JUNCKER KOMİSYONU GÖREVE BAŞLAMAYA HAZIR

Avrupa Komisyonu Başkanı seçilen Lüksemburg eski Başbakanı ve Avro Grubu eski Başkanı Jean-Claude Juncker liderliğindeki yeni Avrupa Komisyonu, Ekim ayında oldukça zorlu bir onay sürecini tamamlayarak, öngörüldüğü şekilde 1 Kasım 2014 tarihinde göreve gelmeye hak kazandı. Komisyon Üyeleri Heyeti (College of Commissioners) 22 Ekim 2014 tarihinde AP Genel Kurulu'nda, 23 Ekim 2014 tarihinde ise AB Liderler Zirvesi'nde onaylandı.

Jean-Claude Juncker başkanlığındaki Avrupa Komisyonu’nun müstakbel üyeleri, 29 Eylül-7 Ekim 2014 tarihlerinde, sorumlu olacakları dosyalarla ilgili çalışmalar yürüten AP komitelerinde düzenlenen onay oturumlarında, AP üyelerini önümüzdeki beş yıl boyunca sorumlu olacakları dosyalarla ilgili yeterli birikim ve donanıma sahip olduklarına ikna etmenin yanında, kendilerine getirilen eleştirilere de cevap verdiler. Juncker’in Enerji Birliğinden Sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı görevini layık gördüğü Slovenya eski Başbakanı Alenka Bratušek, özellikle atandığı dosya hakkında yöneltilen sorulara tatmin edici cevaplar veremediği gerekçesiyle AP üyelerinden geçer not alamadı. Bratušek’in Komisyon Üyeliğinden çekilmesi üzerine, Slovenya, Komisyon üyesi olarak Kalkınma eski Bakanı Violeta Bulc’u önerirken, Jean-Claude Juncker de Komisyon’un görev şemasında bazı değişikliklere gitmek zorunda kaldı. Juncker, Bratušek’ten boşalan Enerjiden Sorumlu Komisyon Başkan Yardımcılığı görevine, Ulaştırma ve Uzaydan Sorumlu Komisyon Üyeliğini layık gördüğü İkinci Dönem Barroso Komisyonu’nun Kurumlar Arası İlişkiler ve Yönetimden Sorumlu Slovak Üyesi Maroš Šefcovic’i getirirken, Ulaştırma dosyasını Slovenya’nın yeni adayı Bulc’a verdi.

Macaristan’ın adayı Tibor Navracsics’in temel haklar konusunda tartışmalı bir profil çizen Orbán hükümetiyle bağları nedeniyle eleştirilmesi üzerine, Navracsics’in görev tanımında da bazı değişiklikler yapmak zorunda kalan Juncker, vatandaşlık dosyasını Navracsics’in sorumluluğundan alarak, Göç ve İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi olarak belirlediği Yunanistan Savunma eski Bakanı Dimitris Avrampoulos’un sorumluluğuna verdi. Böylece Avrampoulos’un sorumlu olduğu dosyaların başlığı “Göç, İçişleri ve Vatandaşlık” olarak değişirken, Navracsics’in sorumlu olduğu dosyalara spor da eklendi.

Komisyon Üyeleri Heyeti (College of Commissioners) 22 Ekim 2014 tarihinde, Strazburg’da AP Genel Kurulu’nda 699 AP üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen oylamada, 209 aleyhte oya karşılık, 423 lehte oy ile onaylandı. 52 AP üyesinin oy kullanmadığı, 67 AP üyesinin çekimser kaldığı oylamada, AP’deki en büyük iki siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi (EPP) ve Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) ile son AP seçimlerinde üçüncülüğü Avrupalı Muhafazakârlar ve Demokratlar Grubu’na (ECR) kaptıran Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı Grubu (ALDE) mensubu AP üyelerini oylarını Jean-Claude Juncker başkanlığındaki Komisyon’un lehinde oy kullandı. “Federalizm” karşıtı ECR grubu mensubu AP üyelerin çoğu çekimser kalmayı tercih ederken, Avrupa Birleşik Sol-Kuzey Avrupa Yeşil Sol Grubu, Yeşiller/Avrupa Hür İttifakı (Greens/EFA) ve AB’ye şüpheyle yaklaşan (euroskeptic) Avrupa Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Grubu (EFDD) yeni Komisyon aleyhinde oy kullandı.

İkinci Dönem Barroso Komisyonu, 2010 yılında 736 sandalyeli AP’den 137 aleyhte oy ve 72 çekimser oya karşılık, 488 lehte oy ile onaylanmıştı. Birinci Dönem Barroso Komisyonu ise, 2004 yılında, 149 aleyhte oy ve 82 çekimser oya karşılık, 449 lehte oy ile göreve gelmeye hak kazanmıştı. Rakamlar incelendiğinde, Juncker başkanlığındaki Komisyon Üyeleri Heyeti’ne karşı yükselen seslerin nispeten daha fazla olduğunu söylemek mümkün. Bu karşılaştırmaları yaparken, Mayıs 2014’te gerçekleştirilen AP seçimleri sonucu göreve gelen yeni AP’nin farklı olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Juncker’in de ifade ettiği gibi, AB’ye şüpheyle yaklaşan bazı kesimlerin de giderek daha fazla yer bulduğu mevcut AP, önceki dönemlerden farklı bir konfigürasyona sahip.

AP’den güvenoyu alan Jean-Claude Juncker liderliğindeki yeni Komisyon, 23-24 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi’nde AB liderleri tarafından da onaylandı. Böylece, Jean-Claude Juncker liderliğindeki 7 Komisyon Başkan Yardımcısı ve 20 Komisyon Üyesinden oluşan yeni Komisyon Üyeleri Heyeti, 1 Kasım 2014 tarihinde Berlaymont’da işbaşı yapmaya hak kazandı.

Dışarıda Ukrayna krizi ve IŞİD’in ilerlemesinin ortaya koyduğu tehdit, içeride ise genç işsizliği ve ekonomik daralma riski başta olmak üzere ele alınması gereken birçok önemli konunun AB gündemindeki yerini koruduğu bir ortamda göreve gelecek ve beş yıl süreyle AB’nin yürütme organı olarak görev yapacak Juncker Komisyonu’na başarılar diliyoruz.

Yeni Avrupa Komisyonu'ndaki görev dağılımına buradan ulaşabilirsiniz.

AVRUPA KOMİSYONU 2014-2019

  • Jean-Claude Juncker (Lüksemburg): Komisyon Başkanı
  • Federica Mogherini (İtalya): AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, Komisyon Başkan Yardımcısı
  • Frans Timmermans (Hollanda): İyileştirilmiş Yasal Düzenleme, Kurumlar Arası İlişkiler, Hukukun Üstünlüğü ve Temel Haklar Şartı’ndan Sorumlu Komisyon (Birinci) Başkan Yardımcısı
  • Kristalina Georgieva (Bulgaristan): Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı
  • Andrus Ansip (Estonya): Dijital Tek Pazardan Sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı
  • Maroš Šefcovic (Slovakya):  Enerji Birliğinden Sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı
  • Valdis Dombrovskis (Letonya): Avro ve Sosyal Diyalogdan Sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı
  • Jyrki Katainen (Finlandiya): İstihdam, Büyüme, Yatırım ve Rekabetçilikten Sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı
  • Phil Hogan (İrlanda): Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Miguel Arias Cañete (İspanya): İklim Eylemi ve Enerjiden Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Margrethe Vestager (Danimarka): Rekabetten Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Günther Oettinger (Almanya): Dijital Ekonomi ve Toplumdan Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Pierre Moscovici (Fransa): Ekonomik ve Mali İşler, Vergilendirme ve Gümrük Birliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Tibor Navracsics (Macaristan): Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spordan Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Marianne Thyssen (Belçika): İstihdam, Sosyal İşler, Beceriler ve İşgücü Hareketliliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Karmenu Vella (Malta): Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Johannes Hahn (Avusturya): Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Jonathan Hill (İngiltere): Mali İstikrar, Mali Hizmetler ve Sermaye Piyasaları Birliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Vytenis Andriukaitis (Litvanya): Sağlık ve Gıda Güvenliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Hristos Stylianides (GKRY): İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Elzbieta Bienkowska (Polonya): İç Pazar, Endüstri, Girişimcilik ve KOBİ’lerden Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Neven Mimica (Hırvatistan): Uluslararası İşbirliği ve Kalkınmadan Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Vera Jourová (Çek Cumhuriyeti): Adalet, Tüketici ve Cinsiyet Eşitliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Dimitris Avramopoulos (Yunanistan): Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Corina Cretu (Romanya) : Bölgesel Politikadan Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Carlos Moedas (Portekiz): Araştırma, Bilim ve Yenilikçilikten Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Cecilia Malmström (İsveç): Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi
  • Violeta Bulc (Slovenya): Ulaştırmadan Sorumlu Komisyon Üyesi

2014

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2023 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT