İKV ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ MELİH ÖZSÖZ, ANTALYA’DA TÜRKİYE-AB VİZE SERBESTLİĞİ SÜRECİ VE GERİ KABUL ANLAŞMASINI DEĞERLENDİRDİ

İKV Araştırma Müdürü Melih Özsöz, 5 Mart 2014 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından, Antalya’da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türkiye'nin AB ile Vize Pazarlığı" başlıklı panelde, 16 Aralık 2013 tarihindeTürkiye-AB arasında imzalanan geri kabul anlaşması ve sonrasında başlatılan vize serbestliği diyaloğuna ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Başkanlığını AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen'in yaptığı "Türkiye'nin AB ile Vize Pazarlığı" başlıklı panelde ayrıca, Almanya Türk Toplumu Başkanı (ATT) Kenan Kolat ve Brüksel Avrupa Akademik Çalışmaları Merkezi Başkanı Mustafa Ulusoy da birer sunum gerçekleştirdi.

Türk vatandaşlarının 1980’li yıllardan bu yana birebir deneyimlediği vize sorunun tarihsel gelişimi ile başladığı sunumunda İKV Araştırma Müdürü Özsöz, vize sorunun hukuki, siyasi, ekonomik ve ticari boyutlarından bahsetti. 2008-2010 yılları arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteği ile, İKV ve ECAS işbirliğinde gerçekleştirilen Vize Şikayet Hattı’nın çarpıcı sonuçlarını dinleyicilerle paylaşlan Özsöz, 27 yılda ABAD tarafından Türk vatandaşlarının serbest dolaşımına ilişkin 55 kararın verildiğini; verilen her kararın bir önceki kararda kazanılan hakları bir kere daha teyid ettiğini söyledi. 2009 tarihinde karara bağlanan Soysal Davası sonrasında, Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa hedefine bir adım daha yaklaştığına dikkat çeken İKV Araştırma Müdürü, 2013 tarihinde aynı mahkemenin Demirkan Davasına ilişkin verdiği karar ile, olumlu havanın yerini karamsar bir havaya bırakttığının altını çizdi. Tüm yaşanan gelişmelere rağmen, hukuki mücadeye devam edilmesi ve Türk vatandaşlarının AB topraklarına serbest girişine ilişkin hukuki kazanımların unutulmaması gerektiğini vurgulayan Özsöz, 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye ve AB arasında Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanması ve vize serbestliği diyaloğunun başlaması ile, Türkiye ve AB’nin bu konuda yepyeni bir sürece adım attıklarını ifade etti.

Başlayan  yeni sürece ilişkin katılımcılara teknik bilgiler veren İKV Araştırma Müdürü Melih Özsöz, bu süreçte AB’nin 2009 ve 2010 yıllarında 5 Batı Balkan ülkesi vatandaşlarına vize serbestliği getiren sürecin iyi ve doğru bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini söyledi. Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Makedonya vatandaşlarına vize serbestliği getiren yol haritaları hakkında katılımcılara detaylı bilgi veren Özsöz, Türkiye’ye için sunulan yol haritası ile bu ülkelere sunulan yol haritalarını karşılaştırmalı bir perspektiften ele aldı. Türkiye yol haritasının, Batı Balkan ülkeleri yol haritaları ile karşılaştırıldığında çok daha detaylı ve somut kriterler kapsadığına dikkat çeken İKV Araştırma Müdürü, bu süreçte AB’nin Batı Balkan ülkelerine gösterdiği açıklık, şeffaflık ve samimiyeti, Türkiye içinde göstermesi gerektiğini söyledi. Özellikle, müzakereleri neredeyse 10 yıl süren Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde, Türkiye’nin atması gereken adımlara değinen Özsöz, sürecin ucu kapalı bir süreç olarak görülmemesi ve Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri süreci ile paralel bir şekilde yürütülmesinde fayda olduğunu söyledi.

İKV Araştırma Müdürü Melih Özsöz’ün "Türkiye'nin AB ile Vize Pazarlığı" başlıklı panelde gerçekleştirdiği sunuma buradan ulaşabilirsiniz.

2014

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT