HAZİRAN

TÜRKİYE-AB GÜNDEMİ

1-5 Haziran 2016

AB Bakanı Ömer Çelik Brüksel’de İlk Ziyaretini Gerçekleştirdi

1 Haziran 2016 tarihinde AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik Brüksel’deki ilk resmi temaslarında AB yetkilileriyle bir araya geldi. Bakan Çelik Brüksel ziyaretinde AP Başkanı Martin Schulz ve Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesü Johannes Hahn’ın yanı sıra Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos ile görüştü. Görüşmeler, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakereleri, mülteciler ve vizesiz Avrupa konuları üzerine gerçekleştirildi.

124’üncü Türkiye-AB Ortaklık Komitesi Brüksel’de Toplandı

31 Mayıs 2016 tarihinde 124’üncü Türkiye-AB Ortaklık Komitesi, Türkiye ve AB’den yetkili kişilerin katılımıyla Brüksel’de toplandı. Toplantıya Türkiye’nin AB nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel’in yanı sıra AB Konseyi, Avrupa Komisyonu ve AB üye ülkelerinden temsilciler katıldı. Ayrıca Türkiye tarafından Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası temsilcileri toplantıda hazır bulundu.

Görüşmelerde siyasi ve ekonomik kriterler, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog, Türkiye-AB Enerji Diyaloğu, ticaret ve İç Pazar konuları ile Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı ele alınırken müzakere sürecinin teknik boyutlarının görüşüldüğü Adalet, Özgürlük ve Güvenlik (fasıl 24), Çevre ve İklim Değişikliği (fasıl 27), Taşımacılık Politikası (fasıl 14), Gümrük Birliği (fasıl 29) ve Vergilendirme (fasıl 16) fasılları görüşüldü.
 

6-12 Haziran 2016

İstanbul’da Meydana Gelen Terör Saldırısına İlişkin AB’den Açıklama

İstanbul’da 7 Haziran 2016 tarihinde Vezneciler’de meydana gelen terör saldırısına ilişkin olarak AB Sözcüsü tarafından yapılan resmi açıklamada, Türkiye’nin bir kez daha bu tür saldırı ile karşı karşıya kaldığı belirtildi. Açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelere taziye mesajı ve yaralılara acil şifalar iletildi.  AB olarak, Türkiye’ye, hükümete ve Türkiye halkına dayanışma mesajının verildiği açıklamada, küresel teröre karşı ortak hareket edileceği teyit edildi.

Türkiye-AB Terörle Mücadele Diyaloğu Brüksel’de Düzenlendi

Türkiye-AB Terörle Mücadele Diyalog toplantısı 8 Haziran 2016 tarihinde Brüksel’de düzenlendi. AB Dış İlişkiler Servisi (European External Action Service-EEAS) tarafından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’da ve AB’de meydana gelen terör saldırıları kınanırken, insan hakları ve mülteci hukuku başta olmak üzere, uluslararası hukuka paralel bir şekilde hareket edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Terörle mücadelede Türkiye ve AB vatandaşlarının doğrudan etkilendiği belirtilen açıklamada, güvenlik ve barışa yönelik gerçekleştirilen bu saldırılar karşısında her iki tarafın stratejik ortak kapsamında yakın işbirliği içinde hareket etmesinin önemi vurgulandı.  

IŞİD tehdidine karşı her iki tarafın sergilediği mücadelenin artırılması, ortak karar olarak tekrarlandı ve yabancı terör savaşçılarının önlenmesi gerektiği dile getirildi.

Açıklamada AB tarafından, PKK’nın terör örgütü olarak tanındığı ve terörle mücadelede yakın işbirliğinin sağlanması gerektiği belirtildi. Europol’e atanan Türk irtibat görevlisi memnuniyetle karşılanırken, CEPOL ve Europol arasındaki işbirliğinin artırılması çağrısında bulunuldu. Aynı şekilde işbirliği kapsamında, terörle mücadele eğitimlerinin verilmesinin yanı sıra personel değişimlerinin de gündeme alındığı açıklandı.

Uluslararası çabaların etkin kılınması adına açıklamada, Mali Eylem Görev Gücü, Küresel Terörle Mücadele Forumu ve IŞİD ile Mücadele için Küresel Koalisyon girişimlerinin koordinasyonlu çalışmaları üzerinde mutabakata varıldığı açıklandı.

Terörün finansmanı ve sınır dışı işlemler konularında, taraflar, bilgi paylaşımı, yasal uygulamaların ve adli konularda işbirliğinin güçlendirilmesi için ortak bir çerçeve sundu. AB Radikalleşme Farkındalık Ağı’nın (RAN) 31 Mayıs 2016 tarihinde Ankara’ya düzenledikleri ziyarete de değinilen açıklamada, terör örgütlerinin yeni üye kazanmalarının önüne geçilmesi ve terör sorununun temel sebeplerinin değerlendirmeye alınması kararı alındı.

AP’den TBMM’de Milletvekillerinin Dokunulmazlıklarının Kaldırılmasına Kınama

AP’nin 8 Nisan 2016 tarihli oturumunda, TBMM’nin 138 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin kararı eleştirildi. AP üyeleri bu kararın, hukukun üstünlüğü ile ifade özgürlüğünü göz ardı ettiğine ve Türkiye-AB ilişkilerine zarar verebileceğine dikkat çekti. Açıklamada, Türkiye’ye, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü ile azınlık haklarının korunmasının gözetilmesi çağrısında bulunuldu.

Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hann da oturumda, AB’nin, Türkiye ile ilişkilerinin canlandırılmasına ilişkin isteğini ortaya koyduğunun, buna mali ve siyasi destek verdiğinin altını çizdi. Ancak bu ilişkinin tek taraflı olmadığını ve Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğüne ilişkin ciddi gerileme olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Varşova’ya Resmi Ziyaret Gerçekleştirdi

8-9 Temmuz 2016 tarihlerinde Varşova’da yapılacak NATO Zirvesi öncesinde, 9 Haziran 2016 tarihinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Varşova’da gerçekleştirilen Türkiye-Polonya-Romanya Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı. Görüşmelerde terörle mücadele, bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

Slovakya, İtalya ve Hollanda Büyükelçilerinden AB Bakanı Çelik’e Resmi Ziyaret

7 Haziran 2016 tarihinde Slovakya’nın Ankara Büyükelçisi Anna Turenicoya ve İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’i makamında ziyaret etti. Ziyaretlerde Türkiye-AB ilişkileri, terörle mücadele ve göç konuları ele alındı. 1 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla AB Konseyi Dönem Başkanlığı görevini Hollanda’dan devralacak Slovakya’nın dönemine yansıması beklenen konular da görüşülen gündem maddeleri arasında yer aldı.

Bakan Çelik 7 Haziran 2015 tarihinde, Türkiye’nin üyelik müzakerelerini görüşmek üzere AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı yürüten Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Cornelis Van Rij’i kabul etti. 

Bakan Çelik, İstanbul’da Vezneciler’de gerçekleştirilen terör saldırısına ilişkin yazılı açıklamasında saldırının, Türkiye’nin demokrasi, hukuk devleti ve toplumsal barışına yönelik yapıldığını belirtti. Türkiye’nin Avrupa ülkesi olduğunu belirten Bakan Çelik, bu saldırıların aynı zamanda AB’nin sahip olduğu demokrasi değerine karşı da yapılan bir girişim olduğunu vurguladı. Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerine ilişkin Bakan Çelik, Türkiye’ye yöneltilen terör saldırısını, güvenliğe ve demokrasiye yönelik yapıldığını belirtti ve demokrasinin korunmasında kararlı olduklarını kaydetti.

Bakan Çelik, sadece göçle ilintili olmayan ve daha büyük bir vizyonda ele alınması gereken AB ile yürütülen ilişkilerde yeni bir ivme yakalandığını belirtti.

Yazılı açıklamasında “vizesiz Avrupa” için Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve AB Bakanlığı olarak yürütülen teknik değerlendirmelerin yakın bir tarihte açıklanacağı bilgisini veren Bakan Çelik, 5 kriterde yer alan terör konusuna ilişkin olarak, Türkiye’nin özgürlük ve güvenlik dengesini her koşulda sağlayan ülke konumunda olduğunu açıkladı. Bakan Çelik, terörle mücadelede değişiklik yapılmasının beklenmesini gerçekçi bulmadığını belirtti.

AB Bakanı Çelik, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Agramunt ile Görüştü

7 Haziran 2016 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile AB Bakanlığında bir araya geldi. Görüşmelerde terörle mücadele mesajları verildi.

Konuya ilişkin AKPM Başkanı Agramunt, İstanbul’da 8 Haziran 2016 tarihinde Vezneciler’de gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak, Türkiye’ye terörle mücadelede destek verdiklerini belirtti. Terörün önlenmesinin, Türkiye ve AB için büyük önem taşıdığını belirten Agramunt, “Korku Yok” (No Fear) başlıklı bir kampanyanın bir sonraki AKPM toplantısında başlatılacağını açıkladı. 

İSO Türkiye’nin 500 Sanayi Kuruluşu Verilerini Açıkladı

İSO “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2015 Yılı Araştırması” sonuçlarını açıkladı. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan basın toplantısındaki açıklamasında, sonuçlarda şirketlerin finansman giderlerinin dünya genelindeki oranlara kıyasla oldukça artığını ve bu artışın yüzde 75 olduğunu, kâr oranının ise yüzde 63,4’ünü finansman gideri olarak kaydedildiğini açıkladı. Türkiye’deki borç oranına kıyasla borçlanma maliyetinin yine dünya geneline göre fazla olduğunu belirten Bahçıvan, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını savunurken, “Türkiye’nin borçlanmanın kalitesi açısından dünyadan negatif ayrıştığını ve kısa vadede mali borçların toplam mali borçlara oranının dünya genelinde yüzde 25 olmasına karşın İSO 500’de yüzde 39 olduğunu açıkladı. Bahçıvan ayrıca 2014 yılında 417 olan kâr sağlayan şirket sayısının 2015 yılında 400’e düştüğünü ve zarar eden şirket sayısının ise 100 olduğunu vurguladı.     

Üretimin Sanayi 4.0 ile evrim geçirdiğini, Türkiye’nin nitelikli üretim ve yeni bir ekonomik büyüme modeline kayması gerektiğini belirten Bahçıvan, ekonomik büyümenin niteliğini değiştirerek, Ar-Ge’ye, tasarıma ve markalaşmaya ağırlık vererek bu sistemi takip etmesi gerektiğini kaydetti. Bahçıvan, bu değişimde KOBİ’lere ayrı önem verilmesinin altını çizdi. 

Sonuçlara göre, Tüpraş 35 milyar 437 milyon TL üretimden net satış tutarı ile en büyük sanayi kuruluşu olarak açıklanıyor. Listenin ikinci sırasında 14 milyar 732 milyon TL ile Ford Otomotiv ve üçüncü sırasında 9 milyar 998 milyon TL ile Arçelik bulunuyor. 2015 yılında İSO 500’ün üretimden net satışları 2014 yılına göre yüzde 7 arttığı belirtiliyor. Verilere göre, 2015 yılında ekonomi yüzde 4 ve imalat sanayi ise yüzde 3,8 büyürken, İSO 500’ün ihracat oranının yüzde 12,9 azaldığı ve şirketlerin 2015 yılında Türkiye’deki toplam ihracatın yüzde 37,2’sini, sanayi ihracatının yüzde 38,9’unu gerçekleştirdiği belirtiliyor.  

Sonuçlara göre, şirketlerin Ar-Ge harcamalarının, 2014 yılına göre yüzde 7 arttığı ancak üretimden satışlar oranının yüzde 0,74 olarak aynı kaldığı açıklanıyor. 2015 yılında katma değer içinde orta-düşük teknoloji yoğun sanayi şirketlerinin payı yüzde 18,9 olurken, yüksek teknoloji yoğun şirket oranı yüzde 3,2 olarak kaydedildi. İSO 500 içinde istihdam oranları, özel kuruluşlarda yüzde 3,8 olarak açıklanıyor. 2009 yılında 153 olan yabancı sermayeli kuruluşların sayısının 2015 yılında 125 olarak kayda geçtiği belirtiliyor. 

 

13-19 Haziran 2016

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber İstifa Etti

AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber’in 14 Haziran 2016 tarihinde görevinden istifa ettiği açıklandı. Büyükelçi Haber, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini tarafından 31 Ağustos 2015 tarihinde AB Türkiye Delegasyonu Başkanlığı’na atanmıştı. Büyükelçi Haber’in atanmasından sonra mülteci uzlaşısı, Ekonomik ve Parasal Politika faslının müzakerelere açılması, Siyasi Yüksek Düzeyli Diyalog, Ekonomik Yüksek Düzeyli Diyalog ve Enerji Yüksek Düzeyli Diyaloğu gibi Türkiye-AB ilişkilerinde son derece önemli olaylar yaşanmıştı. Konuyla ilgili olarak Avrupa Komisyonu tarafından Büyükelçi Haber’in 1 Ağustos 2016’ya kadar görevinin başında kalacağı, bu tarihten sonra yerine selefinin hızla atanacağı açıklandı.

AB Bakanı Ömer Çelik’in Lahey Ziyareti

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB Dönem Başkanı Hollanda’da resmi temaslarda bulunmak üzere 10 Haziran 2016 tarihinde Lahey’e bir ziyaret gerçekleştirdi. AB Bakan Çelik ziyareti çerçevesinde Lahey’de Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile bir araya geldi. AB Bakanı Çelik, Lahey’de ayrıca Senato Başkanı Ankie Broekers-Knol tarafından kabul edildi. Bakan Çelik’in Hollanda’daki temaslarında, Türkiye-AB ilişkilerindeki son gelişmeler, vize serbestisi süreci ve ikili ilişkiler konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

AB Bakanı Çelik’in Bratislava Ziyareti

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB Dönem Başkanlığı görevini üstlenecek olan Slovakya’da resmi temaslarda bulunmak üzere 14 Haziran 2016 tarihinde Bratislava’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Çelik ziyareti çerçevesinde Bratislava’da Slovakya Dışişleri ve Avrupa Bakanı Miroslav Lajcak ile bir araya geldi. Bakan Çelik ayrıca Slovakya’nın AB Dönem Başkanlığı’ndan sorumlu Devlet Sekreteri Ivan Korcok ve Slovak Parlamentosunda Dışişleri ve AB Komisyonları başkanlarıyla görüştü. 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’in Bratislava’daki temaslarında, Türkiye-AB ilişkilerindeki son gelişmeler, vize serbestisi süreci, Slovakya’nın AB Dönem Başkanlığı öncelikleri ve ikili ilişkiler konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

 

20-26 Haziran 2016

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’nun ilk Türkiye Ziyareti

21-23 Haziran 2016 tarihlerinde KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun daveti üzerine Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında her iki bakan, Kıbrıs müzakerelerinin 2016 yılının sonuna kadar sonuçlandırılmasının planlandığını açıklandı. Görüşmelerde ayrıca Türkiye ve KKTC arasında ortak projeler ve işbirliği konuları ele alındı.

AB Bakanı Ömer Çelik Roma’ya Resmi Ziyaret Gerçekleştirdi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik 21-23 Haziran 2016 tarihlerinde İtalya’nın başkenti Roma’da resmi temaslarda bulundu. Görüşmelerde bölgesel konular, vize serbestliği ve ikili ilişkiler ele alındı. Bakan Çelik ziyareti sırasında İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekrfeteri Sandro Gozi, İtalya Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Pier Ferdinando Casini, AB Politikaları Komisyonu Başkanı Vannino Chiti ve Temsilciler Meclisi AB Politikaları Komisyonu Başkanı Michele Bordo ile bir araya geldi.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile düzenlenen ortak basın açıklamasında Bakan Çelik, terörle mücadele, Kuzey Afrika’daki gelişmeler ve Suriye’deki istikrarsızlık gibi bazı küresel ve bölgesel sorunların Türkiye ve İtalya’yı aynı paydada birleştirdiğini ve mücadeleye aynı kararlılıkla devam edilmesi gerektiğini belirtti. Suriye’ye sınırı olan Türkiye’nin Suriye’deki duruma ilişkin olarak tek başına mücadele verdiğini ve Türkiye’nin bu sınırının ötesinde güvenliğine yardımcı olabilecek bir ulusal devlet ve polis gücünün olmadığını belirten Çelik, bu mücadelenin Avrupa’nın güvenliğini de sağladığını vurguladı.

Mülteci konusunda, Türkiye ve AB arasında kurulan ortak mekanizmanın başarılı bir adım olduğunu ifade eden Çelik, buna karşın bölgedeki istikrarsızlık ve mülteci konusunun Avrupa’da aşırı sağı yükseltici yönü gibi önemli risklerin de bulunduğunu açıkladı. Bu hususta çözümün AB değerlerini ve demokrasisinin dinamiklerini korumak bakımından da önem arz ettiğini kaydetti. Türkiye’de 2,5 milyon mültecinin bulunduğunu ve buna karşın şimdiye kadar 462 kişinin gönderildiğini belirten Çelik, AB ile varılan “bire bir anlaşmanın” güçlenmesi ve risklerin azaltılması için gönüllü insani yerleşmenin, yeniden yerleştirmenin ve vize serbestisinin tek bir dosyada sonuçlandırılması gerektiğini belirtti.

Bakan Çelik, Türkiye-AB ilişkilerinde yakalanan ivmenin devam etmesi gerektiğini ve Birliğin evrensel değerlerinin ve Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa coğrafyasının refah ve istikrar içinde korunmasına yönelik beraber çalışılmasının altını çizdi.

Türkiye’nin AB ülkesi olduğu ve AB ülkesi olmamasının bu gerçeği değiştirmeyeceği yorumunda bulunan Çelik, ilişkilerin rekabete değil, işbirliğine dayanması gerektiğini, vize konusunda yol alınacağına inandığını ve AB ile ortak bir geleceği öngördüğünü açıkladı.

Türkiye’nin 72 kriterle ilgili hızlı ve etkili çalıştığını belirten Bakan Çelik, basın toplantısında terörle mücadele konusuna ilişkin Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile tekrar bir araya geleceğini açıkladı.

Basın açıklamasında Bakan Gentiloni ise ortak çıkarların varlığı ile Türkiye’nin AB üyesi olmasını desteklediklerini belirtti. Terörle mücadelede de Türkiye’nin yanında olduklarını belirten Gentiloni, mülteci uzlaşının işlevsel nitelikte olduğunu ancak tam olarak uygulanması için gerekli ivmenin kaybedilmemesini ifade etti. AB’nin Türkiye’nin üyeliği üzerine çalışması gerektiğini aktaran Gentiloni, vize serbestliğine destek verdiklerini açıkladı.

AB’den Türkiye’de Basın Özgürlüğüne İlişkin Açıklama

AB, 21 Haziran 2016 tarihinde Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile gazeteci ve yazar Ahmet Nesin’in tutuklanmasına ilişkin açıklama yayımladı.  

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ortak bildiride, üç gazetecinin tutuklanmasının, Türkiye’deki basın özgürlüğüne ve temel haklara saygıya ilişkin taahhütlere aykırı olduğunu belirtti. Türkiye’de demokratik standartların kriter olarak ele alınması gerektiği belirtilen açıklamada, her aday ülkenin, AİHS uyarınca, insan haklarını korumak zorunda olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca medyanın; özgür, bağımsız ve çeşitli olması demokratik toplumların gereği olduğu ifade edildi. 

Dünya Mülteci Günü’ne İlişkin Resmi Açıklamalar

20 Haziran 2016 tarihli Dünya Mülteci Günü’ne ilişkin AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik açıklamasında, 2011 yılından itibaren Türkiye’nin mülteciler konusunda önemli çalışmaları olduğunu ve uluslararası toplumu mülteciler için daha cömert ve kabul edici olmaya davet ettiklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi yazılı açıklamada ise Suriye kriziyle beraber, mülteci ve göç konusunun, ortak sorumluluk ve yük paylaşımının önemini ortaya çıkardığı vurgulandı. Bu noktada Türkiye olarak, insani yardım çalışmalarına devam edileceği, dünyada zulümden kaçan ve zor durumda olan insanlara her türlü desteğin verilmeye devam edileceği açıklandı. 

 

27-30 Haziran 2016

Türkiye'deki Terör Saldırısı AB tarafından Kınandı

28 Haziran 2016 tarihinde AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen terör saldırısı kınanırken, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yararlılara acil şifalar dilendi. Hükümete ve Türkiye halkına verilen desteğin yanı sıra küresel terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma içinde olunduğu mesajı verildi.

AP Başkanı Martin Schulz sosyal medya sitesi Twitter’dan yaptığı açıklamasında saldırıyı şiddetle kınadığını dile getirdi ve terörün hiçbir zaman kabul edilebilir bir yönünün olmayacağının altını çizerek Türkiye’ye destek mesajını iletti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben yazılı mesajında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetine başsağlığı diledi ve terör saldırılarını gerçekleştirenlerin en kısa sürede adalet önüne çıkarılmasını umduğunu belirtti. Juncker açıklamasında, tarafların teröre karşı işbirliği içinde olmasının önemini vurguladı.

Türkiye'nin AB Katılım Müzakerelerinde 33'üncü Fasıl Açıldı

30 Haziran 2016 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen Hükümetlerarası Katılım Konferansı’nda Mali ve Bütçesel Hükümler başlıklı 33’üncü fasıl müzakerelere açıldı. Konferans’ta ülkemizi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal katılırken, AB adına Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı’nı yürüten Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn katıldı.

Mali ve Bütçesel Hükümler faslı müzakere sürecinde uzun bir süre Fransa’nın blokajına tabi oldu ve eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin görevi döneminde bu ülke tarafından “üyelikle doğrudan ilişkili olduğu” gerekçesiyle bloke edilen 4 fasıldan biri arasında yer aldı. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın göreve gelmesinden sonra ülkenin söz konusu fasıllara karşı blokajını kaldırmaya sıcak bakmasıyla birlikte 18 Mart 2016 tarihli Türkiye-AB Zirvesi’nde AB tarafından faslın Hollanda’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nda müzakerelere açılması yönünde karar alındı.

33’üncü Fasıl Neleri Kapsıyor?

Mali ve Bütçesel Hükümler faslı temel olarak AB bütçesinin finansmanı amacıyla üye ülkelerin AB bütçesine yapacakları katkı için gerekli mali kaynaklara (öz kaynaklar) ilişkin kuralları kapsıyor. AB’nin bütçe kaynakları, AB dışı ithalattan elde edilen gümrük vergileri, tarımsal vergiler ve şeker üretiminden alınan vergilerinden elde edilen geleneksel öz kaynaklardan oluşan Üye Devlet katkıları, Üye Devletlerin KDV gelirlerine dayanan katkılar ve Üye Devletlerin GSMH büyüklüğüne bağlı olarak değişen katkılardan oluşuyor. AB bütçesine ilişkin yeterli koordinasyonun sağlanması, öz kaynaklara ilişkin katkıların doğru hesaplanması, tahsilâtı, ödenmesi ve denetiminin temini ve öz kaynaklara ilişkin kurallara uyum amacıyla Üye Devletlerin bu alanda gerekli idari kapasiteyi oluşturmaları gerekiyor.

Türkiye’nin 33’üncü Fasla İlişkin Müktesebata Uyum Durumu

Bir açılış kriteri bulunmayan Mali ve Bütçesel Hükümler faslı üyelikle birlikte AB bütçesine aktarılacak öz kaynaklara ilişkin kuralları içermektedir ve tam üyelikle doğrudan bağlantılıdır. Fasıl kapsamında yer alan öz kaynaklar mevzuatının üyelikle birlikte doğrudan uygulamaya koyulması öngörülmektedir. Öte yandan 33’üncü fasıl, AB ile müzakerelerde diğer bazı fasıllarla yakından ilgili. Bütçeye sağlanacak kaynakların aktarılması, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Gümrük Birliği, İstatistik ve Vergilendirme fasılları ile de bağlantılıdır. Birliğin mali çıkarlarının korunması amacıyla alınacak önlemler ise Mali Kontrol faslı altında ele alınmaktadır. Belirtilen diğer fasıllarda yürütülen çalışmalarda kaydedilen ilerlemeler Mali ve Bütçesel Hükümler faslını da destekleyecek.

Genel olarak Türkiye’nin Mali ve Bütçesel Hükümler faslı kapsamındaki hazırlıkları henüz erken aşamada. AB’ye üyeliği gerçekleştiğinde bu fasıla ilişkin olarak güçlü koordinasyon yapılarını, idari kapasiteyi ve uygulama kurallarını oluşturmasına ihtiyaç duyulacak.

Bu faslın müzakerelere açılması gerek Türkiye’nin gerekse AB’nin müzakere sürecinde tam üyelik hedefine olan bağlılığının bir göstergesi olarak büyük önem taşıyor. Öte yandan, AB’nin geçmişte aday ülkelerle yürüttüğü müzakerelerde Mali ve Bütçesel Hükümler faslı genelde en son açılan müzakere faslı oldu. Müzakere sürecinde ilerleme sağlayabilmek amacıyla halen bloke olan diğer fasılların da açılması önem taşıyor. AB Konseyi kararı ile bloke edilen 8 fasıl ve GKRY’nin tek taraflı olarak bloke ettiği 6 fasıl müzakere sürecinde engel teşkil ediyor. Söz konusu fasılların açılabilmesi için gerekli koşulların oluşturulması sürecin hedefine ulaşması açısından önemli. Bu ise hem Kıbrıs sorununda çözümün sağlanması, hem de Avrupa Komisyonu ve Üye Devletlerin müzakere sürecinin canlandırılması yönünde verdikleri sözleri yerine getirmelerine bağlı.

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2023 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT