözüm yönünde irade olduğunu söyleyen Çıralı, Türkiye'nin de Ada'da çözümü desteklediğini belirtti. 750 üyesi bulunan KTSO'nun aktif üye sayısının 650 civarında olduğunu ifade eden Çıralı, KKTC'deki sanayicilerin sorunları hakkında İKV Başkanı’nı bilgilendirdi. Çıralı, KKTC'de sanayicilerin sorunlarını enerji, asgari ücret ve finansman maliyetlerinin yüksekliği olarak sıraladı. Görüşmede, İKV ile KTSO arasındaki işbirliği olanakları da değerlendirildi.
İKV Başkanı, “Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası Yatırım Zirvesi”nde Konuştu
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 28 Kasım 2015 tarihinde KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu'nun himayesinde Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW) ve Avrupa İşadamları Kulübü (EBC) işbirliğinde düzenlenen Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde bir konuşma yaptı.
Türkiye, Almanya, Polonya, Fransa, Mısır başta olmak üzere çok sayıda ülkeden yatırımcılar, iş insanları ve akademisyenlerin katıldığı zirvenin açış konuşmalarını, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, DMW Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, EBC Başkanı Zbignew Roch, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Tarkan Kadıoğlu, KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür, KKTC Ekonomi Sanayi Ticaret Bakanı Sunat Atun ve KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu gerçekleştirdi.
Başbakan Ömer Kalyoncu, açış konuşmasında, Ada’da çözüme varılmasıyla ticari, turistik faaliyetlerin yanı sıra, hidrokarbon yatakları ile doğal zenginliklerin işletilmesi anlamında ve bölgedeki tek AB üyesi ülke olunmasından dolayı önemli kazanımlar elde edeceklerini kaydetti. Kıbrıs’ın uluslararası eğitim adası olmasının ve yüksek eğitim düzeyine vurgu yapılması gerektiğini belirten Başbakan Kalyoncu, Ada’nın çözümle birlikte yatırımlar için cazibe merkezi haline geleceğinin altını çizdi. Başbakan Kalyoncu, KKTC’deki lokomotif sektörlerden turizm ve yükseköğretim sektörlerinin büyük gelişme göstererek cari işlemler açığının azalmasına ve ekonomik büyümeye katkı sağladığını ifade etti.
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasında Ada’da çözüm yönünde tarihi bir dönüm noktası yaşandığına dikkat çekerken, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözümün taraflara enerji, doğal kaynaklar, yatırımlar ve ticaret bakımından getireceği kazanımları vurguladı.
Konuyu Türkiye-AB ilişkileri açısından değerlendiren İKV Başkanı, AB’nin Rum tarafının üyelik sürecini doğru şekilde yönetmemesi ve koşulluluk ilkesini asimetrik bir şekilde uygulaması sonucu, Güney’de halkın yüzde 76’sının Annan Planı’na hayır oyu veren Rum tarafının adeta ödüllendirilerek AB’ye üye olduğunu, AB’nin Ada’da kapsamlı çözüme “evet” diyen Türk tarafının tabi olduğu izolasyonları sonlandırmaya yönelik verdiği sözlerin pratikte karşılık bulamadığının altını çizdi. Avrupa Komisyonu tarafından sunulan girişimlerden Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün Rum tarafının engellemeleri nedeniyle hayata geçirilmediğini ve Türk tarafı haksız şekilde izolasyonlara maruz kalmaya devam ettiğini vurguladı. Rum tarafının tek yanlı AB üyeliğiyle Kıbrıs meselesinin Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir sorun alanı haline geldiğini kaydetti.
İKV Başkanı Zeytinoğlu, Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri sürecinde tüm fasılların geçici olarak dahi kapatılmasının ve 14 faslın açılmasının Kıbrıs meselesinin farklı boyutları nedeniyle engellendiğini hatırlattı. İKV Başkanı Zeytinoğlu, bu yönden Ada’da kalıcı ve adil çözüme varılmasının Türkiye’nin katılım müzakereleri sürecinde bir katalizör görevi göreceğini belirtti.
Çözümle birlikte KKTC’de önemli yatırım potansiyeli teşkil eden sektörler için büyük imkânların doğması beklendiğini kaydeden İKV Başkanı, turizm, ulaştırma (özellikle denizcilik) ve inşaat sektörlerinde yatırımların artmasının ve KKTC’de gelişmiş sektörler arasında yer alan yükseköğretim, enerji, finans ve sigortacılık sektörlerinin de yabancı yatırımcılar için daha cazip hale gelmesinin öngörüldüğünü, Rum tarafı için ise Türkiye pazarına erişim imkânı elde edilmesinin büyük bir fırsat olarak görüldüğünü söyledi.
İKV Başkanı Zeytinoğlu, Ada’da kalıcı çözüme varılmasının; çözülme ve bölünme rüzgârlarının estiği Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya olumlu bir mesaj göndereceğini ve Doğu Akdeniz havzasında güvenlik ve barışa büyük katkı sağlayacağına dikkat çekti.
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, zirvenin ardından düzenlenen gala yemeğinde, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu’ya İKV’nin 50’nci kuruluş yılı anısına yaptırılan çini çalışmasını takdim etti.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT