B20 - L20 ORTAK OTURUMUNDA BÜYÜME VE İSTİHDAMIN ÇERÇEVESİ ÇİZİLDİ
B20 ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ve G20 Liderlerinin de yer aldığı, B20 ve L20’nin ‘Büyüme ve İstihdam için Daha Kapsamlı bir Çerçeve’ başlıklı ortak oturumunda yaptığı konuşmada küresel anlamda daha fazla ticarete ihtiyaç olduğunu söyledi.?
G20 Liderler Zirvesi kapsamında, "G20 Liderleriyle Ana Oturum: Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun da katılımıyla gerçekleşti.
B20 ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada küresel anlamda daha fazla ticarete ihtiyaç bulunduğunu, bu nedenle Dünya Ticaret Örgütü'nün "Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması"nın tüm ülkeler tarafından onaylanmasını beklediklerini bildirdi.
Antalya'nın Belek Turizm Bölgesinde bulunan Titanic Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, konuşmasına önceki gün Paris'te gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak başladı.
Paris'te insanlığın değerlerine karşı bir saldırının yapıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Fransız halkına başsağlığı diledi.
G20 tarihinde ilk kez işadamları, işçi örgütleri ve liderlerin bir araya gelerek ekonomik sorunları tartıştıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, vatandaşların refahının amaçlandığını, bu nedenle ekonomik gelişmeye ihtiyaç olduğunu bildirdi.
B20 Türkiye olarak 19 tavsiye hazırladıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunlardan en önemli 5 tanesini toplantıda paylaşmak istediğini söyledi.
- "Daha fazla ticarete ihtiyaç var"
Her şeyden önce küresel anlamda daha fazla ticarete ihtiyaç duyulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu yıl küresel ticarette büyümenin yüzde 2'de kalacağını, bu büyüme hızının küresel kriz dönemlerindeki büyüme ile aynı olduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, küresel ticaretin gelişmesinde çok önemli olduğunu düşündükleri Dünya Ticaret Örgütü'nün Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın tüm ülkeler tarafından onaylanmasını beklediklerini vurguladı.
İkinci tavsiyelerinin daha fazla altyapı olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Dünya bugün bir altyapı boşluğu ile karşı karşıya. Daha fazla şeffaflığa, altyapıya ve yatırım stratejilerine ihtiyacımız var" diye konuştu.
KOBİ'lerin küresel değer zincirine entegre edilmesi gerektiğini de ifade eden Hisarcıklıoğlu, B20 tarafından bu yıl tesis edilen Dünya KOBİ Forumu'nun da G20 liderleri tarafından onaylanmasını istediklerini bildirdi.
Kadınların ve gençlerin istihdamının artırılmasının işsizlik sorunun çözümünde kilit öneme sahip olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunun için çok hızlı gelişen teknolojiye adaptasyon ve becerilerin geliştirilmesine ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Hisarcıklıoğlu, "Beşinci tavsiyemiz makro ekonomik koordinasyon. Daha fazla güvene ve şeffaflığa ihtiyacımız var" dedi.
-Cumhurbaşkanı Erdoğan
Oturumun açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "Etkin ekonomi ve istihdam politikalarının uygulanabilmesi için işçi, işveren temsilcileri arasında güçlü bir sosyal diyaloğun tesis edilmesi şarttır. Bu diyaloğun G20 çerçevesinde başarılabilmiş olması memnuniyet vericidir. Türkiye dönem başkanlığı olarak G20'nin temel hedefleri olan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye, kapsayıcılığı da ilave ettik" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına, Fransa'da düzenlenen saldırıları şiddetle kınadığını belirterek başladı ve Fransız halkına, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.
G20 sürecinin en eski açılım grupları olan "İş 20" ve "Emek 20"ye Türkiye'nin dönem başkanlığı süresince sağladıkları katkılar için teşekkür eden ve yürütülen çalışmaların G20 gündemi ve dönem başkanlığı öncelikleriyle büyük bir uyum içinde olduğunu görmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, liderler olarak belirlenen politikaların etkin şekilde uygulanabilmesi için bunların toplum tarafından sahiplenebilmesi gerektiğini bildiklerini, bunun için G20 ile açılım grupları arasında yakın bir işbirliği, etkin bir diyalog ve sinerjinin sağlanmasına Türkiye'nin dönem başkanlığı süresince özel önem verdiklerini söyledi.
Antalya'da ayrı ayrı toplantılarını gerçekleştiren İş 20 ve Emek 20'nin ortak oturum tertip etmesini önemli bulduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Etkin ekonomi ve istihdam politikalarının uygulanabilmesi için işçi, işveren temsilcileri arasında güçlü bir sosyal diyaloğun tesis edilmesi şarttır. Bu diyaloğun G20 çerçevesinde başarılabilmiş olması memnuniyet vericidir. Türkiye dönem başkanlığı olarak G20'nin temel hedefleri olan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye, kapsayıcılığı da ilave ettik. Büyüme sadece rakamlardan ibaret değildir, büyümenin kalitesi ve niteliği de önemlidir. Toplumdaki tüm kesimlerin refah artışında hak ettikleri payı almaları gerekiyor. Biz kapsayıcılığı daha fazla ve kaliteli istihdam oluşturulması, hayat standartlarının yükseltilmesi, eşitsizliklerin giderilmesi ve refahın yaygınlaştırılması olarak görüyoruz. Sizler de İş 20 ve Emek 20 olarak yaptığınız çalışmalarda kapsayıcı büyüme önceliğimizi samimiyetle benimseyerek G20'ye katkılarınızı sundunuz. Eylül ayında ortak bildiri kabul ederek G20 hükümetlerine çok önemli tavsiyelerde bulundunuz. Kapsayıcı büyümenin G20'nin kalıcı bir unsuru haline gelmesi konusunda İş 20 ve Emek 20'ye olan bu katkı ve birlikte çalışma anlayışı devam edecektir."
Kadınların ve gençlerin istihdama katılımına özel önem verdiklerini, KOBİ'ler, altyapı yatırımları, korumacılık, e-ticaret, e-devlet gibi hususlarda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, bugün ve yarın Antalya zirvesinde büyüme ve istihdam başta olmak üzere önemli küresel ekonomik meseleler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacağını ve beklentilerin paylaşılacağını kaydetti.
Erdoğan, İş 20 ve Emek 20 olarak sunulan önerilerin G20'de gerçekleştirilecek görüş alışverişine katkı sağlayacağını belirterek "G20'nin başarısı için devletlerin yanı sıra işveren, işçi, gençler, kadınlar, sivil topum ve düşünce kuruluşlarının bu süreci sahiplenmesi büyük önem taşıyor. Bu amaca yönelik olarak yürüttüğünüz verimli çalışmalardan dolayı sizleri kutluyorum" diye konuştu.
-Nestle Yöneticisi Bulcke
Toplantıda değerlendirmede bulunan Nestle'nin Üst Yöneticisi Paul Bulcke de ticaretin büyümede itici güç olduğunu, bunun da ekonomik ve sosyal kalkınmayı beraberinde getirdiğini kaydetti.
Dünya ticaretinin giderek azaldığına işaret eden Bulcke, "Mali krizlerden dolayı pek çok koruyucu tedbir alınmıştır. Bu da ironiyi beraberinde getiriyor. Dünya ticaretinde kör noktaya gelmiş durumdayız" diye konuştu.
Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın bugüne kadar 51 ülke tarafından onaylandığına işaret eden Bulcke, G20 ülkelerinin bazılarının da söz konusu anlaşmayı henüz onaylamadığını dile getirdi.
Bulcke, "Neden G20 liderleri bu anlamda liderlik göstermiyor, dünyadaki serbest ticareti tesis edemiyorlar?" dedi.
-Kanada Başbakanı Justin Trudeau
Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen B20 ve L20 toplantısında "Büyüme ve İstihdam için Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, "Politikamız, sığınmacıların Kanada'nın ortak başarısına katkı sağlayan bir bütüne dahil olması şeklindedir" dedi.
Kanada'nın ekonomik büyümesine sığınmacıları da dahil etmeyi düşündüklerini belirten Trudeau, "Bu nedenle çoğulcu bir politika oluşturmaya çalışarak bu anlamda sığınmacı konusunu dünyaya zayıflık noktası olarak değil de güçlü olduğumuz nokta olarak göstermeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Trudeau, "Farklı perspektifleri olan insanları dinlemeli, onların da güvenlik ve istikrara katkı sağlamalarına fırsat vermeliyiz. Bu nedenle Kanada olarak bir adım atıyoruz. 25 bin Suriyeli sığınmacıyı 1 Ocak'a kadar kabul etmeyi bekliyoruz. Onları aslında başarımıza dahil etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
- G20'den beklentiler
Trudeau, G20 ülkelerinin güçlerini birleştirip "herkes için büyüme"yi ele alarak sorunları aşmaya çalışması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Toplumlarımıza yatırıp yapmalı, altyapıya yatırım yapmalıyız. Herkese eşit bir şekilde başarı şansı tanımamız çok önemli. Kapsayıcı yükselme ve büyüme sadece Kanada'da değil, tüm dünyada da ilgilenilmesi gereken, üzerine yatırım yapmamız gereken bir yoldur. Karşılaşılan bu zorluklarla mücadele yolları oluşturmamız gerekmektedir. Orta sınıfa destek olmalıyız. Halkım beni seçerek bu mesajı verdi aslında. Herkesin insan olarak paylaştığı hayal başarıdır. Hükümetler olarak iş camiasının ve emeğin liderleri olarak uzun vadeli çözümler bulup refahın gerçek manasıyla paylaşılması bizi ileriye götürecek tek yoldur"
-IMF Direktörü Lagarde
Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Christine Lagarde, altyapı yatırımlarının ekonomik büyümeyi kısa ve uzun iten önemli bir güç olduğunu, bu nedenle altyapı yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini bildirdi.
Dünyanın birçok ülkesinde hem kısa hem de uzun dönemde büyümenin itici gücünün altyapı olduğunu ifade eden IMF Direktörü Lagarde, "Sonuçta büyümeyi kısa ve uzun dönemde iten bir güçtür altyapı yatırımları. Çünkü istihdam yaratır" ifadelerini kullandı.
Lagarde, köprüler, otobanlar, okullar, hastaneler gibi inşa edilen tüm altyapı yatırımlarının istihdam yarattığına dikkati çekerek, altyapı projelerinin de dünyanın her yerinde bulunduğunu söyledi.
Altyapı projelerine ivme kazandırılmasının çok önemli olduğunu, finansal kuruluşlar olarak bu alanda çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Lagarde, "Aynı zamanda İslam finansmanını desteklemek de önemli. Gerçekten bunun büyüme açısından çok önemli bir rolü olabilir. Altyapı projelerinde kamu sektörünü özel sektörle bir araya getirebilmek de çok önemli. Bu birleşmenin daha fazla olması gerekiyor. Geleneksel olarak bunun az olduğunu söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
-BoE Başkanı Carney
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, öncelikle bankacılık sektörüne odaklanılması gerektiğini belirterek, "Bankacılık sektörüne düzenleme açısından kesinlik sağlayan ve belirgin bir ortamı artık sunabiliyoruz" dedi.
Burada konuşan Carney, Paris'teki terör saldırılarını kınayarak, "Paris'teki herkese buradan desteklerimi sunmak istiyorum. Işıklar şehri her zaman ilerlemenin örneğidir. Fransızların bu sürece getirdiği her şey gerçekten çok önemli. Buradaki iddia çok önemli, bu iddiaların hepsini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu adımları atarken o insanları onurlandırabiliriz" diye konuştu.
Finansal istikrar ve düzenlemelerin tutarlılığının, büyümenin ön şartlarından en önemlileri arasında bulunduğunu dile getiren Carney, "Krizin kümülatif maliyeti GSYH'nin 4'te biri oranında yani 60 trilyon dolar. Aynı zamanda kaybedilen istihdamı da katarsak kaybedilen maliyet daha fazla" ifadelerini kullandı.
-OECD Genel Sekreteri Gurria
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, "Yatırımlar yarının büyümesinin tohumlarıdır. Eğer yatırımı yapamayacak, bunu başaramayacak olursak, büyüyemeyeceğiz" dedi.
Toplantının oturum bölümünde konuşan Gurria, Paris'teki terör saldırılarını kınadıklarını, terörizm konusunda çok daha fazla ve sıkı işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Küresel krizin başlangıcından itibaren 7 yıl geçtiğini, krizden bu yana büyümenin düştüğünü, işsizliğin arttığını anlatan Gurria, büyümede kriz öncesi dönemdeki seviyelere bir türlü ulaşılamadığını ifade etti.
Gurria, "Biz aslında ticaret gen haritası üzerinde çok çalıştık, küresel değer zincirlerinden, aynı zamanda katma değer yaratmaktan bahsediyoruz. Hizmetler sektörü, ticaretin kendisinden daha korumacı. Ticaretin kolaylaştırılması anlaşması da çok fazla umut vadediyor. Ticaretin kolaylaştırılması anlaşmasına devam etmemiz gerekiyor çünkü tarifeleri düşürmenin tek yolu bu" diye konuştu.
-ILO Genel Direktörü Ryder
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder, "G20 Türkiye dönem başkanlığının en önemli başarılardan biri, kapsayıcılığı hem başkanlığın mesajı, hem sonucu haline getirmiş olmasıdır" dedi.
ILO Genel Direktörü Ryder, G20 Türkiye dönem başkanlığının çok başarılı geçtiğini belirterek, "Bence Türkiye'nin başkanlığının en önemli başarılardan biri, kapsayıcılığı hem başkanlığın mesajı, hem sonucu haline getirmiş olması" dedi.
B20 ve L20'nin, G20'de hak ettiği yeri bulmasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Ryder, açıklanan ortak deklarasyonun da çok büyük bir başarı olduğunu ve G20 çalışmalarına bir katma değer sağladığını söyledi.
İş ve emek dünyasının G20 hükümetlerinden ne beklediği konusunda verdikleri mesajların çok açık olduğunu ifade eden Ryder, şunları kaydetti:
"B20 ve L20'nin sadece uluslararası anlamda değil, ulusal anlamda da birbiriyle nasıl etkileşim içinde olacağı konusu önemli. Yani iş yerlerinde, şirketlerde nasıl etkileşim içinde olacaklar, toplu sözleşmelerde, diyalogda, iş yerlerinde nasıl bir ortak çalışma, çaba gösterecekler? Ortak deklarasyonun da mesajı bu zaten. Beceri kazandırılması, gençlerin istihdamı, yatırım, altyapı konusunda KOBİ'lere verilecek destek, aktif emek piyasası politikaları, bütün bunlar büyümenin desteklenmesi, istihdamın artırılması için çok önemli."
-BBVA Üs Yöneticisi Gonzalez
İspanyol bankası BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez da büyümenin bütün ülkeler için tek hedef olmaması gerektiğini belirterek, KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması hedefinin de çok önemli olduğunu dile getirdi.
Gonzalez, "Bu kapsamda, öncelikle KOBİ'lerde ne olup bittiğine yönelik daha fazla bilgiye ihtiyacımız var, aynı zamanda da daha uzun vadede bankalar tarafından tanınırlıklarının sağlanması gerekiyor" dedi.
-Diğer konuşmacılar
Çin Uluslararası Ticaretin Desteklenmesi Konseyi (CCPIT) Başkan Yardımcısı ve B20 Çin Şerpası Yu Ping ise B20'nin gelecek yıl Çin Dönem Başkanlığında yapılacağını hatırlatarak, "Türkiye başkanlığında bu yıl tartışılan pek çok konu Çin'de de tartışılamaya devam edecek" dedi.
G20'nin bazı alanlarda aktif rol oynamasını istediklerini dile getiren Yu Ping, ticaret ve yatırım işbirliğinin kurumsallaşmasının son derece acil ve önemli bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.
-Asgari ücret
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin tüm ülkelerde yeterli bir seviyeye yükseltilmesi gerektiğini belirterek, "Bunu sağlayabilmek için tüm ülkelerde toplu pazarlık sitemleri güçlendirilmeli" dedi.
Atalay, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında diğer sendikalarla birlikte yoğun ve başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, gelecek yıl Çin'in G20 başkanlığında düzenlenecek L20 çalışmaları için iyi bir zemin oluşturduklarını aktardı.
- "Ticaret örgütü iş dünyası mesafesi kısaltılmalı"
Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azevedo da Paris'teki terör saldırılarını kınayarak, "Aslında bunlar sadece Paris'te olmadı. Eğer bunun sadece Fransızların yaşadığı bir trajedi olduğunu düşünüyorsanız, asıl noktayı kaçırıyorsunuz demektir. Bu küresel bir trajedi ve öncelikle yanlış yolda ilerlediğimizi söylemek istiyorum" diye konuştu.
Azevedo, son bir kaç yıl içerisinde Dünya Ticaret Örgütü ve iş dünyası arasında bir mesafe oluştuğuna dikkati çekerek, "Bence bu mesafeyi kısaltmamız gerek. Devletler bir şekilde bize sizin önceliklerini getiriyorlar, ancak bazı şeyleri sizden doğrudan duymamız gerek" ifadelerini kullandı.
Toplantıda söz alan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Ferit Şahenk de yatırım ve alt yapılarla ilgili temel tavsiyelerde bulunarak, alt yapı yatırımlarının hem büyümeye hem de istihdama yardımcı olduğunu belirtti.
- "Bankaların destekleyebileceği altyapı projelerinin olmalı"
G20'nin yüzde 2 ek büyüme hedefine katkı sağlamak ve alt yapı yatırım açığının kapanmasına uzun vadede destek olmak amacında olduklarını anlatan Şahenk, "Kamu yatırımlarının alt yapı sektöründe artırılmasını, ülkelerin yatırım stratejileri yoluyla sağlamak gerekiyor. Bunu her ülkenin kendi koşullarını göz önünde bulundurarak yapmak gerekiyor" diye konuştu.
Şahenk, uzun vadeli yatırım hedeflerinin yatırım özelliklerine uygun olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"Alt yapı yatırımlarının ekosistem içerisinde olması gerekiyor. Bizim aslında düzenleme ayağında çok ciddi değişikliklere ihtiyacımız var. Ülkeler olarak bunlardan bahsettik. Burada bankaların destekleyebileceği alt yapı projelerinin olması gerekiyor. Yatırımcıların çok açık bir şekilde risklerini yönetebileceklerini görmeleri ve bu anlamda kendilerini güvende hissetmeleri lazım."
Coca Cola Company Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent, Paris'teki terör saldırılarına ilişkin, "Şimdikinden kararlı hiçbir zaman olmadık. Her düzeydeki yönetimlerle sıkı işbirliği içerisinde çalışma gayretinde olacağız. Bunun etkisini azaltmak için yatırımlarımızı, dayanışmamızı, desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.
Kent, Anadolu Ajansı'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında, iş dünyasını temsil eden B20 tarafından düzenlenen basın toplantısında, küresel ekonomik büyüme ve istihdam yaratılması konularının iş dünyası, sivil toplum ve devletler için öncelikli konular olduğunu söyledi.
Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması konusunda mutabakata varılması ve bunun gerçekleşmesiyle dünya ticaretinin 3 trilyon dolar artacağını ve 20 milyonun üzerinde ek istihdamın gündeme geleceğini dile getiren Kent, genç ve kadınların iş gücüne katılmasının artırılması, KOBİ'lerin geliştirilmesi ve alternatif finansman kaynaklarına erişimlerin kolaylaştırılması ve altyapı yatırımları yoluyla büyümenin artırılabileceğini ifade etti. Kent, "Ümitliyim. Bence en fazla etkileşimin olduğu G20 toplantısı buydu. İş dünyası, uluslararası örgütler ve G20 liderleri arasında büyük bir etkileşim oldu" diye konuştu.
Hindistan'ın Bharti Enterprises Grup Üst Yöneticisi ve Milletlerarası Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Sunil Bharti Mittal de dijital toplum yaratmanın gücünün çok fazla olduğunu vurguladı. Bir çok ülkede altyapı eksikliği bulunduğuna işaret eden Mittal, dijital dünyanın çok şey vadettiğini bunun için de telekom şirketlerinin desteklenmesi, söz konusu alanlara daha büyük yatırımlar yapılması gerektiğini belirtti.
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreteri John Danilovich, büyüme ve refahın ayak izinin daha fazla derinleştirilmesi ve böylece herkesin o ayak izine sığmasının sağlanması gerektiğini dile getirdi.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT