NİSAN

TÜRKİYE - AB GÜNDEMİ

4-10 Nisan 2016

Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Finlandiya’yı Ziyaret Etti

Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 6 Nisan 2016 tarihinde, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirerek, çeşitli temaslarda bulundu. Finlandiya Başbakanı Juha Spila ile başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Ortak basın toplantısında Başbakan Davutoğlu, teröre karşı Türkiye’ye gösterdiği dayanışma, başsağlığı mesajları ve sığınmacı krizinin çözümüne ilişkin Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmada verdikleri destekten ötürü Finlandiya’ya teşekkürlerini iletti. Başbakan Davutoğlu, sığınmacı krizinin ne sadece Avrupa sorunu ne de Ortadoğu’nun sorunu olduğunu ifade ederken, konunun insani bir mesele olduğunu vurguladı.  İki ülke arasındaki ticari ilişkilere değinen Başbakan Davutoğlu, ticaret hacminin 1,3 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkabileceğini sözlerine ekledi. Başbakan Davutoğlu, beraberindeki heyet ile birlikte Türkiye-Finlandiya İş Forumu’na katıldı.

AB Konseyi Dönem Başkanlığını Yürüten Hollanda Liderliğinde Türkiye’ye Resmi Ziyaret

Temmuz ayı sonuna kadar AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı yürüten Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders liderliğinde Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirildi. 9-10 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleşen ziyarette Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak, Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Harlem Desir ve Portekiz’in Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Margarida Marques’den oluşan heyet İstanbul’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Resmi ziyaretler kapsamında mültecilere yönelik Türkiye ve AB arasında 4 Nisan 2016 tarihinde uygulanmaya koyulan uzlaşı başta olmak üzere Türkiye-AB ilişkilerine yasnıyan  son gelişmeler ve bölgesel konular ele alındı. Heyet ayrıca AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır ile de görüşme gerçekleştirdi. 

Komisyon Üyesi Avramopoulos Türkiye’yi Ziyaret Etti

Avrupa Komisyonunun Göç, İç İşleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitres Avramopoulos, 4 Nisan 2016 tarihinde, Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüştü. Avramopoulos, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapmış olduğu görüşme sonrasındaki açıklamasında, sığınmacı krizinin kontrol altına alınmasına ilişkin Türkiye-AB arasındaki uzlaşının sonuç vermeye başladığını belirtirken, gelecekte Türkiye’ye gönderilen sığınmacıların sayısının daha da artacağını ifade etti.  Türkiye’nin gerek sığınmacı krizi gerekse terör ile mücadelede AB’nin kilit ortağı olduğunu vurgulayan Avramopoulos, bu durumun bugün daha iyi anlaşıldığını sözlerine ekledi.

KKTC’de Hükümet İstifa Etti

5 Nisan 2016 tarihinde KKTC’de Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) koalisyon hükümeti istifa etti. İstifa açıklaması, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu tarafından KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunuldu. Hükümetin görevinin, istifa mektubunun sunulmasıyla sona erdiğini söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, zaman kaybetmeden parti liderleriyle temasa geçerek yeni hükümetin kurulması için çalışmalara başlayacağını kaydetti. Cumhuriyet Meclisi’nin resmi internet sitesindeki mevcut durumda, CTP’den 20, UBP’den 18, Demokrat Parti’den (DP) 5 ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) 3 milletvekili bulunuyor. İstifa eden milletvekilleri 3’ü DP’den, 1’i CTP’den ve 4 bağımsız olarak açıklandı.

AB Bakanı Büyükelçi Volkan Bozkır’ın Finlandiya ve Slovenya Ziyaretleri 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, 23-24 Mart 2016 tarihlerinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini ile biraraya gelen Bakan Bozkır, ardından AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Kare Halonen ve Finlandiya Parlamentosunun AB İşlerinden Sorumlu Büyük Komiteyle temaslarda bulundu.

Finlandiya ziyaretinin ardından AB Bakanı Bozkır, 29-31 Mart 2016 tarihlerinde Slovenya’da resmi temaslarda bulundu. Ziyaret kapsamında Bakan Bozkır, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Başbakan Miro Cerar ve Ulusal Meclis Başkanı Milan Brglez tarafından kabul edildi. AB Bakanı Slovenya’nın AB konularından sorumlu Devlet Sekreteri Büyükelçi Dragoljuba Bencina ve Slovenya Ulusal Meclisi AB İşleri Komisyonu ve Dış Politika Komisyonu Başkan ve üyeleri ile de temaslarda bulundu.

AB Bakanı Bozkır’ın iki ülkeye gerçekleştirdiği ziyaretlerinde ikili ilişkiler, Türkiye-AB ilişkilerindeki son durum, göç krizi, vize muafiyeti ve terörizmle mücadele konuları ele alındı.
 

11-17 Nisan 2016

AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın Hollanda Ziyareti

AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır 11-12 Nisan 2016 tarihlerinde arasında AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı yürüten Hollanda’ya resmi ziyarette bulundu. Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da gerçekleşen görüşmelerde Bakan Bozkır, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile bir araya geldi. Geçtiğimiz hafta Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders liderliğinde Fransa, Slovakya ve Portekiz’in Dışişleri Bakanlarının Türkiye’ye gerçekleştirdikleri ziyaretlerin ardından, Hollanda’daki temaslarda AB Bakanı Bozkır ayrıca üye ülkelerin ilgili bakanlarıyla da görüştü. Görüşmelerde Türkiye-AB ilişkileri ve bölgesel konulara yönelik son gelişmeler ele alındı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın Avusturya Ziyareti

Hollanda ziyaretinin ardından AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır 13-14 Nisan 2016 tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da resmi temaslarda bulundu. Ziyaretinde Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fisher tarafından kabul edilen AB Bakanı Bozkır, Türkiye-AB ilişkileri, göç politikaları ve mülteci sorununu Viyana Diplomatik Akademisi’nde ele alan bir konuşma yaptı. Ziyareti kapsamında ayrıca ülkenin Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz Ulusal Meclis ve Federal Konseyi AB Komisyonları Başkan ve üyeleri ile görüşmeler gerçekleştirdi.

18-24 Nisan 2016

Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Strazburg'da Temaslarda Bulundu

Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet, 18-19 Nisan 2016 tarihlerinde Strazburg’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kuruluna Türkçe olarak hitap eden Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Konseyi ile işbirliğini güçlendirdiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin Avrupa Konseyi bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkeler arasına girdiğini belirtti. AKPM üyelerinden gelen soruları cevaplandıran Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin dünyada en fazla mülteciyi ağırlayan ülke olduğunu ve bu konuda atılan adımların sadece Avrupa’ya değil tüm dünyaya örnek olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 2016 yılı itibarıyla, AKPM ve Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde (YBYK) Türkiye’nin üye sayısı 12’den 18’e yükselmiş durumda. Ayrıca Türkçe’nin AKPM ve YBYK’da çalışma dilleri arasına girmesi de sağlandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB’den Gaziantep'e Üst Düzey Ziyaret

Almanya Başbakanı Angela Merkel haftasonu Türkiye-Suriye sınırındaki mültecilerin durumuna yönelik Gaziantep’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından karşılanan Merkel'e AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da eşlik etti.

Konuşmasında AB ve Türkiye ilişkilerinin yeni bir stratejik zemine oturduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, mülteci krizi meselesinde insani tavırlar sergileyen Başbakan Merkel’e teşekkürlerini iletti. Vize serbestisini 18 Mart tarihli uzlaşının önemli bir parçası olarak gördüğünü ifade eden Başbakan Davutoğlu, AB ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın ancak vize serbestisi ile birlikte uygulanacağını hatırlattı.   Davutoğlu vize serbestisinin yakın zamanda Meclis’e taşınacağını sözlerine ekledi.

Görüşmelerde Türkiye ile AB arasında düzensiz göçün engellenmesi açısından ortaya koyulan iradenin önemli olduğunu açıklayan AB Konseyi Başkanı Tusk, Türkiye’nin bütün dünyada mülteciler konusunda en iyi örnek ülke olduğunu vurguladı. Tusk ayrıca vize muhafiyeti konusunda çalışmaların tüm hızıyla sürdürüldüğünü belirtti.

Gerçekleştirilen ziyaretin, 18 Mart tarihinde Türkiye-AB arasında varılan uzlaşı çerçevesinde yapıldığını ifade eden Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Türkiye’nin ortaya koyduğu çabanın farkında olduklarını açıkladı. Türkiye ve AB arasındaki uzlaşı kapsamında, Türkiye’de bulunan mültecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için aktarılan 3 milyar avronun gündemde olduğu döneme denk gelen ziyaretin, ilk uygulamaların hayata geçirilmesi ve nelere ihtiyaç duyulduğunun tespiti için yapıldığını sözlerine ekledi.  

AB Metolojisine Göre Proje Hazırlama Eğitimleri Düzenleniyor

AB Bakanlığı İstanbul, İzmir ve Antalya il temsilcilikleri tarafından söz konusu il valilikleri ile işbirliği içinde sivil toplum kuruluşlarına yönelik dört günlük “AB Metodolojisine Göre Proje Hazırlama Eğitimleri” 24-27 Mayıs 2016 ve 31 Mayıs-3 Haziran 2016 tarihleri arasında düzenlenecek.

35 kişilik katılımcı grubuna yönelik olan eğitim programlarının duyurusu ve başvuru çağrısı, AB Bakanlığı ile İstanbul, İzmir ve Antalya valilikleri internet sitelerinden yapılmış olup, programa katılmak isteyen sivil toplum temsilcileri 10 Mayıs 2016 saat 17:00’a kadar başvuruda bulunabilecekler. Eğitimler sonunda katılımcılara “Katılım Sertifikası” verilecektir.

Detaylı bilgiye www.ab.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
 

25 Nisan - 1 Mayıs 2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hırvatistan Ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26-27 Nisan 2016 tarihlerinde Hırvantistan’a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç’in daveti üzerine ülkenin başkenti Zagreb’e gerçekleştirilen ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu eşlik etti.

Hırvatistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Domagoj Juricic, Dışişleri ve Avrupa Politikaları Başdanışmanı Dario Miheli, Dışişleri Bakan Yardımcısı Zdrayka Busic, Cumhyurbaşkanlığı Protokol Genel Müdürü Natalija Hmelina, Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi Ahmet Tuta ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Tihomir Oreskoviç ve Parlamento Bakanı Zeljko Reiner ile görüştü. Ziyaret kapsamında Hırvat ve Türk iş adamlarının katıldığı toplantıda iki ülkenin tarihsel olduğu kadar mevcut süreçte ekonomik ve siyasi işbirliği içinde olduğunu belirten Erdoğan, Hırvatistan’ı bir dost ülke olarak tanımlarken Hırvatistan’ın aynı zamanda Güneydoğu Avrupa’nın patlayan yıldızı olduğu ifade etti. Türkiye olarak dış ticaretin yarısının AB ile gerçekleştirildiğini hatırlatan Erdoğan, Hırvatistan ile ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması için potansiyelin mevcut olduğunu açıkladı. Erdoğan, bölgesel barış ve istikrarın temini için iki ülkenin örnek ülke konumunda işbirliğini devam ettirdiğini belirtti.

Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı Hatay’da Gerçekleştirildi

28 Nisan 2016 tarihinde Hatay’da düzenlenen Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı, AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra iş dünyası, üniversiteler ve belediyelerin katıldığı toplantıda Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleri, Türkiye-AB Mali İşbirliği Programı ve Erasmus+ Programı’nın detayları katılımcılarla paylaşıldı.   

Alevi Hakları Konusunda Açılan Davada AİHM Kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Cemevlerinin Türkiye'de resmen ibadethane olarak tanınması amacıyla açılan davada nihai kararını açıkladı. AİHM davaya ilişkin aldığı kararda Türkiye'de Alevilere dini ayrımcılık yapıldığına hükmetti. AİHM Büyük Daire'nin kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din özgürlüğü hakkını belirleyen 9'uncu ve ayrımcılığı yasaklayan 14'üncü maddelerinin ihlal edildiği belirtildi. Alevilerin, hukuksal statülerinin olmaması nedeniyle din özgürlüğü hakkını fiilen kullanamadıkları kaydedildi.

Kararın temyiz olasılığı bulunmuyor ve Türkiye için hukuksal planda doğrudan bağlayıcılık taşıyor. Alevilerin haklarıyla ilgili dava, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve Alevi inancına bağlı 202 Türk vatandaşı tarafından 2010 yılında açılmıştı.

 

E-Bülten Kayıt

İKV KURUCU VE MÜTTEVELLİ KURUMLARI

© 2024 İKV Bütün Hakları Saklıdır.
Designed By: OrBiT