İKV YÖNETİM KURULU DİYARBAKIR’I ZİYARET ETTİ

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu heyeti, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın başkanlığında 26 Mayıs 2014 tarihinde Diyarbakır’ı ziyaret etti. İKV yönetim kurulu toplantısı münasebetiyle Diyarbakır’a gelen yönetim kurulu bunun yanında çeşitli ziyaretlerde de bulundu. Bu gezi kapsamında “Türkiye-AB ilişkilerinde Yeni Gündem” konulu bir bilgilendirme semineri düzenlendi. İKV yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan Ahmet Sayar heyete ev sahipliği yaptı.

Ziyaret kapsamında İKV Yönetim Kurulu, Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı’yı makamlarında ziyaret etti. İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan başkanlığındaki heyette şu isimler yer aldı: İKV Yönetim kurulu üyeleri muhasip üye Mehmet Nuri Görenoğlu, üyeler Ahmet Sayar, Atilla Menevşe, İlhan Soylu, İlyas Gençoğlu, Simone Kaslowski, Şükrü Alkan, Denetim Kurulu üyesi Kenan Atalay, Genel Sekreter Doç. Dr. Çiğdem Nas, Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz, İKV Brüksel Temsilcisi Haluk Nuray.

 

   

 

DTSO ZİYARETİ

İKV heyeti, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile görüş alış verişinde bulundu. Kendisi de İKV yönetim kurulunda bulunan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Meclis Başkanı Celalettin Birtane, DTSO Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Metin Aslan ve Mesut Altın ile Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Tekin ve Şeyhmus Mete tarafından karşılanan İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve İKV yönetim kurulu üyeleri DTSO'da basına açık kısa bir görüşme yaptıktan sonra valilik, belediye ve organize sanayi bölgesi ziyaretlerinde bulundular.

 

 

 

Buradaki görüşmede konuşan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, İKV yeni yönetimi olarak merkezin dışındaki ilk toplantılarını Diyarbakır'da gerçekleştireceklerini belirterek, "Yaklaşık elli yıldır Türkiye ile AB sürecini aktif bir şekilde takip eden ve gerek Türkiye, gerekse de Avrupa nezdinde etkin bir rol oynayan İktisadi Kalkınma Vakfı'nın siz değerli yöneticilerini burada ağırlamaktan çok memnuniyet duyuyoruz" dedi.

 

   

 

AB sürecinin Türkiye'de hem ekonomik, hem siyasi, hem sosyal ve hem de kültürel anlamda bir itici güç durumunda olduğunu ve Türkiye eğer AB'ye girerse nüfusu bakımından, Avrupa'da Almanya'nın ardından en etkin güç olacağını söyleyen Sayar, "Tabi AB üyeliği için adımlar atarken, öncelikle kendi insanımız için adımlar atmamız gerekiyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi Türkiye'yi çok daha güçlendirecek ve geliştirecektir. Bizler de AB sürecindeki çabaları oda olarak desteklediğimizi ifade ediyoruz" şeklinde konuştu. Sayar, sözlerini şöyle tamamladı:

"AB'nin yolu Ankara'dan veya Diyarbakır'dan geçer gibi söylemler oldu geçmişte; bence AB'nin yolu, insandan geçer. İnsanımıza oluşturacağımız uygun koşullar beraberinde Avrupa Birliği'ne üyeliğimizi de getirecektir. AB'nin de Türkiye'yi daha fazla zamana yaymadan birliğe üye ülke olarak kabul etmesini umut ediyoruz."

Daha sonra konuşan İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, bugünkü etkinliklerinin hem bölgeye hem de ülkeye yarar getireceğini umut ettiklerini belirterek, "Bizler, İKV'nin yeni seçilmiş yönetim kurulu olarak bugün DTSO Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Ahmet Sayar'ın daveti ile Diyarbakır'da bulunuyoruz. Yönetim kurulu üyelerimizin bulunduğu farklı bölgelere ziyaretler yapmayı ve yönetim kurulu toplantımızı yapmayı düşünmüştük, bu çerçevede ilkini Diyarbakır'da gerçekleştirmiş oluyoruz. Davetlerinden dolayı Ahmet Bey'e, kıymetli meclis başkanımıza ve sayın yönetim kuruluna teşekkür ediyorum" dedi.

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Vardan, TÜİK tarafından yapılan ve Türkiye’de farklı illerde AB üyeliğine destek oranlarını da ölçen yaşam memnuniyeti anketine değindi ve bu anket sonuçlarına göre Türkiye’nin AB üyeliğine desteğin Güneydoğu ve Doğu illerinde Türkiye ortalamasının üzerinde çıktığını söyledi. Vardan, bu bölgemizde AB üyeliğine dair beklentilerin yüksek olduğunu ve AB konusunda çalışan bir kurum olan İKV için de umut verici olduğunu ekledi. Vardan sözlerine şöyle devam etti: “Doğu ve Güneydoğu bölgesine baktığımızda ekonomik olarak Türkiye’nin diğer bölgelerine nazaran farklı bir gelişme seviyesi olduğunu görüyorum. Doğu ile batı arasında hiçbir farkın olmamasını istiyoruz. Yurt dışındaki insanların buraya gelebilmeleri için bölgede huzur ve barışın hâkim olması gerek. Eğer bölgede barış hâkim olur ise yurt dışından gelen çok olur ve buda bölgeye ekonomik açıdan fayda sağlamış olur. İşsizlik durumları ortadan kalkmış olacak ve gençlerimiz de başka yerlere göç etmeyip burada çalışacaklar.”

Gazetecilerin sorusu üzerine çözüm sürecine değinen Vardan, çözüm sürecinin asıl etkisinin bölgelerarası gelişmişlik farkının azalmasına dönük olacağını belirterek, "Bölgede huzur ve barış ortamının hakim olması durumunda yatırımcı gelecek ve bölgenin kalkınması yavaş yavaş gerçekleşecektir. Çözüm süreci ilerledikçe buranın nasıl geliştiğini hep beraber göreceğiz. Genç nüfusa iş ve aş vermemiz gerek. Bunun için de burada yatırım ortamını oluşturmamız gerek" dedi.

İKV'nin AB konusunda bir düşünce ve bilgi üretme merkezi gibi çalıştığını da vurgulayan Vardan, yayınladıkları kitap ve dergilerden bir paketi ve İKV amblemi taşıyan bir çini eserini Sayar'a hediye etti. Diyarbakır'ın çeşitli tarihi güzelliklerinin resmedildiği bir çini çalışmasının Sayar tarafından Vardan'a takdiminin ardından DTSO'dan ayrılan heyet, valilik, belediye ve OSB ziyaretlerinde bulundu.

 

VALİ MUSTAFA CAHİT KIRAÇ ZİYARETİ

İKV heyetini kabul eden Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç İKV Başkanı’na ziyaretleri için teşekkür etti ve AB sürecine katkı sağlamak için yapılan çalışmaların önemine değindi. Vali Mustafa Cahit Kıraç, çözüm sürecinin önemine değindi ve son bir buçuk yıldır çatışma yaşanmamasının kentte güvenlik ortamı açısından olumlu olduğunu belirti. Kıraç “Diyarbakır, geçmişine bakmak ve geçmişteki değerlerini ortaya çıkarmak açısından önemli gayret içerisindedir. Diyarbakır Türkiye’nin önemli bir merkezidir. Hem ticaret açısından hem de hizmet sektörü açısından geçmişine baktığımız zaman, Türkiye maliyesinde, ekonomisinde ve ticaretinde çok önemli bir merkez olduğunu görüyoruz.” dedi. Vali Kıraç Diyarbakır’ın önemini, tarihsel ve kültürel birikimini vurgulayarak, 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını ekledi. Vali Kıraç heyete Diyarbakır ve bölgesinin kültürel ve doğal zenginliklerini içeren bir cd hediye etti.

 

 

 

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Vardan, heyeti kabul ettiğinden ötürü Valiye teşekkür etti ve İKV’yi tanıttı. İKV’nin 1965 yılında İTO ve İSO tarafından kurulduğunu belirten Vardan, Vakfın mütevelli kurumlarının delegeleri tarafından iki yılda bir yapılan genel kurul toplantılarında yönetimini seçtiğini belirtti. Vardan, Vakfın çalışmalarını anlattı ve İKV’nin araştırma, yayın, koordinasyon, görüş oluşturma, temsil gibi birçok farklı işlevi olduğunu, AB’nin sesini Türkiye’de, Türkiye’nin sesini de AB’de duyurmayı hedeflediğini açıkladı. İKV Başkanı, Vakfın yurt içinde ve dışında birçok bilgilendirici seminer düzenlediğini, Brüksel ve AB üyesi devletlerde Türkiye ve AB sürecini tanıtıcı faaliyetler yaptığını anlattı. Çözüm sürecinin de AB süreci ile yakından ilintili bulunduğunu belirten Vardan, yaklaşık 1,5 sene öncesinden başlayan sürecin bölgede barış ve güvenliğe önemli katkı sağladığını ve barış ve güvenliğin bölgenin kalkınması için şart olduğunu da ekledi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI FIRAT ANLI ZİYARETİ

İKV Heyeti daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı tarafından kabul edildi. Bu görüşmede Eş Başkan Anlı, İKV’nin ziyaretinin kendilerine moral verdiğini ve motivasyonu sağladığını belirtti.

 

   

Vakıf olarak yürüttükleri çalışmalarla ilgili Anlı'ya bilgi veren Ömer Cihad Vardan, bir düşünce kuruluşu kimliğinde çalışarak Türkiye'ye hizmet ettiklerini söyledi. Vardan İKV’nin tarihçesi ve yapısı hakkında bilgi verdikten sonra, Vakfın AB ve Türkiye-Ab ilişkileri ile ilgili araştırma, yayın, görüş oluşturma, düşünce üretme, koordinasyon sağlama gibi faaliyetlerinden söz etti. Vardan 1965 yılında İTO ve İSO tarafından kurulan Vakfın, bugün en büyük destekçisinin TOBB olduğunu belirtti ve Vakfın 1984 yılından bu yana Brüksel’de bir temsilciliği olduğunu ekledi. İKV’nin Brüksel Temsilciliği yoluyla AB kurumları ile temaslarda bulunduğunu ve AB’deki gelişmeleri izlediğini kaydeden Vardan, Vakıf olarak Türkiye’nin AB bütünleşme sürecine katkıda bulunduklarını belirtti. İKV Başkanı, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde seminerler düzenleyerek başta gençler olmak üzere toplumun tüm kesimlerine AB'yi tanıtmayı amaçladıklarını kaydetti.

Vardan, AB ile müzakerelerin uzun bir aradan sonra tekrar hareketlendiğine dikkati çekerek, şöyle dedi:

"AB sürecinde 'Temel Hak ve Hürriyetleri' içeren adalet ve yargı sistemine ilişkin fasıllarının açılmasını istiyoruz. Çünkü bunlar yüksek tonda söylendi. Bunu engelleyen Türkiye olarak biz değiliz. Bunu engelleyenler belli. Birçok faslın engellendiğini görüyoruz. Onlar bu fasılları açarsa, biz sıkıntısını duyduğumuz bu hususların giderilmesi noktasında önemli adımlar atacağız. Ülkemizin hem sosyal hem de ekonomik gelişmesine katkı sağlayacağız. Buradan AB'ye seslenmek istiyorum. Vermiş olduğunuz sözleri yerine getirin, fiiliyata geçirin. Müzakerelerde GKRY tarafından bloke edilen 23 ve 24üncü fasılları açın”.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Anlı da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Diyarbakır'ın önemli bir kent olduğunu ve her zaman bu önemini koruduğunu söyledi. Türkiye'nin ekonomik verilerine bakıldığında bölgenin pozisyonunun iç açıcı olmadığını savunan Anlı, en az gelişen 20 ilin neredeyse tamamının bölge illeri olduğunu, bunun değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Anlı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nin AB'ye olan desteğinin iki sebepten kaynaklandığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"İnsan hakları, özgürlük, demokratik yaşam, çok kimliklilik ve çok kültürlülük Avrupa'nın değerler sisteminin çatısını oluşturuyor. Bir önemli ayağı da refah ve ekonomik gelişmişlik. İstihdam meselesi bizim de sıkıntı duyduğumuz bir alan. Yüzde 50'si tarıma uygun, birinci sınıf tarım arazisine sahip bir bölge ve turizm potansiyeli açısından son derece güçlü olan, yılda birkaç milyon turisti ağırlayabilecek tarih, kültür ve doğa zenginliğine sahip bir coğrafyadan bahsediyoruz. Elimizdeki bu hazineyi bugüne kadar doğru bir şekilde değerlendiremedik. Nihayetinde bundan çıkışın tek yolu demokrasi, özgürlük ve refahı büyüterek, paylaşmaktır."

İKV'nin yürüttüğü çalışmaların Türkiye'nin geleceğe dair umutlarını beslediğini vurgulayan Anlı, "Gelişiniz bize moral ve motivasyon olacaktır. Bu coğrafyada yaşayan insanlar da yalnız olmadıklarını daha yakından hissedecektir" şeklinde konuştu.

"Geleceğe dair umutlarımızı artırmak lazım. İnşallah umudumuz odur ki; birlikte daha iyi günlere ulaşacağız. Sizlerin bilgi, birikim ve tecrübesiyle, coğrafyamızın potansiyelini bir araya getirmek gerekiyor. Yanı başımızdaki İran, Irak ve Suriye'nin durumu ortada. Bunu iyi değerlendirip, bu potansiyeli geliştirebilirsek muazzam bir güç haline gelmemiz için önümüzde bir engel yok."

“TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNDE YENİ GÜNDEM” ADLI SEMİNER

İKV’nin Diyarbakır ziyareti kapsamında bir bilgilendirme semineri düzenlendi. “Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Gündem” adlı seminere, DTSO üyeleri, iş dünyası kuruluşları, kamu kurumları ve sivil toplum temsilcileri ile diğer ilgililer katıldı. Seminerde açış konuşmaları DTSO Başkanı Ahmet Sayar, İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı tarafından yapıldı. Panelde ise İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, İKV genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz ve İKV Brüksel Temsilcisi Haluk Nuray birer sunum yaptı.

İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas sunumunda Türkiye’nin AB müzakereleri sürecini anlattı. Sürecin nasıl kuralları olduğu, nasıl ilerlediği ve ne gibi sorunlara karşılaşıldığını açıklayan Nas, AB üyeliğinin Türkiye için önemine ve önümüzde ne gibi seçenekler olduğuna değindi. Nas, Türkiye’nin AB üyeliğinden kazanımları olacağını belirtti ve Türkiye’nin AB kurumlarında temsil edilmesi, karar alma sürecine katılması ve küresel yönetişimde söz sahibi olması için AB üyeliğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye AB vize serbestisi süreci ve geri kabul anlaşması ile ilgili bir sunum yapan İKV Genel Sekreter yardımcısı Melih Özsöz, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almakta yaşadıkları zorlukları anlattı. Türkiye-AB ortaklık hukukuna aykırı olarak vize uygulamasının devam ettiğini anlatan Özsöz, geri kabul anlaşmasının Aralık ayında imzalanmasından sonra yeni bir sürece girildiğini belirtti. Özsöz, geri kabul anlaşmasının sağlıklı olarak uygulanabilmesinin iki taraf arasında yük paylaşımına dayandığını ve AB’nin vize serbestisinin bir an önce hayata geçirilmesinde hakkaniyetli davranması gerektiğini vurguladı.

Yeni nesil serbest ticaret anlaşmaları ve Trans-Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) konusunda bir sunum yapan İKV Brüksel temsilcisi Haluk Nuray ise, tüm dünyada ülke ve ülke gruplarının giderek artan sayıda serbest ticaret anlaşması imzaladıklarını ve bölgesel ticari entegrasyonun arttığını belirtti. Nuray, yeni nesil serbest ticaret anlaşmalarının klasik anlaşmalardan büyük ölçüde farklılık gösterdiğini vurguladı ve bu yeni nesil anlaşmalarının en önemlilerinden biri olan TTIP’nin önemine değindi. Türkiye bu anlaşmanın dışında kalsa da, içinde yer alsa da, önemli maliyetleri olacağını belirten Nuray, dünya ticaretini etkileyecek olan bu TTIP sürecinin Türkiye tarafından yakından izlenmesi ve etkilerinin analiz edilmesi gerektiğini belirtti.

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın açış konuşması için tıklayınız.

 

 

2014

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT