AVRUPA PARLAMENTOSU SOSYALİST GRUP BAŞKANI PITTELLA İKV’DEYDİ
Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu Başkanı Gianni Pittella İstanbul’da İktisadi Kalkınma Vakfı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi. Avrupa Parlamentosu'nun ikinci büyük grubu olan Sosyalistler ve Demokratlar'ın Başkanı Gianni Pittella, Türkiye ile müzakere sürecinde yeni başlıklar açmaya hazır olduklarını belirtti. 23 ve 24 nolu fasılların açılabileceğine vurgu yapan Pittella, Türkiye’nin AB’nin önemli bir ortağı olduğunu, aynı zamanda AB ile Türkiye arasında ekonomik işbirliğininin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Gianni Pittella, Türkiye’nin dünyada önemli bir ülke konumunda olduğunu belirtti ve AB’de yeni Parlamento’nun göreve başlaması ve yeni Komisyonun seçilmesi ile başlayan yeni dönemde Türkiye-AB ilişkilerinin kalitesinin yükseltilmesi yönünde bir değişim olacağını umduğunu ekledi. Kendisinin ve Başkanı olduğu Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu’nun AB’nin genişleme sürecine ve Türkiye’nin üyeliğine destek verdiğini belirten Pittella, bu işbirliğini güçlendirirken hem Hristiyan-Demokrat kanadın hem de Sosyalist kanadın baz alınması gerektiğini belirtti. Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella, grubunun vize serbestisine yönelik olarak çalışmaya yetkili olduğunu, bu alanda Türkiye’nin yol haritasını izlemesi gerektiğini, engellerin ortadan kaldırılması için bu sürecin önemli olduğunu belirtti.
Erasmus programı kapsamında Türkiye ile kurulan güçlü bağın önemine vurgu yapan Pittella, gençlerin istihdamı açısından da işbirliğinin önemine dikkat çekti. Pittella, yeni Parlamento ve Komisyon kadroları ile Türkiye-AB ilişkilerinin yeni dönemde değişeceğine inancını belirtti ve müzakere sürecinin vize diyaloğu ile hızlanmasını beklediğini açıkladı.
TTIP (TTYO) müzakere sürecinde Türkiye’nin, AB ve ABD’nin yanında bir aktör olarak resmi müzakerelere katılması için bir ara formül üretmeyi planladıklarını söyledi ve “çözüm bulmak için birlikte çalışalım” dedi.
İKV ve DEİK ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya TOBB, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, TİM, UND, DEİK Çek İş Konseyi, DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, DEİK Litvanya İş Konseyi, DEİK Estonya İş Konseyi ve DEİK Letonya İş Konseyi’nden üst düzey katılım gerçekleşti.
TOPLANTI NOTLARI AŞAĞIDA YER ALMAKTADIR:
GIANNI PITTELLA İLE “TÜRKİYE – AB İLİŞKİLERİ VE BÖLGESEL GELİŞMELER” YUVARLAK MASA TOPLANTISI, 30 Ekim 2014
Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) Grup Başkanı Gianni Pittella iş dünyası ile bir araya geldiği; İKV tarafından düzenlenen “Türkiye - AB İlişkileri ve Bölgesel Gelişmeler” Yuvarlak Masa Toplantısı’nda yaptığı açış konuşmasında başlıca üç konuya değindi;
İlk olarak; Türkiye ve AB arasında siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve tam üyelik hedefi yolunda hem AB’nin hem Türkiye’nin çalışmalarına devam etmesi gerektiğini vurguladı. Genişleme ve Komşuluk politikaları kapsamında “Geniş Avrupa” fikrini savunan Pittella, bu amaç doğrultusunda Türkiye ile müzakerelerde 23’üncü fasıl olan Yargı ve Temel Haklar ve 24’üncü fasıl olan Adalet, Özgürlük ve Güvenlik fasıllarının açılması gerektiğine inandıklarını ve bu doğrultuda gereken çabayı göstereceklerini belirtti. Ancak bu konuda Türkiye’nin de daha fazla çaba göstermesi yönünde çağrıda bulundu.
İkinci olarak; Türkiye ve AB arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmenin önemine değindi. Bu noktada, yeni seçilen Avrupa Komisyonu’nun ve Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in büyüme ve istihdam planlarına dikkat çeken Pittella, Türkiye ve AB arasındaki ekonomik işbirliğinin bu politikalar kapsamında katkı sağlayacağını belirtti. Pittella, Türk iş dünyasının da bu alanda teklifler sunması yönünde çağrıda bulundu.
Son olarak da vize serbestisi konusuna değinen Pittella, Türkiye ile AB arasındaki engellerin aşılması gerektiğini ifade etti. Bu noktada serbest dolaşımın sadece ekonomik anlamda değil, kültürel anlamda da çok önemli olduğunu belirtti. Erasmus Öğrenci Değişim Programı’nın bu alanda önemli bir araç olduğunun altını çizdi.
Pittella’nın açış konuşmasının ardından iş dünyasından temsilciler, Türkiye – AB ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik taleplerini dile getirdiler. Katılımcılar tarafından en çok vurgulanan konular şunlardı:
- AB’deki Parlamento ve Komisyon Başkanı Seçimleri ve Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte iki tarafın da yeni bir döneme girdiği ve bunun Türkiye – AB ilişkilerinde yeni bir başlangıç fırsatı olarak değerlendirilebileceği belirtildi.
- 1996’da yürürlüğe giren Gümrük Birliği’nin, üyelik öncesi anlaşma (pre-accession agreement) olduğu hatırlatıldı ve üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen Türkiye’nin halen üye olmamasının yarattığı hayal kırıklığı dile getirildi.
- Türk iş adamlarına uygulanan ağır vize şartlarının adil olmayan bir rekabet ortamı yarattığı vurgulandı.
- AB’nin üçüncü ülkelerle olan STA müzakerelerine Türkiye’yi dahil etmemesinin Gümrük Birliği’ni ihlal ettiği belirtildi.
- Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon ve bölgesel diyalog kapasitesinin arttığı ve bunun Türkiye – AB ekonomik işbirliğine katkı sağlayabileceği vurgulandı.
- Türkiye’deki azınlıkların da Türkiye’yi AB üyesi olarak görmek istedikleri belirtildi. Azınlık hakları konusunda son 10 yılda Türkiye’de önemli ilerlemeler kaydedildiğinin altı çizildi.
- Ticaret için ulaştırmanın öneminden bahsedildi. AB tarafından Türkiye’ye uygulanan ulaştırma kotalarının az olduğuna dikkat çekildi. Bu noktada İtalyan Ekonomi Bakanı ve Ulaştırma Bakanı ile toplantı talep edildi. UND’nin özellikle İtalya ile ciddi sorunların olduğuna işaret edildi, UND bu konuda uzlaşma için İtalyan meslektaşlarını yardıma çağırdı. Ayrıca, UND, vize konusunda soforlerin maruz kaldığı vize sıkıntısının giderilmesi icin eyleme çağırıp, onların AB ülkelerine bir hizmet sunmak için gittiklerini dile getirdi.
- Dünya ekonomisinin %40’ını elinde bulunduran AB ve ABD’nin sürdürdüğü TTYO müzakereleri sonucu olası anlaşmanın Türk endüstrisini büyük ölçüde etkileyeceği için Türkiye’nin de bu müzakerelerin bir parçası olması gerektiği vurgulandı.
- Malların serbest dolaşımının etkin bir şekilde işleyebilmesi için araçların serbest dolaşımı ve transit geçiş serbestisinin önemine değinildi. AB sınırları içinde dolaşan Türk kamyonlarının sayısı 21 000’iken AB ülkelerinin kamyonlarının sayısının 36 milyon olmasının yarattığı adil olmayan rekabet ortamından bahsedildi. Bu durumun Türkiye – AB arasındaki ticareti etkilediği ve Gümrük Birliği’nin etkili bir şekilde uygulanmasına engel oluşturduğu vurgulandı. Bu konuda da AB Komisyon birimlerinden destek beklendiği Pittella’ya iletilmiştir.
Kapanış konuşmasında Türk iş dünyasından katılımcıların yorumlarını değerlendiren Pittella, vize serbestisi konusunda engellerin aşılmasının gerektiği ve Türkiye’nin TTYO müzakerelerine dahil edilmesinin önemi üzerinde durdu. Fakat, Türkiye’nin TTYO müzakerelerinde bir aktör olarak değil ama gözlemci gibi farklı bir rol verilebileceğini söyledi. Son olarak da 2015 yılında Brüksel’de Türkiye’den ekonomik, siyasi ve sosyal aktörler ile Avrupa Parlamentosu’ndan temsilcilerin bir araya geleceği bir seminer düzenleyeceklerini belirterek, toplantıyı organize eden İKV’ye ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.
HAKKIMIZDA
ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJELER
İLETİŞİM
Designed By: OrBiT