W20 ZİRVESİ İSTANBUL`DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
W20 Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul Grand Tarabya Otel’de 16-17 Ekim tarihlerinde gerçekleştirildi. Toplantıya çeşitli ülkelerin ve uluslararası örgütlerin temsilcileri katıldı. W20 Başkanı Dr. Gülden Türktan ve Türkiye G20 Sherpası Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu’nun hoş geldiniz mesajlarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Kadın İcra Direktörü Yardımcısı ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Lakshmi Puri, W20 Zirvesi’nin açılış konuşmalarını. Zirve’de ayrıca, Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Coca-Cola Company CEO’su Muhtar Kent’ten video mesajları katılımcılara sunuldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, G20’nin dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 85’i ile dünya nüfusun yüzde 75’ini oluşturduğunu hatırlatırken, söz konusu platformun küresel sorunlara çözümler bulmaya imkân sağladığının altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı çerçevesinde üç tane temel önceliği sıraladı: Kapsayıcılık, Uygulama ve Yatırımlar. Daha fazla istihdam ve daha yüksek hayat standardı vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 çalışmalarına katkı sağlama bakımından büyük sorumluluk içinde olduklarını ve bunun en iyi şekilde yerine getirileceği konusunda güveninin tam olduğunu ifade etti. Kadınların ekonomik açıdan güçlendirilmesi için 2015 yılında Türkiye tarafından ilk kez oluşturulan W20 Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapsayıcılığa ve kadınların ekonomideki önemine değindi. Kadınların iş gücüne katılmasının ekonomik büyüme için önemli bir imkân sunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 yıl içinde dünya çapında 100 milyon kadının iş gücüne kazandırma hedefine ulaşılması gerektiğinin altını çizdi. 2015 yılında söz konusu alanda somut adımların atıldığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı çerçevesinde öncelikli konulardan birinin KOBİ’ler olduğunu hatırlatırken, KOBİ’lerin istihdam oluşturma kapasitesine dikkat çekti.
BM adına konuşan BM Kadın Örgütü İcra Başkan Yardımcısı Lakshmi Puri, Türkiye’ye Ankara terör saldırıları sonrası baş sağlığı diledikten sonra, açılış hitabını gerçekleştirdi. Puri, 2015 yılında toplumsal cinsiyet eşitliği açısından Türkiye’nin inisiyatifi ile kurulan W20’nin bir dönüm noktasını oluşturduğunu hatırlattı. Puri, kadınlar güçlendirilmeden ekonomik büyümenin gerçekleşemeyeceğini belirterek, bu bağlamda BM tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Önceliklerine değindi. Büyümenin tek başına yeterli olmadığını söyleyen Puri, kapsayıcı ve güçlü büyümenin gerektiğinin altını çizdi. G20’nin dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin hükümlerin uygulanmasında öncü rol üstlenebileceğini dile getiren Puri, söz konusu alanda Sürdürülebilir Kalkınma Öncelikleri çerçevesinde aşağıdakilerin hedeflendiğini vurguladı:
- Kadınlara karşı tüm şiddet biçimlerinin durdurulması;
- Ücretsiz bakıcılığın kaldırılması;
- Kadınların küresel ekonomide güçlendirilmesi.
Puri ayrıca, BM’nin hedefleri çerçevesinde eşitsizlik, kadına şiddet ve ayrımcılığın çözümü için son tarihinin 2030 yılı olduğunu ve W20’nin G20’nin diğer açılım gruplarıyla beraber çalışması gerektiğini vurguladı.
G20 Daire Başkanı Mustafa Osman Turan tarafından möderatörlüğü yapılan G20 Açılım Grupları Panelinde, B20 adına TİSK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Kiresepi, L20 adına TÜRK-İŞ Genel Mai Sekreter Ramazan Ağar, T20 adına TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp, C20 Başkanı ve İKV Başkan Yardımcısı Zeynep Bodur Okyay ve Y20 Başkanı Emre Cenker katılımcılara seslendi. Panelde B20 adına söz alan TİSK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Kiresepi, B20 ile L20’nin ilk defa ortak çalışmalar yürüttüğünü hatırlatırken, kadın istihdamının önemli bir konu olduğunu ve kadınların dünya çapında daha yüksek işsizlik oranlarıyla karşı karşıya olduklarını hatırlattı. Kadınların istihdama katılımı halinde dünya çapında yüzde 1 oranında ek bir büyüme kaydedileceğini ve bunun da küresel ekonomiye 80 milyar dolar tutarında ek bir gelir sağlayacağını vurguladı. C20 Başkanı ve İKV Başkan Yardımcısı Zeynep Bodur Okyay ise, C20 çerçevesinde toplumsal cinsiyet eşitliği çalışma grubunun önerilerinin W20 ile örtüştüğünü ve cinsiyet ayrımının azaltılmasının C20 bildirisinde yer aldığını hatırlattı. Okyay ayrıca, uygulamanın önemine işaret ederek bu alanda G20 ülkelerinde en iyi uygulama kurallarının olduğunu kaydetti. KOBİ’lerin teknolojik sınırlamalardan ötürü büyüyemediklerini hatırlatan TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Eralp, bu alanda T20’nin Küresel Beceriler Hızlandırıcı Endeksi’nin (Global Skills Accelerator) kurulmasını önerdiğini ve hedefin kadınların da teknoloji alanında daha fazla yer alması olduğunu ifade etti.
17 Ekim 2015 tarihinde W20 Bildirisi resmen kabul edildi. W20 Başkanı Dr. Gülden Türktan, tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür ederken, bildirinin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından bir dönüm noktası olduğunu ve W20 önceliklerinin de G20 tarihi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
W20 öncelikleri aşağıdakileri içeriyor:
- Kadınların ekonomik alanda güçlendirilmelerinin eğitim, istihdam ve girişimcilik arasındaki bağlantıların güçlendirilmesi yoluyla sağlanması;
- Sosyal yardımlar (çocuk, yaşlı, hasta ve engellilerin bakımı) için gerekli altyapı mekanizmalarının tesis edilmesi ya da mevcut olanların iyileştirilmesi suretiyle iş ve özel hayat dengesinin desteklenmesi;
- Kamu ve özel sektörde yönetici konumlarındaki kadın sayısının artırılması;
- Kadınların finansal ve üretim varlıklarına ve piyasaya erişiminin sağlanması;
- İşyerlerinde ayrımcılığın ortadan kaldırılması, yasal hakların uygulanması ve fırsat eşitliğinin teşvik edilmesi;
- Kadınların ekonomik, sosyal ve politik ağlarının güçlendirilmesi;
- Kadınlara ait işletmelerin ve inovasyonun desteklenmesi;
- Sürdürülebilir tüketim eğilimlerinin ve yeşil büyümenin oluşturulmasında kadınların öncülüğünün desteklenmesi;
- Kadınlar için yeterli sosyal koruma sağlanması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi;
- Mevcut verilere ve ampirik çalışmalara dayalı bir izleme mekanizması geliştirmek için G20’nin toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin göstergeleri kullanarak bir karne geliştirmesi.
W20 Bildirisi'nin nihai haline buradan ulaşılabilir.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT