İSPANYA BÜYÜKELÇİSİ’NİN İKV ZİYARETİ
İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro, 16 Ekim 2015 tarihinde İKV’yi ziyaret etti. Büyükelçi Peydro’nun İKV yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldiği toplantıda, Türkiye-AB ilişkileri ve İspanya’nın Türkiye’nin üyelik sürecindeki desteği ele alındı.
Toplantıda açış konuşmasını gerçekleştiren İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İKV faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bilgi verirken, Türkiye-İspanya ilişkilerini değerlendirdi. Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin 10’uncu yılında olduğunu belirten Zeytinoğlu, İspanya’nın bu süreçte verdiği desteğin çok önemli olduğunu ifade etti.
İKV Başkanı Zeytinoğlu, Türkiye ile İspanya arasındaki siyasi ilişkilerin iki ülke arasında 18’inci yüzyıldaki Barış, Dostluk ve Ticaret Antlaşması ile başladığını belirtirken, 1980’li yıllarda İspanya’nın NATO’ya ve AB’ye katılması ve her iki ülkenin dış pazarlara açılma ve liberalizasyona öncelik veren benzer iktisadi politikalar uygulamaları sonucu ilişkilerin canlandığını ifade etti.
2005 yılında BM çatısı altında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin İspanya Başbakanı Zapatero’nun ortak girişimiyle başlatılan Medeniyetler İttifakı’yla ilişkilerin yeni bir boyut kazandığını belirten Zeytinoğlu, ilki 2009 yılında İstanbul’da düzenlenen Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirve Toplantılarının İspanya ile ilişkileri üst seviyeye çıkardığını vurguladı.
İKV Başkanı Zeytinoğlu, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari alandaki gelişmelere de değinirken, 2013 yılında 10.7 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin 2014 yılı itibariyle ise 10.8 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Ülkemizde yaklaşık 450 İspanyol firmasının faaliyet gösterdiğini ifade eden Zeytinoğlu, 2002-2014 döneminde, İspanya’dan ülkemize gelen toplam yatırımın 4 milyar 946 milyon dolar, aynı dönemde Türkiye’den İspanya’ya yapılan doğrudan yatırım tutarının ise 136 milyon dolar olduğunu söyledi.
İspanya’nın, AB’deki en önemli pazarlardan biri olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, 2008 yılındaki ekonomik krizin etkilerinden kurtulan İspanya’nın, 2014 yılında uzun bir aradan sonra ekonomik büyüme göstermesinin önemli olduğunu vurguladı. Halen dünyanın 14’üncü, AB’nin 5’inci ve Avro Alanı’nın 4’üncü büyük ekonomisi konumunda bulunan İspanya’nın, AB’nin finansal yardım programından Ocak 2014 itibariyle başarıyla çıktığını belirtti.
İKV Başkanı Zeytinoğlu, önümüzdeki yıl AB üyeliğinde 30’uncu yılını kutlayacak olan İspanya’nın, Türkiye’nin AB üyelik sürecindeki en büyük destekçisi olduğunu belirtirken, 2010 yılında İspanya’nın AB Dönem Başkanlığı’nda Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı faslının açıldığını hatırlattı.
AB üyeliğinin İspanya’nın demokratikleşme sürecine önemli katkıda bulunduğunu vurgularken, 1986 yılında AB üyesi olan İspanya’nın üyelik sürecinin, Türkiye için örnek alınabileceğini ifade etti. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkanların dillendirdiği konulardan birinin, AB üyeliği sonrası Avrupaya yoğun bir Türk göçünün yaşanacağı olduğunu belirten Zeytinoğlu, aynı söylemlerin İspanya’nın üyelik sürecinde de konuşulduğunu ancak, böyle bir şeyin yaşanmadığını belirtti. Aksine İspanya’nın AB üyesi olmasının ardından çok sayıda İspanyolun ülkelerine döndüğünü söyledi. Günümüzde AB içerisinde en çok Türk vatandaşının Almanya’da yaşadığını ve artık ülkelerine geri dönmeye başladıklarını ifade eden Zeytinoğlu, bu dönüşün üyelik sürecinde yapılan reformlar ile ekonominin ve demokrasinin güçlenmesi ile olduğunu belirtti.
İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro, ise konuşmasına başlarken öncelikle İKV’yi kadın çalışanlarının çoğunluğundan dolayı kutladığını belirti ve İKV başkanı Ayhan Zeytinoğlu’na konuşmasında paylaştığı düşünlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye’nin önünde parlak bir geleceğin olduğunu belirten Büyükelçi Peydro, iki ülkenin ortak değerleri paylaştığını, bunun da ortaklık ilişkilerinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
İspanya’nın AB üyeliği sürecine değinen Büyükelçi Peydro, 1960’lı yıllarda Franco yönetimi altında yapılan ilk başvurunun reddedildiğini ve daha sonraki sürecin de hiç kolay olmadığını belirtti. Peydro, İspanyanın AB üyesi olmak için çok fazla ödün verdiğini ve AB’ye değerleri üzerindeki sosyal uzlaşmanın bu konuda en büyük destek olduğunu ifade etti.
İspanya’nın bütün partilerin birbirine karşıt olduğu bir ülke olduğunu fakat, AB üyeliği için hepsinin bir araya geldiğinin altını çizen Pedro, birçok sektörde zorlu müzakereler yaşandığını ve bir diktatörlük döneminden çıkan ülkenin vatandaşlarının yüzde 90’ından fazlasının AB üyeliğine destek verdiğini belirtti. AB tarafından ciddi oranda finansal destek aldıklarını belirten Peydro, Polonya’nın üyeliğine kadar, AB bütçesinden en fazla yaralanan ülke konumunda olduklarını vurguladı. 1980’li yıllardaki İspanya ile şu anki İspanya’nın çok farklı olduğunu ve bunu AB üyeliği sayesinde başardıklarını belirtti.
AB’de şu an birçok problemin olduğunu, bunların başında ise Avro krizi ve Schengen alanında yaşanan sıkıntıların geldiğini belirtti. Suriye’de yaşanan iç savaşın yarattığı mülteci krizi karşısında atılan bir çok adımın Schengen ruhuna uymadığını belirtti. Türkiye’ye, çok sayıda göçmeni barındırdığı için teşekkür eden Peydro, bu sorunun sadece Türkiye’nin ya da AB’nin sorunu olmadığını, bir insanlık sorunu olduğunu ifade ederken, konunun BM Güvenlik Konseyi’nde tartışılması gerektiğini belirtti.
Türkiye ile İspanya arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Peydro, İspanya için Türkiye’nin ticaret yönünden çok önemli olduğunu ve AB, ABD ve Fas’tan sonra dördüncü sırada Türkiye geldiğinin altını çizdi. Peydro son olarak, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde her zaman en büyük destekçisi olacaklarını ifade etti.
İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro’ya konuşmasından dolayı teşekkür eden İKV Başkan Ayhan Zeytinoğlu, göçmen sorununun bir insanlık sorunu olduğuna katıldığını, Türkiye’nin 2.2 milyon göçmen aldığını ve kayıt dışı 1 milyon daha göçmenin Türkiye sınırları içinde olduğunun belirtildiğini vurguladı. Zeytinoğlu, göçmen krizi ve Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Toplantıda söz alan İKV Yürütme Kurulu Üyesi Zeynel Abidin Erdem, 5 Temmuz 1932 tarihinde yayımlanan Halk Sesi gazetesinden bir yazı paylaştı. İspanya’nın Türkiye’yi çok uzun zamandır desteklediğini belirten Erdem, o yıllarda Türkiye’nin Cemiyeti Akvam’a (League of Nations) girmesi için İspanya’nın destek verdiğini hatırlattı.
İKV Genel Sekreteri Doç.Dr. Çiğdem Nas, göçmenler girmemesi için sınırların korunduğunu ve kapatıldığını belirtirken, AB’nin bu göçmen krizine nasıl uyum sağlayacağını sordu. Peydro, AB’nin çok hassas bir konu ile karşı karşıya olduğunu ve bazı ülkelerin bazısı sınırların kapanması taraftarı, bazısının ise bunun Schengen ruhuna aykırı olduğunu düşündüğü için karşı geldiğini belirtirken, bu konuda bir çözüm bulunacağına inandığını ifade etti.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT